Jeremy Hackett, ook bekend als Mr. Classic of de Britste der Britten, heeft in Londen zo zijn eigen parcours. Goede smaak is de enige en feilloze leidraad naar zijn voorkeuradresjes.

Hij verschijnt in crèmekleurig maatpak – hoe kan het anders – met rode wollen das, manchetknopen en pastelblauwe kousen. Vooral die laatste zijn belangrijk ! Hij praat met het juiste accent. Zuiver, chic en geraffineerd, de taal die past bij discussies vanuit de chesterfield, sigaar in de hand. Allure en humor : dat is Jeremy Hackett (55), alias Mr. Classic. De meest Britse van alle Britten heeft van nature een passie voor elegantie, wat hem behoedt voor pose en clichés. Smaak is zijn beroep, zegt hij zelf. “Ik kan geen pak maken, maar ik kan het wel heel goed verkopen omdat ik perfect weet hoe en wanneer het mooi valt.”

Dat esthetiek voor hem een fulltime job is, zie je ook aan het interieur van zijn huis, een mooie victoriaanse Winton Cottage verstopt in het groen ten zuiden van Londen. De ruime clubfauteuils zijn bekleed met tweed, verse witte rozen en korenbloemen fleuren de antieke meubels op. Aan de muren schetsen van dandy’s in gepatineerde lijsten, hier een stoel uit de fifties, daar een academische buste, gevonden op de vlooienmarkt in Parijs. Je ziet zo dat rondneuzen op rommelmarkten een van Jeremy’s favoriete bezigheden is.

Zo begon overigens zijn carrière. Begin de jaren tachtig, na wisselvallige studies, een job als verkoper bij een kleermaker in Bristol, de overstap naar de hoofdstad waar hij stijladvies gaf in een winkel in de legendarische Savile Row, begon Hackett met een eigen zaak : een winkel van vintage kledij in New Kings Road. Hij verkocht er voornamelijk klassieke, tijdloze stukken die hij op de kop tikte op rommelmarkten. En het was meteen een succes. Tot zijn klanten behoorden onder meer Ralph Lauren en de jonge John Galliano. “Al snel kon ik de vraag niet volgen. Zo kreeg ik het idee om een kleine collectie typisch Britse basisstukken te laten maken, klassiek maar allerminst saai.”

Internationaal

Het bleek een schot in de roos : het label Hackett, dat intussen werd opgekocht door de luxegroep Richemont en vier jaar geleden door de Spaanse Torreal Investment Bank, heeft in een kwarteeuw een stevige reputatie opgebouwd bij liefhebbers van onder meer mooi fluweel en prince-de-galles. En die roep gaat verder dan Hyde Park en zelfs dan Spanje, zijn grootste afzetmarkt na Groot-Brittannië. Dit najaar wordt het label geïntroduceerd in Japan én… in Brussel. Na de vestiging in Knokke trekt Jeremy in november naar de Brusselse Waterloolaan. Hoewel hij niet langer zelf het merk beheert, blijft hij veel aandacht besteden aan het imago, bijvoorbeeld door zelf de inrichting van al zijn winkels te bepalen en te zorgen voor de typische home sweet home-sfeer, die almaar wordt bijgesteld naarmate hij brocanteurs en antiquairs bezoekt in Londen en Parijs.

Zijn smaak verfijnen en overbrengen op anderen is zijn grote talent. Het is ook de manier waarop hij Michael Sondag, hoofdstylist bij Hackett, raad geeft en bijstuurt bij het maken van de collecties.

Jeremy, die wat graag advies geeft over “alles wat een man zou moeten weten”, heeft lange tijd een grappige modekroniek gehad in de krant The Independent on Sunday en hij geeft nog altijd vertrouwelijke tips in diverse mannenbladen ( GQ, Esquire…).

