De Evian Gastronomy Awards worden uitgereikt aan professionele koks die op kreatieve wijze gastronomie en gezondheid weten te kombineren. De winnaars zijn gekend, maar ook voor de lezer zijn er prijzen te rapen.

Evian verkoopt zo’n 1,3 miljard liter water per jaar in meer dan honderd landen. Het is ook het watermerk dat het meest aanwezig is in de grote gastronomische eethuizen. Het kristalhelder water van Evian is afkomstig van de regen en de sneeuw op de uitlopers van de Chablais, in het hoge noorden van de Alpen van de Haute Savoie en aan de Franse zijde van het Meer van Genève. Dit water wordt op een natuurlijke wijze gefilterd ; het sijpelt gestaag door een laag gletsjerzand, die tussen twee kleiplaten ligt. Deze kleiplaten zijn morenen van zo’n 100 meter dik, die tijdens de twee ijstijden uit de kwartaire periode achterbleven. Het Evian-water heeft meer dan 15 jaar nodig om door het gletsjerzand te dringen en krijgt zo de kenmerkende mineralizatie. Het zuivere water komt vanuit de diepe ondergrond op een konstante temperatuur aan de oppervlakte en heeft altijd dezelfde samenstelling.

Omdat water en gastronomie zo goed samengaan, steunt Evian via de Gastronomy Awards bekwame restaurateurs die hun goede smaak en hun zin voor evenwichtige lekkerbekkerij kenbaar willen maken. Evian brengt met deze wedstrijd moderne menu’s in de belangstelling, die worden opgebouwd uit verfijnde, hedendaagse bereidingen die perfekt passen bij het imago van het zuivere en lichte mineraalwater uit de Alpen.

Na het uitschrijven van de tweede editie van de Evian Gastronomy Awards, werd de vakkundige jury, bestaande uit erkende gastronomen en diëtisten, overstelpt door inzendingen. Uiteindelijk kwamen 10 finalisten uit de bus, die op 6 februari 1995 bijeen kwamen in de lokalen van het Provinciaal Hoger Instituut P.I.V.A. aan de Antwerpse Desguinlei. Juryleden beoordeelden voor-, hoofd- en nagerechten van iedere kandidaat op prezentatie, warmtegraad, smaak en kruiding, braadwijze, garnituur of saus en originaliteit. Na het inzamelen van de proefnotities werd er gedelibereerd onder leiding van Pierre Fonteyne, Nationaal Voorzitter van de Vereniging der Meesterkoks van België. Uiteindelijk behaalde Jan Meulenijzer van restaurant Folliez uit Mechelen de eerste prijs voor Vlaanderen. Gérard Dispa van Hostellerie de l’Abbaye uit Walcourt kreeg de eerste prijs voor Wallonië.

Op de volgende bladzijden publiceren we de recepten van de finalisten Bart De Pooter (restaurant Pastorale in Reet) en Dominique Vreven, (restaurant ’t Vlierhof in Bilzen).

De winnaars, geknield : Jan Meulenijzer (l.) en Gérard Dispa.

Bart De Pooter (links) : feestelijke gerechten ; Dominique Vreven (rechts) : geboeid door kruiden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content