:: Kasteel De Spycker, Spijkersdreef, 8310 Brugge, 050 54 56 40 en 0478 69 59 32, www.de-spycker.be, info@de-spycker.be

De stijl van lang vervlogen dagen en een onwereldse rust zijn de grootste troeven van dit kasteeltje op een steenworp van Brugge en Damme. Toen Pascale Marcantuoni op haar vijftiende naar Versailles reisde, liet het bezoek een onvergetelijke indruk na. Sinds die tijd koestert ze in haar portefeuille een fotootje van Le Petit Trianon en in haar achterhoofd een sluimerende droom. De dynamische Brugse werkte in een klein restaurant, opende haar eigen antiekzaak, bleek een kraan in binnenhuisinrichting en trouwde onderweg met hotelier Frederik Vanhaecke.

Maar haar leven nam een wending toen ze tussen Brugge en Damme De Spycker bezocht, een neorenaissancekasteeltje uit 1875 met vijf hectare land. Omdat tussen droom en werkelijkheid vaak praktische bezwaren staan en het stel de grote sprong financieel niet aandurfde, moesten ze afhaken. Tot antiquair Frederick De Clerck van het project hoorde en beide families de handen in elkaar sloegen. Een klein jaar later was Brugge een château d’hôtes rijker.

“Het kasteel was fundamenteel in orde,” herinnert de gastvrouw zich, “maar toch waren we tien maanden lang bezig met elektriciteit en centrale verwarming, gordijnen en het bijeengaren van antiek meubilair.” De Spycker telt drie kamers maar het plezier begint al in de monumentale entree met vleugelpiano en vooral in het achterliggende salon, waar een eclectische verzameling antieke Franse meubelstukken staan. Eén slaapkamer ligt achteraan, kijkt uit op de Franse tuin en geniet van het avondlicht, de twee andere zitten aan de voorzijde en krijgen ’s morgens een volle portie zon. We kiezen voor de beige kamer vooraan, met dito lambrisering, etsen van antieke goden en stoffen van Braquenié die bed en fauteuils sieren. We slapen er in gerestaureerde oude Franse linnen lakens en treffen er een badkamer met intiem ligbad en de rust van het land. Al is ook die rust relatief : wie de ramen openlaat, hoort bij het krieken van de dag een vogelconcert.

“We willen dat de gasten zich hier thuis voelen”, zegt Frederick De Clerck in de intieme bibliotheek, met etsen van veldslagen en portretten van paarden. Hier kunnen de gasten zich tegen de avond terugtrekken voor een rokertje of een glas whisky, of voor een babbel onder gelijkgezinde liefhebbers van oude panden en hun geschiedenis. ’s Morgens is er aan de andere zijde van De Spycker een goed voorzien ontbijt met een eitje naar keuze, vers fruitsap, broodjes en croissants van Servaas Van Mullem, Brugges nieuwste patissier. En desgevraagd organiseert de gastvrouw een traiteurdienst, fietsvervoer, of een arrangement met de manege De Blauwe Zaal.

Kasteel De Spycker telt drie kamers die tegen 300 euro worden verhuurd, inclusief ontbijten.

Tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content