Speciaal voor Knack Weekend was hij bereid om zijn inside-adresjes in de Britse hoofdstad prijs te geven. Dat parcours zegt niet alleen veel over zijn persoon, het levert ook een unieke leidraad om een Londen te ontdekken met een vleugje nostalgie, waar good manners en een lichte ironie de omgang bepalen.

De Verzamele Kronieken van Mr Classic, Jeremy Hackett, met foto’s van Garda Tang zijn te koop in de Hackettwinkels.

Een uitstekend visrestaurant

In hartje Mayfair, tegenover de winkel van wijlen Douglas Hayward, de kleermaker van onder anderen de acteurs Roger Moore, Terence Stamp en Sir Michael Caine, bevindt zich Scott’s, een van de beste visrestaurants van Londen. Het eethuis, dat ingericht is door David Collins, is chic maar de sfeer is relaxed. Je kunt er oesters eten aan de bar of dineren in de grote zaal met dik tapijt, acajou tafels en leren stoelen. Jeremy Hackett beveelt de rillettes van gerookte haring aan. Heerlijk op toast en met de verfrissende zuurtoets van een goede Pouilly-Fumé in het glas.

Mount Street 20, Londen W1K 2HE. www.scotts-restaurant.com

Oudste Britse wijnhandel

Wijnhandelaar Berry Bros. & Rudd is sinds de zeventiende eeuw gevestigd tegenover de residentie van de prins van Wales in Saint James’s Street, volgens Mr Classic “de straat waar je de meeste gentlemen ter wereld tegenkomt”. Je vindt er inderdaad de ene gentlemen’s club naast de andere, zoals Brooks’s of Boodle’s, waar de eerste ‘dandy’ Beau Brummel begin 19de eeuw vaste klant was. Bij Berry Bros. & Rudd is alles authentiek : de oude schetsen, het krakende parket, de gevel van gevernist hout, de loden letters op de vitrine. Je vindt er grote Franse wijnen en wereldwijnen. Jeremy koopt ze per stuk : “Nee, ik heb geen wijnkelder. Veel te gevaarlijk…”

Saint James’s Street 3, Londen SW1A 1EG. www.bbr.com

Op maat gemaakte schoenen

Ook al bent u niet van plan 3000 pond (ca. 3500 euro) voor een paar op maat gemaakte schoenen te betalen, het loont toch de moeite om even binnen te stappen bij John Lobb. De legendarische familiale schoenmakerij voorziet sinds generaties de high society, inclusief de koninklijke familie, van schoenen. In de winkel hangt nog steeds de sfeer van een artisanaal atelier met de doordringende geur van leder. Als Jonathan Lobb, achter-achter-achterkleinzoon van John Lobb, u sympathiek vindt, zal hij u misschien laten afdalen in de kelder waar zo’n elfduizend houten vormen bewaard worden. Uniek zijn ze in ieder geval. Volgens Jeremy kunnen ze zo geëxposeerd worden in de Saatchigalerie.

Saint James’s Street 9, Londen SW1A 1EF. www.johnlobbltd.co.uk

Het genot van het scheren

De old style-drogist D.R. Harris & Co zou elke man zin doen krijgen om het scheermes ter hand te nemen. Al was het maar om zich, net als Jeremy Hackett, achteraf te kunnen besprenkelen met de dauwfrisse Arlington. Het decor: rijk rood, kamerbreed tapijt, apothekers-meubilair, vitrines met allerhande zeepsoorten, talkpoeders en crèmes met fijne parfums….

Saint James’s Street 29, Londen SW1A 1HB. www.drharris.co.uk

Sigaar voor bij de koffie

Bij Davidoff koopt Jeremy zijn havanna’s Hoyo de Monterrey Nr. 2, “voor de zachte smaak”. Een tip : doe als Hackett als het mooi weer is. Steek de straat over, zet u op het terras van Franco’s restaurant – een instituut sinds de jaren veertig – en geniet van uw sigaar met een koffie, terwijl u het spek-takel op straat observeert.

