Nooit gedacht dat ik dit zou zeggen, maar reality-tv leverde dit najaar mijn absoluut favoriete programma. Het gaat om De beste hobbykok van Vlaanderen. Volgens Knack Focus-recensent Stefaan Werbrouck werd het uiteindelijk een goed programma net omdat het gaandeweg wegdreef van het concept reality-tv. Het was inderdaad een opluchting om op televisie eens een afvalwedstrijd te kunnen volgen waarbij getalenteerde mensen, die elkaar niet per se de duvel wilden aandoen, beoordeeld werden door experts. Heerlijk ouderwets bijna : niks stem van het volk via sms’en, geen onderlinge beoordelingen tussen de kandidaten, gewoon twee toppers in hun vak die vanuit hun kennis de prestaties van de deelnemers punten geven. Streng maar rechtvaardig en nog educatief ook.

Zo’n programma staat of valt natuurlijk met de allures van de experts. Topchefs Peter Goossens en Sergio Herman droegen het programma met verve. Toen het duo in de finale moest beslissen wie van de twee aan elkaar gewaagde kandidaten met de titel zou gaan lopen, Claudia of Hedwig, leverde dat spannende en emotionele televisie op. Twee stoere venten die elkaar de hete aardappel probeerden toe te schuiven, “een van de moeilijke beslissingen in zijn leven”, noemde Peter Goossens het. Claudia won, maar Hedwig was een waardige tweede.

Vanzelfsprekend is het niet omdat ik een traan wegpinkte bij de finale dat Peter Goossens onze Man van het Jaar geworden is. De nationale culinaire trots is veel meer dan een plotse celebrity-chef. Knack Weekend-journalist Pieter Van Doveren volgt Goossens sinds 1993. Ruim tien jaar later had hij al drie Michelinsterren in zijn bezit en vandaag is zijn Hof Van Cleve een van de twee driesterrenzaken in België. Ook in de Knack Restaurantgids werd hij verscheidene malen gelauwerd, met in 2008 de Gouden Garde, bezet met diamanten, een prijs voor een uitzonderlijke carrière.

Een etentje bij Peter Goossens is voor de smaakpapillen een overweldigende gebeurtenis. Van Doveren omschrijft het als een lawine van snoephapjes die in een perfecte harmonie en opbouw op tafel komen. Naast talent en ook een gedegen zakelijk inzicht, is het een grenzeloze gedrevenheid die Peter Goossens aan de top bracht en daar ook houdt. Toen we hem in de zomer vroegen voor een covershoot (samen met Sergio Herman) voor ons mannennummer ( Knack Weekend 39, 23 september) vergde dat een minutieuze planning. Niet omdat de man sterallures heeft, maar omdat zijn activiteiten buiten het restaurant onder geen beding zijn service in de weg mogen staan. “Voor de middag terug in mijn keuken”, was het marsorder. En zo geschiedde.

Met deze carrière in het achterhoofd en met zijn geslaagde tv-optredens – afwisselend autoritaire leermeester en zalvende coach – was 2009 duidelijk het jaar van Peter Goossens.

trui.moerkerke@knack.be

Trui Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content