Onze spelregels : Iedere maand ontvangt een BV (Bekende Vlaming of Bon Vivant) drie wijnflessen : goedkoop (minder dan 7 euro), mediumkoop (7 à 11 euro) en duur (meer dan 15 euro). Als eerste is Alain Coninx aan de beurt. Hij kent geen prijs of importeur, maar heeft slechts één opdracht : eerlijk proeven, de flessen in volgorde van voorkeur zetten én er een prijs op plakken. Parallel worden de wijnen ook door ons becommentarieerd.

:: Wijnen : Matthys Wijnimport, Gistelsesteenweg 228, 8200 Brugge, 050 38 63 80,

fax 050 38 16 77, www.matthys-wines.be

Het pakket geproefd

De Toren, Fusion V 2002 (Stellenbosch, Zuid-Afrika), 23 euro

Alain Coninx : De beste van de drie ! Streelt de neus, mooie aanzet. Ik proef toetsen van petroleum, chocolade en later rode vruchten. De kleur is dieprood. Deze wijn kan gerust een pittige wedstrijd tegen een bordeaux spelen, zelfs een gelijkspel behalen, maar in de verlengingen zou hij onderuit gaan ! Besluit : heel lekkere wijn, waarvoor ik maximaal 20 euro zou geven.

Frank Van der Auwera : Een wijn met een hoge aaibaarheidsfactor voor bordeauxliefhebbers, met zijn mix waarin alle Bordeauxse druiven zitten. Fijn boeket van cassis en rijpe bessen, lichtjes vanille en praliné. Fijn en chocolaté in de smaak-start, met een pak mooi rijpe rode pitvruchten, maar zonder zwoelheid, want de wijn beschikt ook over een pittige zuurtegraad. De eik én de tannine spelen hier een dienende in plaats van dominante rol. Een mooi versmolten, elegante wijn, die de brug slaat tussen de Oude en Nieuwe Wereld, maar met één manco : zijn prijskaartje. Zou niet méér dan 17 euro mogen kosten.

Quintay Ecovineyards, Chardonnay Reserva Especial 2003 (Casablanca Valley, Chili), 10,50 euro

AC : Deze Chileen heeft alles wat chardonnay zo storend kan maken : zwaar, veel boter, veel eik. Typische wereldwijn voor een ‘zoetgebekt’ publiek, geparfumeerd. In het beste geval is hij te combineren met een mousseline-achtig visgerecht. Omdat finesse ver te zoeken is, zou ik maximaal 6 euro betalen.

FVDA : Stralend strogeel, kristalhelder, traag tranend. Boterige aroma’s, met impressies van gedroogd tropisch geel fruit, hazelnoten en een wolk vanille. Daarna ook heel romig en vet in de mond, met een hart van gele pruimen en Jonagold, maar ook fris en toasty, met een vanillerijke finale. Toch geen eikvuist, maar een wijn met veel sappigheid, alcoholvuur en fruitvlees, die zijn ‘exotische’ origine niet camoufleert. Wel een absolute maaltijdwijn.

Santa Julia, Viognier 2004 (Argentinië), 6,50 euro

AC : Het is wel een heel jonge wijn, maar niet veelbelovend. Ik proef wat zoet, maar het wordt snel bitter. Een wijn die in een uniform voorbij marcheert. Hij verveelt snel, je onthoudt er weinig van. Ik zou hem niet kopen, hoe goedkoop ook.

FVDA : Wat is er in 2004 mis gelopen ? Normaliter is deze eikloze viognier een eenvoudige, maar zeer amusante drinken-zonder-blabla-wijn, met een floraal parfum en een mand vol nectarine, perzik en peer. Maar deze jaargang is vooral vervelend en zelfs wat onnozel zoeterig. De neus blijft eendimensionaal en de smaak te alcoholrijk. Een pure flat line.

Alain Coninx (56) volgde in de jaren ’80 alle grote sportevenementen voor de BRT. Daarna maakte hij reportages voor Panorama. Hij was tien jaar ankerman van TerZake en presenteert nu Coninx en Van Wijck. Voor TV-Brussel maakt hij Cookinx, een programma over eten en drinken.

Alain 7x over wijn

Welk type wijnliefhebber ben je ?

Ik heb geen vaste favorieten, maar ben eerder een ontdekker. Ik hou van afwisseling en ben constant op zoek naar betaalbare nieuwe sensaties. Tien euro is voor mij meestal de bovengrens.

Hoe frequent en wanneer drink je wijn ?

Bijna elke dag, in hoofdzaak bij het eten. Speciale gelegenheden heb ik niet nodig, maar de wijn moet wel speciaal zijn.

Stockeer je een eigen wijnvoorraad thuis ?

Ik heb hooguit een tiental flessen in huis, omdat ik geen geschikte kelder heb. De flessen probeer ik just in time in huis te halen en tijdig op te drinken.

Wat is je lievelingsdruif ?

In wit twijfel ik tussen riesling en chardonnay. In het rood : pinot noir.

Welk wijntype, -land of welke -regio doet je hart sneller kloppen ?

Voor mij blijft Bourgogne de top. Ze maken er nog altijd de beste wijnen ter wereld. In de vakantie heb ik wel het fantastische Oostenrijkse Wachau aan de Donau ontdekt.

Wat is voor jou een (te) dure wijn ?

Slechts uitzonderlijk ga ik boven de 10 euro en toch drink ik altijd heerlijke wijn. Ik heb bij mezelf en bij anderen al wel vastgesteld dat er voor champagne makkelijk een veelvoud wordt uitgegeven…

De mooiste fles die je ooit gedronken hebt ? Of de fles die je ooit hoopt te drinken?

Dankzij een gulle vriend heb ik al Le Pin gedronken en ook een prachtige Riesling (jawel met hoofdletter) van Egon Muller.

Tekst Frank Van der Auwera

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content