Onze spelregels:Iedere maand ontvangt een BV (Bekende Vlaming of Bon Vivant) drie wijnflessen : goedkoop (rond 7 euro), mediumkoop (7 à 15 euro) en duur (meer dan 15 euro). Deze keer is Jan Vanriet aan de beurt. Hij kent geen prijs of importeur, maar heeft slechts één opdracht : eerlijk proeven, de flessen in volgorde van voorkeur zetten één er een prijs op plakken. Parallel worden de wijnen ook door ons becommentarieerd.

Wijnen : Buonsenso Franco, Desguinlei 224, 2018 Antwerpen, 03 238 73 58,

info@buonsenso.be, www.buonsenso.be

Pieropan Calvarino 2002, Soave Classico (Italië, 15,77 euro)

Jan Vanriet : Mijn proefgezelschap en ikzelf waren maar matig enthousiast over deze soave. De smaak of beter de ‘afdronk’ vond iedereen nogal ongewoon, bitter en te kruidig. Ik moet wel bekennen dat naarmate de fles vorderde, ik hem best aardig vond. Maar kopen ? Ik schat ongeveer 11 à 12 euro.

Frank Van der Auwera : Dat het gezelschap moeite had met deze raszuivere soave, is logisch : we zijn immers een ‘fruitmolliger’, ronder type gewoon dan deze beendroge versie met veel terroir-expressie. Stralend goudgeel, superglanzend. Rijpe neus van onder andere gele pruimpjes en Cox-appel, floraal. Rijpe maar vooral mineralige, strakke smaak met rijp geel en wit fruit, kloek van bouw. Zeker geen allemansvriendje, maar in Italië zelf een hit, met drie bicchieri (topscore) in de wijnbijbel Gambero Rosso 2004.

Cappello di Prete, Candido 1999, Salento Rosso (Italië 8,35 euro)

JVR : Met deze eerste rode ging de stemming meteen de hoogte in. Een erg aangename en vooral soepele wijn. We serveerden er een wildragout bij en het accordeerde wonderlijk. Rond de 10 euro ?

FVDA : Ondanks zijn leeftijd toch nog een bijzonder leuke, vinnige fruitduivel. Intens granaatrood, met een heerlijk rijp parfum van onder andere rijpe vijgen en dadels plus notenpasta. Bijzonder vlezige, charmante fruitsmaak met impressies van zowel zoete vijgen als blauwe bessen, lichtjes ‘ tabacé’. Voor frequent gebruik bij mediterrane (vlees)gerechten.

Bricco della Torre, La Togata 2000, Toscana I.G.T. (Italië, 80,71 euro)

JVR : De ‘Prijs van het Publiek’ ging unaniem naar deze fles met het lelijke etiket in reliëfletters en een soort imitatie Cordobaleer. Ik vreesde voor een toeristenverpakking, maar wat een vergissing ! We werden overdonderend door de gulheid en de intense warmte van deze wijn. Nadien heb ik, uit eigen kelder, een Brunello di Montalcino 1997 geschonken : een heerlijke, prachtige rode wijn, maar het bleek doodzonde want een afknapper na die pletwals van een Bricco della Torre. Prijs ? Geen idee, maar zeker 35 euro.

FVDA : Inderdaad een kanjer die zijn kitschlabel vele malen overklast. Product van 70 procent sangiovese en 30 procent merlot, dat 1,5 jaar op barriques mocht rijpen. Nog dikrode kleur met veel ‘briljantie’. Magnifiek parfum : Turks fruit, verse eik, lichte tabak en zoete ceder. Daarna superfruitig nog, met vooral rijpe cassis, fluwelig qua textuur met een licht kruidige finale en noterige tanninelading. Een fantastische maaltijd- en genietwijn, maar wel een ‘zwaar’ prijskaartje.

Info : www.janvanriet.net

Tekst Frank Van der Auwera

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content