Onze spelregels : iedere maand ontvangt een BV (Bon Vivant) drie wijnflessen, goedkoop, mediumkoop en duur. Dit keer is Alex Callier aan de beurt. Hij kent geen prijs of importeur, maar heeft slechts één opdracht : eerlijk proeven, de flessen in volgorde van voorkeur zetten én er een prijs op plakken. Parallel worden de wijnen ook door ons becommentarieerd.

Birgit Eichinger, Grüner Veltliner, Wechselberg 2005, Kamptal

(Oostenrijk, 10 euro)

Alex Callier : Ik wist haast meteen dat dit mijn favoriet zou worden. We zijn al vaak in Oostenrijk opgetreden en de grüner veltliners die ik daar proefde zijn me positief bijgebleven. Heel aangename wijn, elegant en zelfs bloemig, lekker fruitig. Zeker 10 à 11 euro waard.

Frank Van der Auwera : Birgit Eichinger is een van de vrouwelijke boegbeelden die Oostenrijk op de hedendaagse wijnkaart zetten. Zij beheert nu zo’n 8 hectare in het Kamptal en gelooft in lage rendementen, dus extra fruitconcentratie en mineraliteit. Dat proeven we ook : rijpe neus van abrikozen, perzik en meloen, heel floraal (gentiaan). Daarna licht exotisch in de mond (ananas, mango), flirtend met wat zoet, uiterst sappig en vet, maar toch mineralig-droog in de onderbouw. Ongetwijfeld een prins(es) aan tafel.

Graziano Fontana, Müller-Thurgau 2005, Trentino (Italië, 7,90 euro)

AC : Niet echt mijn genre. Maar toch wel lekker, hoewel iets te bitter in de afdronk. Deze wijn mist de body en elegantie van de veltliner, al bleek hij een goede partner bij kreeftensoep met venkel. Zo’n 5 à 7 euro ?

FVdA : Ik sla deze wijn veel hoger aan, omdat de müller-thurgau – die toch vaak zoeterige, mollige flutwijntjes geeft – hier op de kalkhoudende leembodems van Trentino uiterst zesty en beendroog uit de hoek komt. Inderdaad een maaltijdwijn met een pittige, citrusfrisse, zelfs grassige neus à la sauvignon blanc. Sappig in de mond, met een minerale finale. In zijn genre voortreffelijk.

Cesconi, Pivier 2003, Rosso Vigneti Delle Dolomiti (Italië, 20,70 euro)

AC : Zeker de duurste fles, maar voor mij toch geen 25 euro waard. Hoewel de eerste slok lekker was en de structuur krachtig, vond ik de wijn niet elegant genoeg. Vermoedelijk nog niet à point, want nog te gesloten.

FVdA : Deze 100 procent merlot- cuvée heeft een beresterke reputatie bij de ‘kenners’. De reactie van Alex is begrijpelijk, want ‘naakt’ gedronken, zonder enkele uren zuurstofhappen, is deze met 14,5 % alcohol uitgeruste wijn nog veel te gespierd. Ook bij ons leverde een degustatie ’s anderendaags veel hogere scores op : dikrode, briljante kleur met vet tranenspoor. Pas na veel walsen impressies van bramen, bittere chocola en blauwe pruimencompote ; geurindrukken die zich doortrekken in de nog heel tanninerijke, krachtige maar vlezige smaak. Bovendien een absolute maaltijdwijn in plaats van een relaxwijn.

Wijnen : De Koning drinkt, Wenigerstraat 55, 2150 Borsbeek, 03 322 75 43, dekoningdrinkt@busmail.net,www.dekoningdrinkt.be.

Door Frank Van der Auwera

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content