Oudere mensen laten zich minder snel (af)leiden door trends, verliezen de essentie van het buitenhuis eten niet uit het oog, kunnen door opgedane ervaring meestal beter kwaliteit herkennen, en zoeken, meer dan jonge mensen, waar voor hun geld. Le Coq en Pâte valt vooral in de gratie bij een publiek boven de veertig jaar, men kan er dus van uit gaan dat de kwaliteit van het eten in orde is en dat hier iets extra’s te halen valt !

Le Coq en Pâte neemt de gelijkvloerse verdieping in van een art-decoachtig hoekhuis in Miamistijl. Binnen wacht een aangenaam sobere inrichting van recente datum, uitgevoerd in terugkomende zachte tinten. Bezoekers worden vanaf het begin ondergedompeld in een cosy sfeer. Moeder Bacchetta bewaakt het gebeuren in de eetzaal en heeft twee in het zwart geklede obers als lakeien. Zij kent heel wat van de bezoekers, want Le Coq en Pâte groeide uit tot een instituut met een trouwe en uitgebreide fanclub. De Franstalige spijskaart is gevarieerd en uitgebreid, met onder meer : kleine, grijze slakken op zijn Provençaals onder gouden korst (8,5 euro), grote ravioli met eekhoorntjesbrood en braadjus (9 euro), saltimbocca van zwezerik en salie met paddenstoelentaart en getruffeerde polenta (22 euro)… Zo wordt de honger al lezend gescherpt. Er is een wereldwijnkaart met meer dan honderdtwintig overwegend mild geprijsde referenties, Italiaanse vondsten en meer dan zeven wijnen die ook per glas worden geschonken.

Wij deden zoals de overwegend Franstalige burgers rond ons en haalden ons voordeel uit het driegangenmenu (27 euro of 39 euro met royaal geschonken wijnen van redelijke kwaliteit). Flan van broccoli, Spaanse worst, sint-jakobsschelpdier, miniartisjok, tartaar van zalm met dille en panna cotta van kerstomaatjes waren de mooi gepresenteerde welkomsthapjes. Ook het voorgerecht werd als drie kleine happen gepresenteerd en bestond uit : papillotte met krokante jonge groenten en tartufata (puree van champignons, geparfumeerd met truffel), op de plaat bereide langoustine en gekruide consommé van schaal- en schelpdieren. Hoofdgerecht was het smakelijke vlees van fondant gestoofd lam, opgediend met tuinbonen en verse pasta, gerold in oude parmezaankaas. Om af te sluiten kozen wij geen nagerecht maar namen wij verrukkelijke, ambachtelijk gemaakte en met zorg gerijpte Italiaanse bergkazen.

Wij betaalden met twee iets meer dan 80 euro voor een gezellige avond en waren in ons nopjes over de lekkere en met zorg gepresenteerde gerechten.

DEMOCRATISCHE GASTRONOMIE

Keuken: 7

Decor: 7

Comfort: 7

Service: 7

Prijs/kwaliteit geproefde menu: 8,5

ITALIAANSE SMAKEN

Le Coq en Pâte werd in 1972 als Italiaans-Belgisch restaurant opgericht door de broers Bacchetta. Sinds 2000 exploiteren moeder en zoon Olivier de zaak. De kok kreeg een opleiding in prestigieuze bastions van de klassieke keuken (L’Ecailler du Palais Royal, Comme chez Soi, Bergerie). Olivier Bacchetta kiest voor eersteklas verse producten en Franse bereidingen met veel Italiaanse invloeden.

Zijn gerechten zijn zuiders en hebben smaak !

RESTAURANT LE COQ EN PÂTE

Tomberg 259

1200 Brussel

02 762 19 71

www.lecoqenpate.be

Maandag gesloten.

Driegangenlunch 14,50 euro, weekmenu 22 euro, maandelijks themamenu 39 euro (wijn inbegrepen).

www: meer culinaire informatie op het.gastronomen.net

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content