Het onbekende smaakgenoegen

‘Happy cooking’ en het ontdekken van onbekende smaken van zeldzame planten en groenten : daar draait het om in restaurant Agastache & Tonka.

:: Agastache & Tonka : Koningsstraat 290, 1210 Brussel. 02 217 58 02. Open : maandag tot vrijdag voor de lunch, donderdagavond uitsluitend ‘parcour saveur’ (30 euro) en vrijdag- en zaterdagavond. www.agastache-tonka.be

De naam, een eervolle vermelding in de Brusselse Guide Delta en een score van 10/10 op de website Resto.be voor service, kwaliteit en sfeer deden ons besluiten om ‘het gelukkige koken’ en het ‘onbekende smaakgenoegen’ van Agastache & Tonka van naderbij te beleven. Het restaurant is te vinden in een koninklijke woning uit het begin van vorige eeuw in de Brusselse Koningsstraat. Aan de ingang van de geopende poort staat een standaard met introductietekst die de twijfelende bezoeker over de drempel moet trekken en nieuwsgierige kooklustigen aanmaant om tijdens een kookles assistent te zijn van maître cuisinierClaude Pohlig (prijs 60 euro). De riante doorgang is gemaakt om met een koets binnen te rijden. De koetsier zal dan halverwege de passage, juist voor de marmeren trap, stoppen.

Open keuken

Wij kwamen als voetvolk binnen. Buiten was het koud en winderig en toch stonden de deuren van glas en staal open. Binnen wachten ruime vertrekken met hoge plafonds, die op een verrassend originele en kleurrijke manier zijn ingericht met hedendaagse meubels, lampen en tafelattributen. Je merkt dat over alles is nagedacht en later vernemen wij dat de twee vennoten zich laten adviseren door een designspecialist. Het gelijkvloers geeft aan de achterkant uit op de keuken en, in het verlengde, op een ommuurde binnenplaats. De weg naar de binnenplaats leidt via een loopbrug door de keuken. Binnenplaats en kookatelier gaven een rommelige indruk, wat op z’n minst merkwaardig is voor een restaurant dat zijn keuken openstelt voor het publiek.

Chef-kok Claude Pohlig is geen nieuwkomer op de horecascene : wij zagen hem eerder optreden in eethuis Les Deux Singes (Blaesstraat, Brussel) en in restaurant Grand Corroy in Corroy-le-Grand. Vennoot is Nicola Perini. Vanuit Agastache & Tonka worden ook traiteursevenementen georganiseerd, waarbij op aangepaste locaties rond een thema een restaurant-van-één-dag wordt gecreëerd. Zo werd er bijvoorbeeld een geparfumeerde maaltijd ontworpen rond de lancering van een parfum. Om een dergelijke opdracht tot een goed einde te brengen heeft Claude Pohlig een veertigtal bijzondere aromatische kruiden en specerijen, zoals Zuid-Amerikaanse agastache en Venezuelaanse tonkabonen, eetbare bloemen, vijfentwintig verschillende tomaten-soorten, en gele en witte bioworteltjes tot zijn beschikking.

In de tocht

Wij werden onthaald door vriendelijke, Franssprekende en altijd lachende maar aarzelend optredende meisjes. Wij kregen een tafeltje in het middelste vertrek en werden in de loop van de avond door de tocht alle vier verkouden. Vier keer stonden wij op om de buitendeur toe te doen en evenveel keren ging die weer open. Rond ons zat een gevarieerd publiek van vegetariërs, botanisten en nieuwsgierige jongelui. Op tafel kwamen voorgerechten als : Mechelse asperges met langoustines en mousselinesaus met bieslook (20 euro) en een landelijke bereiding van gestoofde, grove en taaie babyartisjokken met gerookte buffelmozzarella (15 euro). Als hoofdgerecht verscheen zeebrasem, in z’n geheel gebraden met citroentijm Sylver Queen, en opgediend met grove koek van quinoa met korianderbessen (18 euro). De glazen werden gevuld met een Santa Amalia, een oprechte, bio-cabernet-sauvignon 2001 uit de Riquionavallei in Chili (18 euro). Om af te sluiten was er verse geitenkaas met salade van jonge blaadjes (8 euro).

Wij betaalden en gingen slechts matig enthousiast en met een snotneus terug de straat op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content