HET NIEUWE VASTEN

RUTH GOOSSENS

Ik ben al enkele weken niet bij mijn ouders thuis geweest, maar ik wed dat de paasboom er staat. Haasjes, pluimpjes en eitjes in vrolijke lentekleuren – sommige heb ik nog in mijn lagere schooltijd beschilderd – sieren de takken van een krulhazelaar. Het is een traditie die mijn woonkamer nooit heeft gehaald. Mijn moeder heeft het nog geprobeerd via knutselwerkjes die ze samen met mijn dochtertje maakte, maar het mocht niet baten. Ik vind die paasprullaria lelijk en overbodig. Ik vier de lente liever met een uitbundig boeket magnolia’s, seringen en ranonkels.

De klassieke familiebrunch, voorafgegaan door een zoektocht in de tuin naar chocolade-eitjes, staat nog wel in mijn agenda. Maar ik moet bekennen dat de diepere betekenis van Pasen en de vastenperiode aan me voorbijgaan. En ik ben niet de enige. De dalende invloed van de kerk en de mogelijkheid om het vastenritueel zelf in te vullen, zorgen ervoor dat er steeds minder belangstelling voor is. Dat is bij de islam helemaal anders. Dit jaar zullen miljoenen moslims vanaf 27 mei een maand lang hun ramadan houden, en dat zal in onze media niet onopgemerkt voorbijgaan.

Maar ook bij niet-moslims is er een groeiende aandacht voor allerlei nieuwe vormen van bezinning en soberheid. De meest bekende, Dagen Zonder Vlees, valt allicht niet toevallig samen met de katholieke vastenperiode. Het is een bewustzijnscampagne die ons ertoe moet aanzetten onze ecologische voetafdruk te verkleinen door minder vlees te consumeren. Het nieuwe vasten heeft, geheel aansluitend bij de tijdgeest, veel goede bedoelingen en weinig echte regels: iedereen bepaalt zelf hoe strikt hij of zij in de leer is.

Bij Tournée Minérale gaat het er iets formeler aan toe: deelnemers mogen een maand lang, weliswaar de kortste maand van het jaar, geen druppel alcohol nuttigen. Het initiatief kwam wat traag op gang maar kende dit jaar, nadat de Stichting tegen Kanker en de Druglijn zich erachter schaarden, opvallend veel bijval. Dagen zonder Vlees en Tournée Minérale willen ons wijzen op concrete, ongezonde eet- en drinkgewoontes, maar ze willen ons ook doen nadenken over de wereld en hoe wij daarin functioneren. Er zijn dus zeker raakvlakken met het religieuze vasten van christenen en moslims. Het zijn allemaal manieren om je lichaam te zuiveren, om bewuster te leven, om respect te tonen voor je omgeving.

Ook yogaweekends, stilteretraites en kuuroorden, waar je overleeft op sapjes en bouillon, terwijl je wandelt in de natuur, zijn hedendaagse manieren om je te herbronnen, om terug te keren naar de kern. Detoxen is het nieuwe bezinnen, alleen klinkt het hipper, en is het een pak duurder. Je lichaam zuiveren helpt om nadien bewuster te eten en matiger te leven. Althans voor een poosje. In onze reportage ‘Even (ge)zonder’ vertellen drie verwoede vasters over hun zelfopgelegde soberheid (p. 53). Om het met de woorden van Svitlana te zeggen: “Vasten doet me stilstaan bij mijn eigen gedrag. Het helpt me na te denken over welke dingen voor mij belangrijk zijn. Zo krijg ik het gevoel meer te hebben met minder.” En willen we dat niet allemaal?

ruth.goossens@knack.be

RUTH GOOSSENS

Je lichaam zuiveren helpt om nadien matiger te leven. Althans voor een poosje

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content