In hedendaagse keukens wordt er gekookt én gegeten, en ook gasten

schuiven er vaak aan tafel. Comfort primeert, ongeacht de stijl.

1 : Groen, fris en strak

Een uitgelijnde keuken in een landhuis : interieurarchitect Peter Ivens ( Astra in Sint-Niklaas) ontwierp een centraal kookeiland, aan de buitenzijde afgewerkt met geparelstraalde inox, met een Gaggenau-fornuis en een ingebouwd afzuigsysteem. Voor het kookeiland loopt er een lichtstraat (creatie Kurt Bruggeman, Astra). Vloer en achterwand zijn van blauwe hardsteen. Er kan met krijt op worden getekend.

2 : Deel van het geheel

Architect Vincent Van Duysen laat deze keuken, in het hart van het huis, opgaan in de architectuur van het geheel. Ze is weinig meer dan een handige nis, bekleed met warm fineerhout. Op die manier versterkt koken de intieme sfeer : hier zijn ook vrienden te gast. Een groot verschil met vroeger, toen bedienden in afzondering de maaltijden bereidden in onzichtbare keukens.

3 : Artistieke touch

In het nonchalant opgebouwde kookatelier van modeontwerpster Frieda Degeyter vangt de enorme afzuigkap, gerecupereerd uit een restaurant, alle blikken. Degeyter houdt van vintagedesign en groeide op tussen de creaties van Jacobsen, Eames, Aalto en Bertoia. Het ronde tafelblad en de hoge Bertoia-stoelen ( Knoll) knipogen naar de fifties. Het geheel oogt speels en luchtig.

4 : Grootstadgevoel

Dit is de loftkeuken van Noëlla Vangeel en Jos Peeters ( Donum, Hasselt) uitgevoerd door Driade. Het hoge plafond van het voormalige postkantoor zorgt voor extra veel ruimtegevoel en een riante lichtinval. Veel hedendaagse ontwerpers inspireren zich op grootkeukens, met onder meer een handig kookeiland. Op deze eerder minimalistische plek is er zelfs plaats voor kunst.

5 : Natuurlijke materialen

In landelijke interieurs, in tegenstelling tot in moderne, worden vooral natuurlijke materialen en artisanale technieken gebruikt. Een voorbeeld : Marokkaanse zelliges op de keukenwanden van Vlassak-Verhulst en een zichtbare balkenzoldering. Maar ook in dit warme kader duiken strakke elementen op om de sfeer te versoberen, zoals de glazen lichtkroon van Vincent Van Duysen. De houten vloer is onderhoudsvriendelijk en in dat opzicht modern.

6 : Oud wordt nieuw

Interieurontwerper Francis Van Damme gaat nog een stap verder : hij stelt keukens samen met oude elementen. Zijn eigen keuken bouwde hij rond het gietijzeren kookfornuis dat hij vond bij een brocanteur. In de kasten zette hij oude glazen deuren, op vloer en wanden zien we antieke tegels. Toch biedt deze stemmige keuken alle modern comfort. De stijl past bij de oude woning. Van Damme houdt van maatwerk en recuperatiematerialen, een volgens hem oude traditie getrouw : vroeger werd er nooit wat weggegooid.

Tekst Piet Swimberghe I Foto’s Jan Verlinde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content