Amper vijf jaar nadat het Huis van de Toekomst zijn deuren opende, werd het gesloten. Niet wegens gebrek aan succes, maar het was al achterhaald en wordt vervangen door een nagelnieuw complex dat voorspelt hoe woning en kantoor er over enkele jaren zullen uitzien.

Het nieuwe project kreeg een internationaal klinkende naam die de lading beter dekt: Living Tomorrow 2. Wat ooit startte als een nationaal project, wordt wellicht een internationale successtory. Straks worden ook Living Tomorrow-projecten gerealiseerd in Amsterdam, Londen, Berlijn en op enkele Amerikaanse en Aziatische locaties. De opening in het Amsterdamse Centrumgebied Zuidoost, waar belangrijke hoogtechnologische bedrijven zijn gevestigd, is gepland voor 2002.

Toen in 1990 twee architecten, Frank Beliën en Peter Bongers, het initiatief namen om het eerste Huis van de Toekomst te bouwen, konden ze niet vermoeden dat het zo’n vaart zou lopen. Samen met 150 participanten – fabrikanten van hoogtechnologische bouwmaterialen en apparatuur – voorzagen ze hun tentoonstellingswoning van de meest vooruitstrevende technische snufjes. Bij de opening oogde alles verbazend futuristisch. Het succes was groot en duizenden bezoekers kwamen zich vergapen aan de technologische luxe die toen nog ongrijpbaar leek voor de meesten van ons. Maar al snel raakte deze kijkwoning verouderd, omdat in vijf jaar tijd niet alleen de bouwindustrie van gedaante veranderde, maar heel onze samenleving. In de bouw zorgen gesofisticeerde prefabsystemen en ver doorgedreven domotica voor een revolutie die bijna binnen ieders bereik ligt. De gebruikte systemen daalden in prijs en worden al toegepast in doorsneewoningen. Daarom vatten Beliën en Bongers het plan op om naast hun eerste Huis een tweede te bouwen. Living Tomorrow 2, dat nu de deuren opent, wordt het huis én het kantoor van de toekomst. Door de multifunctionaliteit, de flexibiliteit, de ergonomie en de communicatie ondergaat ook de werkruimte een metamorfose. In Living Tomorrow 2 wordt een actieve werkomgeving gesimuleerd, onder meer voorzien van een ontwerpbureau met een CAD-afdeling, multimediabibliotheken en videoconferencing-technologie. In het kantoor van de toekomst spelen alle mogelijke vormen van spraaktechnologie een grote rol. Dat gaat van real time-vertalingen van teksten en spraakcommando’s tot schriftherkenning. Deze technologie zit ook in het intelligente huis, waar bijvoorbeeld een computer via de biometrische herkenning van gelaatsuitdrukkingen, bewegingen en vingerafdrukken mee de woning beveiligt: ook op dat vlak staan de ontwikkelingen niet stil. Door middel van camera’s en videoparlofoniesystemen – die goedkoper worden – kan er picture in picture worden gecommuniceerd. Je zal dus moeiteloos vanop afstand iemand aan de voordeur te woord kunnen staan zonder aanwezig te zijn. Of tijdens een vakantie in het buitenland zal je dagelijks je woning met camera’s kunnen controleren op brand of inbraak. Hoe functioneel dergelijke systemen ook zijn, ze doen ons toch denken aan Big Brother die alles controleert.

De intelligente gebouwen van de toekomst zijn wel milieuvriendelijk. Via thermische systemen en zonnecellen wordt het verbruik van fossiele brandstof beperkt. Van Living Tomorrow 2 is het hele dak bekleed met fotovoltaïsche cellen, een uitvinding uit de ruimtevaartindustrie, die met zonlicht elektrische stroom opwekken. Aan de inkom van het gebouw duidt een meter de hoeveelheid opgewekte stroom aan. Door de recuperatie van stroom via zonlicht verbruikt het hele complex amper zoveel stroom als een kleine doorsneewoning. Dat ingenieuze dak zal trouwens via spraakcommando’s kunnen worden geopend.

De spraaktechnologie doet ook haar intrede in de keuken, van waaruit je bijvoorbeeld via de computer zal kunnen kopen en koken. De keukencomputer houdt zelfs de biologische moestuin in de gaten…

Hoe interessant Living Tomorrow ook mag zijn voor de liefhebber van technische snufjes, vormelijk is het project minder geslaagd. De architectuur en de decoratie zijn niet mooi: het zijn onpersoonlijke computerontwerpen. Hoe nuttig deze nieuwigheden ook lijken, laten we hopen dat ze niet alle menselijke creativiteit vervangen..

Living Tomorrow (Indringingsweg 1, 1800 Vilvoorde) is vanaf 27 mei elk weekend open voor het publiek (van 10 tot 17 uur). Tijdens de week: enkel toegankelijk na reservering op Tel. 02/263.01.33. Toegangsprijs: 300 fr. per persoon.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content