Iedere maand ontvangt een BV (Bekende Vlaming of Bon Vivant) drie wijnflessen : goedkoop (rond 7 euro), mediumkoop (7 à 15 euro) en duur (meer dan 15 euro). Deze keer is Leen Demaré aan de beurt. Zij kent geen prijs of importeur, maar heeft slechts één opdracht : eerlijk proeven, de flessen in volgorde van voorkeur zetten én er een prijs op plakken. Parallel worden de wijnen ook door ons becommentarieerd.

:: Wijnen : Great Grapes Wine Belgium

(verdelersnetwerk in heel België), Dorpstraat

68, 1785 Brussegem, 02 454 85 30,

fax : 02 454 85 38, www.greatgrapeswine.com

Leen Demaré is al jaren radiomaak-

ster. Momenteel presenteert ze elke

vrijdag tussen 14 en 17 uur een

verzoekprogramma op Radio Donna.

Het pakket geproefd

Groot Geluk, Premium Cabernet- Merlot 2002, Coastal Region

(Zuid-Afrika, 7,99 euro)

Leen Demaré : Een vrij lichte wijn, beetje bitter ook. Ik zou hem voor de televisie drinken als ik ’s avonds voor het slapen gaan nog een glas wil. Of op een feestje schenken. Niet te duur vermoed ik, zo’n 6 euro per fles ?

Frank Van der Auwera : Uiteraard een fantastische doopnaam, maar in mijn glas drijft toch eerder een ‘klein geluk’. Ondanks zijn jeugd reeds enige kleurevolutie langs de randen. Rustiek in geur en smaak, met relatief veel zoethout, blauwe pruimen en impressies van natte humus. Duidelijk dominantie van cabernet. Ondanks veel rijp fruit in het middenstuk in zijn totaliteit toch een vrij norse wijn met een ledertoets en bittertje in de afdronk.

Caliterra, Reserva Cabernet Sauvignon, Colchagua Valley

(Chili, 13,99 euro)

LD : Deze wijn – ik proef vooral rood fruit – is dan weer vrij ‘zwaar’, maar past wel prima bij een goed stuk rood vlees. Niet bij de zondagmiddagrosbief, want dan word je de rest van de dag niet meer wakker, maar wel ’s avonds bij een smaakvolle entrecote, liefst als je niet meer buiten moet. Deze fles lijkt duidelijk duurder dan de vorige : 10 à 12 euro ?

FVDA : Deze cabernet blijkt inderdaad geen katje om zonder handschoenen aan te pakken : nog dieprood met vet tranenspoor. Apart exotisch parfum met impressies van marascino-kers, groene peper en zelfs cactusdrankje. Heel potig maar tegelijk ook jammy in de mond. Getypeerd cabernet, met een pak zwarte kers en cassis plus een aardse afdronk. Wolkje vanille. Straffe wijn die snakt naar begeleidend vleeswerk.

Penfolds, RWT Shiraz 1999, Barossa Valley (Australië, 89,99 euro)

LD : Van deze fles mag je mij dadelijk een heel kartonnetje afleveren ! Ik vond het een van de lekkerste wijnen die ik ooit heb gedronken. Héél zacht, zonder melig te zijn. Mocht ik hem aan tafel schenken, dan zou ik het doen als begeleiding van… tja, eigenlijk van zowat alles ! Een fijne houtsmaak, en daar hou ik wel van. Ik koop zelden dure wijnen en heb dus geen idee van de prijs, maar het zou me niet verwonderen dat deze fles 60 euro of méér kost.

FVDA : Het ‘kleine’ broertje van de legendarische Penfolds Grange. Inderdaad de kwintessens van een barrosa-shiraz, die vlezigheid en fruitkracht combineert met een haast fluwelen, romige finesse. Heerlijk zwart fruit, mineralen, peper en zoete ceder aan de neus, vervolgens in de mond zo vet als een varkentje. Een Mexican wave aan pruimen en cassis, impressies van pure chocolade en een fijne fumé-toets van de (14 maanden !) Franse eik. Het prijskaartje is helaas navenant, maar wat betaalt u tegenwoordig voor een gelijkwaardige Franse of Italiaanse grand cru ?

Leen7X over wijn

Welk type wijnliefhebber ben je ?

Een redelijk gulzige liefhebber van goede wijn. Graag in combinatie met smakelijk eten en een even smakelijk gezelschap.

Hoe frequent en wanneer drink je wijn ?

Ik drink héél graag wijn bij de maaltijd. Niet elke dag, want ik kom graag al eens een dag alcoholloos door. Maar er is niet veel nodig om mij te overhalen tot het drinken van een lekker glas (en meer…).

Stockeer je een eigen wijnvoorraad thuis ?

Eén kist van 6 flessen groot.

Wat is je lievelingsdruif ?

Pinot nero.

Welk wijntype, -land of -regio doet je hart sneller kloppen ?

Italië en dan vooral Piemonte.

Wat is voor jou een (te) dure wijn ?

Al naargelang van de omstandigheden en het gezelschap ben ik bereid om extra uit te geven als ik weet dat de kwaliteit perfect is.

De mooiste fles die je ooit gedronken hebt ? Of de fles die je ooit hoopt te drinken ?

Een Château d’Yquem van mijn geboortejaar (1962).

Tekst Frank Van der Auwera l Foto’s Gerald Dauphin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content