Montlouis en Vouvray, twee bescheiden wijngebieden vlakbij Tours aan de majestueuze Loirestroom, zijn eigenlijk wat achtergebleven en ietwat ongedefinieerde appellations. Best gekend, vooral in Frankrijk, zijn de wijnen van Jacky Blot, een nieuwkomer in Montlouis, die erin slaagt om tweemaal duurder te verkopen dan zijn collega’s. Daardoor haalt hij weliswaar de pers, maar krijgt hij ook heel wat lokale jaloezie te verduren. Zo worden zijn excellente wijnen regelmatig door de lokale proefcommissie afgekeurd als zijnde ?atypisch?.

De beide AOC’s, Montlouis met 350 ha en Vouvray met 1850 ha, zijn uitsluitend beplant met chenin blanc, en maken wijnen die gaan van beendroog tot honingzoete moelleux en zelfs ook nog wat schuimwijn. In de betere jaren, zoals 1995 en 1996, maken ze minder schuimwijn en meer zoete. Doordat men onder dezelfde naam alle witte-wijntypes maakt, is er wat onduidelijkheid.

De zoete wijnen zijn dus vrij zeldzaam, meestal excellent en nog niet overdreven duur : vanaf 30 FF. Ze bewaren gemakkelijk 50 jaar en meer de excellente 1946 van Deruet op La Fontainerie bewees dat overtuigend : amber van kleur met een brede neus van honing, een glycerineuze, gevulde vette smaak van gebrande suiker en rozijnen, geen spoor van sleet.

Over het jaar 1996 in Montlouis en Vouvray zegt Jean-Paul Martinez, directeur van het oenologisch laboratorium in Tours : ?De klimatologische omstandigheden van het jaar 1996 brachten mee dat de wijn een uitgesproken persoonlijkheid draagt. Het weinige water dat half september gevallen is, kwam juist op tijd, want sommige druifjes begonnen al te verdrogen. Gedurende een tiental dagen bleef het zachtjes regenen, maar begin oktober kwam de zon het rijpingsproces afwerken. Hoewel de bezonning uitzonderlijk was, is het nooit erg warm geworden omdat onweerswolken, beladen met regen voor het zuiden, bij ons overtrokken en schaduw brachten. Zo komt het dat dit grote zoete jaar ook nog een uitzonderlijke, nooit geziene zuurheid vertoont. In Vouvray en Montlouis heeft men in verschillende keren geoogst (tris successifs) en de wijnen hebben allure en distinctie, groot, breed en vol aroma’s. We kunnen een leeftijd voorspellen van 20 tot 100 jaar naargelang van de cuvée.?

Onlangs hadden we de gelegenheid om in Vouvray en Montlouis de eerste 1996-stalen uit de vaten te proeven.

Excellente grote zoete Vouvray-wijn is er alleszins bij Philippe Brisebarre, Didier Champalou, Château Gaudrelle, Catherine Deruet, Bernard Fouquet, de familie Huet, Jean-Pierre Laisement en Philippe Poniatowski, alle in Vouvray zelf. Maar zeker ook bij Vigneau-Chevreau in Chancy en bij Lionel Gaultier in Reugny.

Grote zoete Montlouis proefden we bij François Chidaine, Hervé Denis en natuurlijk Jacky Blot, alle drie in Montlouis. Maar ook bij Berger in Saint-Martin le Beau en bij Marius Rault in Lussault-sur-Loire.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content