Het moment van Martens

Jean Paul Gaultier X Glenn Martens haute couture, lente-zomer 2022. © imaxtree

Glenn Martens heeft er net shows op zitten tijdens de mannenmodeweek met Y/Project, de coutureweek van Parijs voor Gaultier, en presenteert voor Diesel zijn visie op denim tijdens de modeweek van Milaan. 2022 is nu al het jaar voor de in Brugge opgegroeide ontwerper.

“Ik heb het belang van joie de vivre bij Gaultier geleerd”, zei Martens, die na zijn opleiding aan de Academie van Antwerpen onmiddellijk een contract kreeg aangeboden bij het Franse huis. Hij werkte er aan de mannencollecties. “Je moet van je werk kunnen genieten. Anders begin je er beter niet aan.”

Na Gaultier werkte Martens freelance voor labels als Honest By, Weekday en Hugo Boss. “Ik heb alle facetten van de mode gezien.” Na drie intense, harde seizoenen met een eigen label ging Martens in 2013 aan de slag als artistiek directeur van Y/Project, een klein label dat hij in geen tijd naar zijn hand zette. In januari 2022 showde hij met Y/Project langs het eindeloze spoor van een voormalig goederenstation aan Porte de la Chapelle: het was een van de hoogtepunten van de modeweek.

Een week later volgde zijn eerste coutureshow, als gast van zijn vroegere baas Gaultier, die sinds vorig jaar telkens een andere ontwerper uitnodigt om samen te werken met de petites mains van zijn ateliers. Martens plukte naar hartenlust uit de geschiedenis van Gaultier (er waren diva’s en marinestrepen en perziktinten die deden denken aan Madonna in de nineties, en elke outfit was gekorsetteerd), en voegde er zijn eigen tics aan toe (asymmetrische twists). “Ik heb zijn iconische momenten op mijn manier heruitgevonden”, vertelde hij aan Vogue.

Glenn Martens
Glenn Martens© arnaud lajeunie

Volgende stap voor Glenn Martens: een eerste volwaardige catwalkshow voor Diesel, waar hij sinds vorig jaar creatief directeur is, tijdens de modeweek van Milaan. De nominatie was een slimme zet van de jeansgigant: Glenn Martens is al jaren creatief met denim. En dan is er ook nog de competitie voor jonge ontwerpers van het modefestival van Hyères. Daar is Martens in oktober voorzitter van de jury. Noem het een consecratie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content