:: Wijnen : Ad Bibendum, Toekomststraat 40, 3500 Hasselt, 011 26 27 65 of Paul Michielsstraat 71, 1090 Brussel, 02 420 94 46, info@adbibendum.be, www.adbibendum.be

Main Divide, Pinot Noir 2003, Canterbury (18,27 euro, Nieuw-Zeeland)

Johan Verminnen : De pinot noir heeft mij niet 100 procent kunnen overtuigen. Ik ben iemand die vaak gekoelde pinot drinkt bij vis op restaurant, maar hoewel ik deze wijn herkenbaar vond en met een aangename kersensmaak, vond ik hem in zijn totaliteit wat te magertjes. Dan ken ik betere alternatieven in Frankrijk.

Frank Van der Auwera : Ik begrijp de verdeelde mening van Johan : deze wijn bezit enerzijds alle geloofsbrieven van mooie pinot – rode besjes, fumé, melkchocolade en vrij veel elegantie – maar verdunt naar de finale toe. De tannines zijn al helemaal versmolten en je verwacht eigenlijk iets meer tegenwerk en complexiteit vanzo’n jonge (toch niet goedkope) wijn. Het gekonfijte fruit maakt deze fles ook moeilijk als partner bij vis.

Leeuwin Estate, Chardonnay Art Series 2001, Margaret River (59,96 euro, Australië)

JV : Dit is duidelijk géén goedkoop product ! Een chardonnay die me sterk doet denken aan chablis, rijk van structuur en fruit. Ik droom al meteen weg : dit drinken op een terras in Parijs, als de Fransen zelf op vakantie zijn, met een schotel zeevruchten…

FVDA : Inderdaad een product uit een koele klimaatzone in West-Australië. Intens mediumgeel met een fantastisch boeket van gerookte eik, blonde tabak, rijp geel fruit en patisserie à la Bourgogne. Heel vet en romig in de aanzet, nog flink wat houtimpressies en hazelnoten, maar ook grote finesse en frisheid, met een hart van perzik. Kilometerslange afdronk. Helaas ook het prijsniveau van grote bourgogne.

Santa Ines, Carmenère Reserva 2003, Maipo Valley (10,84 euro, Chili)

JV: Deze rode viel écht in de smaak : bijzonder fruitig, met veel framboos en heel veel diepte. Perfect bij vlees. Ik zal hem zeker kopen.

FVDA : Een Chileens paradepaardje. Een vette beer die in ons glas danst : olieachtige, blauwrode kleur, gevolgd door een rijp parfum van cassis, zwarte peper en pure chocolade. Supervlezig in de mond, boordevol pruimen en zwarte kers, genereus en sexy qua body, met een lange zoethoutfinale. Wijnmaker Marcelo Retamal werd trouwens al tweemaal in Chili uitgeroepen tot Winemaker of the year.

Johan Verminnen is nog een van onze zeldzame zangers die zich in het Nederlands met chanson bezighouden. Sociaal bewogen û onder andere als voorzitter van de muzikantenbelangenvereniging ZAMU û ontdekte hij ‘per toeval’ een nieuwe passie, nadat het boek over zijn moeder (‘Prinses van het Pajottenland’) een succes werd : boeken schrijven.

Tekst Frank Van der Auwera

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content