Saint James’s Street 35, Londen SW1A 1HD.

De auto van James Bond

Nicholas Mee & Company, te vinden in de rustige wijk Hammersmith in het westen van Londen, is een van de zeldzame garages waar men oude Aston Martins verkoopt en repareert. Hier geen klinische muren, verkopers in maatpak of veiligheids-maatregelen om de luxeauto’s te beschermen. Het ruikt er naar uitlaatgassen, smeerolie en de passie voor de oldtimers is bijna tastbaar. Ze staan er met tientallen en doen onvermijdelijk denken aan de legendarische auto’s van James Bond. Hackett is verzot op de esthetiek ervan. In die mate zelfs dat hij ooit een sportieve collectie maakte onder de naam Hackett Aston Martin en dat hij de aanschaf overweegt van een Vanquish S (2003), het model waarmee Pierce Brosnan reed in Die Another Day.

Wellesley Avenue 12, Londen W6 OUP. www.nicholasmee.co.uk

Georgiaanse stijl

De Hackettwinkel in Sloane Street is de mooiste van de negen vestigingen in Londen. Hij is opgetrokken in Portlandsteen, mahoniehout en warme materialen in natuurlijke kleuren, en de stijl verwijst naar de Georgiaanse tijd. Op de eerste verdieping is er een barbier en er staat ook een kleermaker ter beschikking om u het juiste pak te laten aanmeten.

Hackett, Sloane Street 137-138, Londen, SW1X 9AY.

Trendy ‘neokantine’

Vlak bij Hoxton Square, het ‘nieuwe Camden Town’, in het noordoosten van Londen, vind je Rivington Grill Bar. De plek wordt bezocht door goed uitziende bobo’s uit de buurt en golden boys met opgerolde mouwen en das in de zak. Papieren tafellakens, gedempt licht, kunstige foto’s tegen de muur, het menu op een leien bord… zorgen voor een neokantinesfeer. Er wordt een ‘vriendenkeuken’ geserveerd à la Jamie Oliver. Je kunt er zowel hamburgers als kreeft eten en gegrilde halve kip wordt opgediend op een houten plank. Trendy én lekker.

Rivington Street 28-30, Shoreditch, Londen EC2A 3DZ. www.rivingtongrill.co.uk

Gastropub

Op de gevel van Anglesea Arms Pub, een traditionele pub, gelegen bij de garage van Aston Martin, kun je lezen : “Er is geen kortere weg naar plekken die de moeite waard zijn. Kom binnen.” En inderdaad, de pub, helemaal buiten het toeristische circuit, is een omweg waard. Een open haard, chesterfieldfauteuils en wat kitscherige snuisterijen bepalen de sfeer. Er wordt een verrukkelijke bistrokeuken geserveerd en de journalisten van de vlakbij gelegen BBC zijn er kind aan huis. Op het menu onder meer fish and chips, ultraverse gegrilde vis, king crab of heerlijke rarebit rustic cheese op toast. Ook de desserts zijn niet te versmaden, de lemon mango triffle is volgens Jeremy een aanrader. “Lichtzuur, perfect gesuikerd : een killer.

Wingate Road 35, Londen, W6 OUR.

Het rijk van de antiquairs

Church Street in het noorden van Londen wordt helemaal ingenomen door antiek-winkels. Van Louis XV-consoles tot Engelse plattelandsmeubels en Thonetstoelen : je vindt er alles. Jeremy loopt geregeld langs bij Andrew Nebbett Antiques (www.andrewnebbett.com)of bij D. & A. Binder (www.dandabinder.co.uk). Ook Alfies Market (www.alfiesantiques.com) is leuk. Je vindt er allerlei spulletjes, van art deco tot pop, en vintage kleding.

Tekst Baudouin Galler Foto’s Julien Pohl

“Ik kan geen pak maken, maar ik kan het wel heel goed verkopen omdat ik perfect weet hoe en wanneer het mooi valt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content