Deze week vrijdag worden in Brussel de prijzen uitgereikt van de derde Weekend Photo Award. Tijd om u de winnaars voor te stellen !

Wie volgt Bram Blondeel en Nick Hannes op als winnaar van de derde Weekend Photo Award ? Meer dan 250 fotografen tussen 18 en 35 jaar meldden zich de voorbije maanden aan voor de wedstrijd die Knack Weekend en Le Vif Weekend sinds 2008 samen organiseren. Een bekroning levert de fotografen de nodige exposure en tentoonstellingsruimte op, waarvoor de Weekend Photo Award de volle steun van Nikon en de Brusselse Photo Gallery geniet.

Die laatste stelt de komende weken het werk voor van zes, door de professionele jury geselecteerde finalisten. Bovendien werd in samenwerking met Pepe Jeans London ook een publieksprijs in het leven geroepen. Maar slechts drie fotografen gaan lopen met professionele Nikonapparatuur. En levensgrote affiches tonen hun foto’s aan de bezoekers van de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen in Brussel. Het drietal werd zorgvuldig gewikt en gewogen, geef uw ogen dus de kost.

Weekend Photo Award # 3, van 22 oktober tot 28 november in de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen en de Photo Gallery, Koninginnegalerij 10, 1000 Brussel.

Info : 0485 80 58 43, www.pgav.be.

De winnaar van de publieksprijs is van 22 oktober tot 5 november te zien in de winkels van Pepe Jeans London in de Zuidstraat en de Gulden Vliesgalerij, waar ook het exclusieve t-shirt van de publiekslieveling verkrijgbaar is.

Info : www.pepejeans.com.

eerste prijs : Leslie Szmigielski (33), Luik

Uit het juryrapport :

“Onbehaaglijke foto’s die doen denken aan een controversiële bijdrage van Richard Avedon in The New Yorker in 1995. Van zulke scherpe commentaar op materialisme en vrouwonvriendelijkheid in de mode is geen sprake, maar ook hier zitten model en toeschouwer in een dubbelzinnige positie. De zwart-wit- en kleurfoto’s vertellen één verhaal.”

(Wim Denolf, journalist Knack Weekend)

Ook zij nam voor de eerste keer deel aan een fotografiewedstrijd, zegt Leslie Szmigielski, die grotendeels autodidacte is. “Ik fotografeer al enkele jaren voor ontwerpers als hoeden- en accessoiremaakster Delphine Quirin, maar in de toekomst wil ik meer voor bladen werken. Deze prijs komt dus als geroepen. Hoe goed je ook bent, hoe mooi je website ook is, een fotograaf moet vooral goede contacten hebben. Een ontmoeting kan alles veranderen.” Haar inzending voor de Weekend Photo Award (met kleding van Céline Pinckers en styling door Lady Violette) omschrijft de Liègoise als eigentijdse modefotografie, maar met knipogen naar de pioniersjaren van de fotografie en de “eenvoudige heldinnen” van Alfred Hitchcock. “Ik hou van mysterie, en van modefotografie die mensen op een of andere manier raakt.”

De winnaar ontvangt een Nikon D300s en een lens 16-85 mm (waarde : 2300 euro).

TWEEDE prijs : Ramzy Bentrad (31), Brussel

Uit het juryrapport :

“Een sterk en niet te ver gezocht concept dat consequent uitgewerkt wordt, en een technisch perfecte verbeelding van het tijdloze college-thema. De aanpak benadrukt de verschillen tussen de kinderen en leidt je oog haast vanzelf naar de getoonde juwelen.”

(Chaja Dams, styliste Knack Weekend)

“Aanvankelijk had ik vooral interesse in documentairefotografie”, zegt kersvers freelancefotograaf Ramzy Bentrad. “Mijn vriendin Amandine Labidoire ( in 2007 nog geselecteerd voor Fashion Weekend) studeerde echter aan de modeafdeling van La Cambre, en zo ging ik me verdiepen in modefotografie. De juwelen op de foto’s zijn ook haar werk.” En die schooluniformen ? “Ik wilde van iets persoonlijks vertrekken. Iedereen heeft bij zijn ouders thuis wel een kitscherige en onschuldige schoolfoto op de schouw staan. Daarnaast wilde ik de toeschouwer ook doen twijfelen : zijn het echte schoolfoto’s, of toch fake ?” De modellen op de foto’s vond Bentrad via een bevriende opvoeder in een jeugdhuis in Ganshoren. “Jongeren die niet altijd een gemakkelijke achtergrond hebben. Het was fijn om hen een concreet project buiten hun leefwereld aan te bieden.”

De winnaar ontvangt een Nikon D90 en een lens 16-85 mm (waarde : 1600 euro).

Derde prijs : Laurence Steyt (31), Kortrijk

Uit het juryrapport :

“Nogal wat deelnemers vulden de portretopdracht in met statische beelden. Steyt vormt de uitzondering op de regel. Een ‘klassieke’ aanpak zonder verrassingselementen of stoorzenders, maar het resultaat overtuigt – misschien net daarom.”

(Wim Denolf, journalist Knack Weekend)

“Zowel mijn ouders als grootouders zaten in de textielsector”, zegt zelfstandig fotografe Laurence Steyt. “De mode heeft me dus altijd aangetrokken.” En omgekeerd, want sinds Steyt drie jaar geleden de sprong waagde (haar eerste foto’s nam ze al als jonge tiener), strikte ze behalve reclamebureaus ook klanten als Schiesser en American Outfitters. Van studiowerk is echter geen sprake in haar inzending voor de Weekend Photo Award. “We zijn aan de slag gegaan in een verlaten fabriekspand in Kortrijk.” Naast het modieuze aspect en een cinematografische aanpak waaruit beweging spreekt, wilde Steyt vooral een vrouw met verschillende gezichten tonen : “Bedoeling is dat de toeschouwer nu eens een sensuele vrouw ziet, en op andere momenten veeleer haar uitdagende of droevige trekjes. Hij blijft dan wel onzichtbaar, ergens wilde ik in deze foto’s ook de aanwezigheid van een man suggereren.”

De winnaar ontvangt een Nikon D90 en een lens 16-85 mm (waarde : 1600 euro).

Publieksprijs : Amauri Foullon (19), Steenkerke

Een jaar kleding van Pepe Jeans London, zichtbaarheid in de Brusselse winkels van het label en een bedrukt T-shirt : de eerste publieksprijs van de Weekend Photo Award mag er meteen zijn. Amauri Foullon behoorde tot het handvol fotografen die de lens op mannen richtte, mét resultaat : met ruim een op de vier stemmen viel haar inzending duidelijk in de smaak bij onze lezers.

Door wim denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content