Wallen, kringen en kraaienpootjes teisteren de huid rondom de ogen. Omdat ze heel dun is, weinig klieren heeft en voortdurend beweegt, kan ze best wat hulp gebruiken.

Een ‘oogprobleem’ waar zelfs weinig ijdele mensen zich vaak aan storen, zijn wallen. Hoewel de aanleg grotendeels erfelijk is bepaald, speelt ook het verouderingsproces een rol. De huid raakt geleidelijk haar strakheid en elasticiteit kwijt, waardoor het vetweefsel in de oogkas slapper wordt en gaat uitpuilen. Op de koop toe kan dit vetweefsel ook lymfevocht vasthouden, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van chronisch slaapgebrek. Een goede nachtrust is dan ook onontbeerlijk om de schade te beperken, net zoals het vermijden van zout. Ook lymfedrainage kan soelaas bieden. Voor wie er radicaal komaf mee wil maken, is er een ooglidcorrectie of blefaroplastie. Ooglidcorrecties worden tegenwoordig courant uitgevoerd en kunnen tijdens een leven meermaals herhaald worden. Aan de ingreep zijn weinig risico’s verbonden, voor zover die wordt uitgevoerd door een ervaren arts. Een verkeerde inschatting kan immers aanleiding geven tot droevig uitziende hush puppy-ogen.

Ook donkere kringen zijn grotendeels genetisch bepaald en worden meestal veroorzaakt door een ongelijke aanmaak van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor kleurveranderingen van de huid. De vertraging van de microcirculatie en het verlies van veerkracht van de haarvaten hebben eveneens een negatieve invloed. Een afdoende remedie tegen kringen bestaat vooralsnog niet. Eventueel kan de dermatoloog een depigmentatiecrème voorschrijven of gebruikmaken van een CO2-laser, maar het resultaat daarvan is voorlopig niet echt bevredigend.

Hoewel kraaienpootjes een logisch gevolg zijn van de gelaatsmimiek en wel eens als ‘charmant’ worden bestempeld, ervaren veel mensen ze als ontsierend. Zacht zijn is de boodschap : niet in de ogen wrijven, reinigen met zachte, hydraterende producten, beschermen tegen de zon en niet roken. Zon en roken bevorderen niet alleen rimpels, maar ook het ontstaan van wallen en kringen. Er bestaan verschillende oogcrèmes die hydrateren, wallen en rimpels aanpakken én een zonnebescherming bevatten. Een drastischer optie zijn botoxinjecties die de oogkringspieren plaatselijk verlammen zodat de huid langs de ogen niet meer beweegt. Bestaande lijntjes kunnen enigszins vervagen dankzij een krachtige chemische peeling. Het inspuiten van kraaienpootjes met fillers staat momenteel niet op punt.

Met dank aan dokter Luc Vanrenterghem en aan

Patrick Rouzee van Parfumerie Parfuma

Door Anne Roggen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content