– Het levend decorstuk van Alexander McQueen

Ter visuele opfrissing van zijn zomercollectie had McQueen een soort performance voorzien, deze keer een uitbeelding van een Joel Peter Witkin-achtig tafereel, bestaande uit een neergevleide mollige en naakte vrouw met een ijzeren masker en beademingsslangen (naar verluidt – neen, we zijn niet van dichtbij gaan kijken – kwamen er ook slakken en vlinders aan te pas). Tegen het eind van de show klapte haar beschermende glazen box open, met veel lawaai en rondvliegende brokstukken. En dan werd er geapplaudisseerd.

– De boombox van Gaultier

Een van de meest indrukwekkende defilédecors van het afgelopen seizoen. Tientallen geluidsboxen en versterkers op elkaar gestapeld, metershoog tot aan het plafond, zoveel als de zaal breed is. Een interessante interieurtip.

– De afvalhoeden van Comme des Garçons

De meest opzienbarende hoofddeksels waren te bewonderen bij Comme des Garçons. Gebruiksaanwijzing: een hoop verfrommelde plastic zakken bijeenrapen, wat rondslingerend afval erin, goed opschudden, verder in vorm brengen met een stevige plakband, en klaar is Rei Kawakubo.

– De finale van, en met, Viktor & Rolf

Zonder Viktor en Rolf geen Viktor & Rolf: hun eigen personae zijn nu zo onlosmakelijk verbonden met hun creaties, dat hun traditionele groet (aan het eind van een defilé) als vanzelf een doorslaggevend onderdeel van het geheel wordt. Gekleed in witte smokings vervoegen ze hun mannequins en geven ze een paar (flink ingestudeerde) danspassen ten beste, vanzelfsprekend met uitgestreken gezicht. Waarom doet Helmut Lang nooit zoiets?

– Het podium van Chanel

Hij wordt Kaiser Karl genoemd, en die reputatie moet hoog gehouden worden. Aldus wou en kreeg Lagerfeld dan ook het meest imposante podium van de Parijse modeweek (toch qua grootte).

– Kookles

Als opwarmer voor het uiteindelijke defilé toonde Willhelm een homevideo met in de (enige) hoofdrol zijn eigen vader, die zorgzaam en zichtbaar met ervaren hand een aardbeientaart klaarmaakte.

– De bunnies van Betsey Johnson

Johnson, wier archief tegenwoordig leeggeplunderd wordt door jongere, door de eighties geobsedeerde collega-designers, laat opnieuw haar credo doorheen New York schallen (Always up!) en slaagt er alsnog in te verrassen, wat geen sinecure is na een lange, bonte carrière als de hare. Om haar eis tot meer vrouwelijkheid kracht bij te zetten, brengt ze een ode aan de Playboy Bunny, en binnen haar universum is dat niet eens een verspreking. Wel kitsch, maar niet postmodern, en aldus wordt Betseys show een parade van fun-mode, siliconen en vooral glimlachende gezichten.

– Het levende decor bij John Bartlett

38 met witte verf en melk ingesmeerde mannelijke modellen (en eentje in het rood geschilderd) als achtergrondkoor voor de vervaarlijke deernes van de Amerikaanse Bartlett, die hiermee een evocatie van Japanse traditionele rituelen bedoelt.

– De snelheid van de fotograaf Weekend Knack-catwalkfotograaf Etienne Tordoir leverde de beelden voor onze modesite. De foto’s moesten zo snel mogelijk op het web, er mocht geen tijd verloren gaan. En dus werd ook druk gewerkt op de tram.

– Taart Dries Van Noten is een gulle gastheer. Hij zorgt er steeds voor dat de genodigden iets te eten of te drinken krijgen. Dit keer stond in de lange gang van de Salle Wagram een meterslange en overheerlijke frambozentaart. Wegens uitgehongerd want geen tijd gehad om te eten, hebben we ons hoogst onelegant op deze taart gestort. Waarna we de vingers aflikten en koket de zaal instapten.

– Last minute Vlak voor het defilé van Versace wordt een legertje naaisters ingezet om kledingstukken af te werken of aan te passen. Gezellige huisvlijt!

– Commentaar van kenners Uit het dagboek van modejournaliste Suzy Menkes, verschenen in WWD The Magazine. Mooie show, jammer van de kleren, zegt Menkes tegen Grace Coddington (Creative director van de Amerikaanse Vogue, zie foto). Waarop Coddington antwoordt: Wat wil je, als je kleren toont op dikke dwergen (fat midgets).

Peter De Potter en Trui Moerkerke / Foto’s Etienne Tordoir, Reporters en Van Parys

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content