Dit jaar ontsnapt geen enkele onmisbare tentoonstelling aan uw aandacht, want wij verzamelden voor u de veelbelovendste expo’s uit binnen- en buitenland.

Hoedje af

Het Victoria & Albert Museum in Londen en ’s werelds beroemdste hoedenontwerper Stephen Jones slaan de handen in elkaar voor Hats : an anthology by Stephen Jones (24 februari tot 10 mei). De expo toont meer dan driehonderd exclusieve hoeden, van een Egyptisch Anubismasker uit 600 voor Christus tot een jarenvijftighoedje van Balenciaga. Verder zijn er ook ‘beroemde’ hoeden, zoals de baret van Marlene Dietrich en de hogehoed genoemd naar de Britse prins Albert.

Info : www.vam.co.uk

Svensk Design

Het beroemdste Zweedse exportproduct is ongetwijfeld meubelgigant Ikea. Toch is Zweeds design veel meer dan dat. In de Brusselse galerie van Design Vlaanderen kunt u gaan kijken naar Visual Voltage (4 september tot 25 oktober), een interactieve tentoonstelling over design en energie vanuit een Zweeds perspectief. In Londen besteedt het Fashion and Textile Museum aandacht aan jong modetalent uit het hoge noorden met de tentoonstelling Swedish fashion : exploring a new identity (6 februari tot 17 mei).

Info : www.ftmlondon.org ;www.designvlaanderen.be

Mooie meubelen

Het museum Les Arts Décoratifs in Parijs organiseert in 2009 maar liefst twee expo’s over meubelen : Jasper Morrison : take a seat ! (5 maart tot 24 mei) en Mobi-boom (8 oktober ’09 tot 31 januari ’10) over de vernieuwingen in de Franse meubelsector van 1945 tot ’75. Over het Kanaal kunt u in het Victor & Albert Museum gaan kijken naar Telling Tales (23 juni tot 18 oktober), een tentoonstelling over de populariteit van ‘design art’, het meubel als kunstwerk, met werk van Tord Boontje, studio Job en Maarten Baas. Dichter bij huis staan tijdens de zomermaanden in het Design Museum Gent de creaties tentoon van de Finse designer Yrjö Kukkapuro.

Info : www.lesartsdecoratifs.fr ; www.vam.co.uk ; design.museum.gent.be

Achter de lens

In het najaar (25 september ’09 tot 3 januari ’10) brengt het Fotomuseum van Antwerpen hulde aan Michiel Hendryckx, de huisfotograaf van De Standaard. Het Gentse Smak nodigt fotograaf Carl De Keyzer uit voor een tentoonstelling naar aanleiding van de publicatie van zijn boek Trinity (13 juni tot 30 augustus). En in het Fotomuseum van Den Haag kunt u terecht voor een overzichtstentoonstelling over het werk en leven van Man Ray (24 januari tot 19 april).

Info : www.fotomuseum.be ; www.smak.be ; www.fotomuseumdenhaag.nl

Papier hier

Met de tentoonstelling Paper Fashion (5 maart tot 16 augustus) focust het ModeMuseum in Antwerpen op het gebruik van papier als kledingmateriaal in de modegeschiedenis. De tentoonstelling toont een aantal opvallende historische stukken, aangevuld met werk van hedendaagse ontwerpers als Hussein Chalayan, Walter Van Beirendonck en Issey Miyake. Later op het jaar kan u in het MoMu trouwens ook terecht voor een tentoonstelling over het 180-jarig bestaan van Huis Delvaux.

Info : www.momu.be.

Belgische architectuur

Het Gentse architectenbureau Robbrecht en Daem staat dit voorjaar op de affiche in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Pacing through architecture (13 februari tot 19 april) is bovendien de eerste tentoonstelling in een nieuwe reeks over Belgische architecten in Bozar. Naast een monografische tentoonstelling over hun werk, brengen ook vijf kortfilms van de cineast Maarten Vanden Abeele de sleutelprojecten van Paul Robbrecht en Hilde Daem tot leven.

Info : www.bozar.be

Door Ellen De Wolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content