Wat?

Issima Substantific is een verzorgingsprogramma van Guerlain op basis van een hormoon dat gepuurd wordt uit de wortel van de witte pioen. Het extract staat bekend als paeoniflorine. Het ‘pioenhormoon’ is goed nieuws voor vrouwen in de menopauze die om een of andere reden geen vervangende oestrogenen gebruiken.

“Omdat het voor de huid de hormonen vervangt”, zegt Els Vandermeer van schoonheidsinstituut-parfumerie Steenmans in Tongeren. “De daling van oestrogenen tijdens de menopauze leidt tot onder andere huidverslapping, opvliegers, botontkalking en het brozer worden van de vaatwanden. Vrouwen klagen over een droge, bleke huid die onprettig aanvoelt en niet vol is. Aan botontkalking, opvliegers en broze vaatwanden kan Issima Substantific natuurlijk niets verhelpen, maar voor de huid is het een schitterend product.”

De Chinezen kenden de eigenschappen van de pioen al. Vanaf de allereerste beschrijvingen in het Pentsao Kang Mu uit de 16de eeuw v. Chr. tot en met hedendaagse verhandelingen wordt verwezen naar twee hoofdsoorten, waaronder de Paeonia lactiflora, een pioen met witte bloemen die aanbevolen werd bij witte vloed en menstruele afscheiding, dus tegen ongemakken die verband houden met hormoonschommelingen. Chinese artsen raden de pioen aan aan vrouwen die ’s nachts opvliegers hebben. In Europese apothekersboeken wordt de pioen aanbevolen na de bevalling en Hippocrates vond dat de plant een gunstig effect op de baarmoeder had.

Onze bevindingen

Waar wacht ik op? Mijn huid schreeuwt om voeding, vocht en collagenen. Els Vandermeer staat klaar met het volledige menu: een Issima-gelaatsbehandeling met als hoofdschotel Issima Substantific. Na het demaquilleren komt een schuim om in de diepte te reinigen, gevolgd door een peeling. Vervolgens wordt de vaposome aangezet om de zwarte puntjes naar buiten te lokken. En passant epileert ze nog even wenkbrauwen en harst ze de bovenlip, waarop sedert het ontbreken van hogergenoemde hormonen enkele zwarte haartjes trachten het gebied te koloniseren.

Daarna brengt ze een ampul Intenssérum Issima (alleen in de schoonheidssalons) aan. Als die haar werk gedaan heeft, komt de massagecrème voor het gelaat. Ze masseert. Héél traag, volgens de voorschriften van het huis Guerlain. Heerlijk. Mijn hals en decolleté krijgen ook een beurt. Dan komt er een extraatje: het Masque modellant froid van Guerlain, bovenop de Succes night crème. Het koude masker dient om het product dieper te laten inwerken en wat coup d’éclat te geven, legt Els uit. Zij behoort al tot de vierde generatie (de parfumerie dateert van voor de Eerste Wereldoorlog) van de familie die onder de ogen van Ambiorix reukwaters, parfums en schoonheidsproducten verkoopt. Tijdens het intrekken van het masker krijgen mijn handen een beurt: een massage met Issima-handcrème en nagellak van Divinora van Guerlain.

En dan pas is het tijd voor de Crème Substantific met het pioenhormoon, plus een lik Succes Eye onder de ogen. Terwijl het product opgenomen wordt door de huid, krijgt mijn decolleté Soin Intenseur pour le cou. Er blijft geen centimeter huid over om nog wat op te smeren.

Els keurt het resultaat en vindt dat ik nu als toetje een mise en beauté nodig heb. De make-up gebeurt met al de producten van Divinora van Guerlain.

Drie uur zijn voorbijgegaan. En het resultaat is te mooi voor een gewone dag in de week.

Eén dag krijgt mijn huid vrijstelling van smeersels, maar dan begin ik met een kuur van genoemd product, met de dag- en de nachtcrème. Door de band heb ik een gemengde, naar vet neigende huid, maar wind, kou, droge lucht en centrale verwarming hadden er een droog, schilferig landschap van gemaakt. Nu zie ik eruit als een pioenroos: gedrenkt, glanzend en glad.

Prijs

Een Issima-gelaatsbehandeling kost 52 euro; het beschreven menu plus make-up kost 93 euro. De producten Issima Substantific (om thuis verder te gebruiken) kosten 67 euro voor een flacon Fluide de jour van 30 ml; 63 euro voor een potje dagcrème van 30 ml en 96 euro voor de nachtcrème van 30 ml.

Info: Schoonheidsinstituut-parfumerie Steenmans, Grote Markt 3, 3700 Tongeren. Tel. 012-23 24 68, fax 012-39 27 50.

Guerlain: 02-642 29 70.

Germaine Thys / Foto’s Catherine Lambermont

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content