:: De VIP-collectie (Very Important Product) telt 22 ontwerpen. Vanaf september in alle Habitat-winkels. Traditiegetrouw tegen betaalbare prijzen.

V eertig jaar geleden, op 11 mei 1964, opende Terence Conran de allereerste Habitat.De winkel op Fulham Road in Londen had een totaal nieuw concept : voor het eerst werden meubelen, hedendaagse kunst, moderne muziek, gastronomie en een hoop ideeën in één ruimte samengebracht. De originele mix van producten won in geen tijd een schare trouwe klanten. Na vijf jaar waren er al negen Habitat-vestigingen in Groot-Brittannië en één in Canada, en de postordercataloog werd stilaan een woonbijbel. De jaren zeventig waren gouden jaren. Begin jaren tachtig bracht Conran zijn geesteskind onder in de Storehouse Group, die verder ook o.m. Richard Shops, Mothercare en The Conran Shop omvatte. Maar toen hij een stap moest terugzetten, raakte Habitat in het slop.

In 1992 koopt de familie Kamprad (van het wereldwijd bekende Ikea) het Britse Habitat en gaat het tij langzaam keren, mede door de inbreng van Vittorio Radice, de man die momenteel de woonafdeling van Marks & Spencer nieuw leven inblaast. In 1998 wordt Tom Dixon hoofd van de designafdeling. Een van zijn eerste beslissingen is de 20th Century Legends Collection, een reeks designklassiekers tegen betaalbare prijzen. Aangevuld met nieuw werk van het eigen designteam én met dat van onafhankelijke ontwerpers. “Als we willen blijven inspelen op de moderne smaak, moeten we meer dan ooit de wereld als inspiratiebron nemen”, zegt Dixon. “In de 21ste eeuw zijn een Chinese instrumentenmaker, een Vietnamese pottenbakker en een Indische mandenwerker even belangrijk voor onze collectie als een eigentijdse meubelontwerper. Dat is wat Habitat zo uniek maakt.” In enkele jaren tijd slaagt hij erin om Habitat opnieuw op de kaart te zetten. Aan de vooravond van zijn 40ste verjaardag telt Habitat 72 winkels wereldwijd. In 2003 kwamen er vier winkels bij en voor dit en volgend jaar staan er nog meer op het programma.

Dixon : “Om deze verjaardag te vieren, vroegen we aan bevriende sportlui, stylisten, architecten, auteurs, muzikanten, zakenlui en dansers – allemaal leken in de vormgeving – om een product te creëren dat met hun vak te maken heeft.” Conran zelf tekende een moderne boy. Flamencodanser Joaquin Cortes voegde graag een spiegel aan het gamma toe. Ikea-stichter Ingvar Kamprad liet zich inspireren door zijn jeugd op de boerderij en gaf nieuw leven aan een driepotig krukje. Daft Punk ontwierp een bijzettafeltje met ingebouwd lichtelement dat kan meeknipperen op het ritme van de muziek. Gilberto Gil, muzikant en Braziliaans minister van Cultuur, tekende het ideale krukje voor gitaristen, acteur Ewan McGregor de ideale regisseursstoel, Deepak Chopra een yogamat, Manolo Blahnik een schoenlepel in de vorm van een naaldhak, Issey Miyake tafellinnen, Philip Treacy een fauteuil…

Hilde Verbiest

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content