Categorie kwaliteit zonder stijfheid

Keuken 7,5 Decor 7,5

Comfort 6,5 Service 8

Prijs/kwaliteit geproefde menu 8

Antwerpen heeft er een succesvolle nieuwkomer bij : Matty. Het restaurant opende in december 2008 en wist op relatief korte tijd een plaatsje te verwerven in de categorie ‘betere eethuizen’. Vanwaar dat snelle succes ? Matty is een restaurant met een heldere maar niet ongezellige inrichting en een prettige sfeer, waarbij het ontbreken van pretentie, het innemende optreden van de vrouw des huizes en het contact met de open keuken een belangrijke rol spelen. Last but not least zijn er ook de smakelijke gerechten voor een verteerbare prijs.

Matty is te vinden naast de parking van AVA-papierwaren en kwam in de plaats van een opticien. Het meer dan honderd jaar oude huis heeft een gevel met allure. Een ingang met marmer alom brengt je naar drie in elkaar overlopende vertrekken. Op de parketvloer na, ruimde het oude plaats voor hedendaagse rechtlijnigheid en soberheid. Wit is de kleur van het smetteloze linnen op de tafels, van stoelen en banken, van muren en van kasten.

Wij werden met een lach ontvangen en hoorden de chef in de open keuken zingen. Wij hadden het gevoel in het huis van de blijdschap te zijn beland. Op spijskaart staat een zevental bereidingen, waarvan een gedeelte in kleine portie als voorgerecht en in grote portie als hoofdgerecht kan worden geserveerd. De wijnkaart is samengesteld uit trouvailles. De kok gaat zelf op zoek naar betaalbare flesjes. Voor zwaar geschut (lees : ‘dure vaste waardes’) is er geen plaats. Mensen die zelf iets bijzonders in hun kelder hebben liggen, kunnen hun trofee meenemen en betalen dan 15 euro kurkrecht.

Wij kozen het marktmenu van vier gangen (45 euro). Op tafel kwamen verse alikruiken, Spaanse ham, olijfolie en goed brood. Het glas werd gevuld met een Castro Ventosa 2006, El Castro de Valtuille Joven, als sappige, ietwat lichtzinnige Spaanse zomerwijn (21 euro). Maatjesharing, zo zacht als boter, verscheen afgedekt met een reep ganzenleverterrine : een op het eerste gezicht vreemde combinatie, die wonderbaarlijk lekker uitviel. Als garnituur was er gelei van tomaat en salade met prinsessenboontjes. De babykreeft kwam uit de oven en was overgoten met salieboter. Borst van eend had wat te lang in de pan geleden en kreeg het gezelschap van gebakken nieuwe aardappels, gebakken asperges, smakeloze zomertruffel en een lichte jus van kalf, eend en cabernetazijn. Aardbeien geweekt in een mengsel van limoncello en citroensap met ijs en koek sloten deze smakelijke maaltijd af.

Matty staat voor kok Matty Van den Brande, die samen met partner Katrien Swinnen het nieuwe eethuis in de markt zette. Matty leerde koken in de keukens van betere eethuizen (Loncin, Matelote en André D’Haese). Bij Belgo Catering werkte hij voor de directiekantine van KBC en Ernst & Young en was hij chef-gerant van de keuken van een Antwerps revisorenkantoor. Katrien werkte bij Digipolis, het informaticabedrijf van stad Antwerpen. Zij heeft een natuurlijke aanleg om mensen op hun gemak te stellen.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content