Parfumextracten zijn het geurige equivalent van haute couture : hoge geurconcentraties en handgemaakte flacons bepalen het prijskaartje.

Christian Dior had altijd al iets met geuren. Zijn eerste herinneringen aan vrouwen gingen niet zozeer terug naar hun kleding dan wel naar hun parfum. Ooit verklaarde hij dat hij zichzelf net zo goed zag als een ontwerper van parfum als van mode. Dior wilde zijn klanten dan ook niet alleen kleden, hij maakte er eveneens een punt van hen te parfumeren. En net als bij zijn kledingcollecties lag de lat bij geuren heel hoog. “Echte luxe is het resultaat van nobele materialen en artisanaal werk”, stelde hij. De onlangs gelanceerde parfumextracten van Miss Dior Chérie en J’adore passen helemaal in die stelling. Het zijn de eerste werken van François Demachy, de gloednieuwe huisparfumeur van het merk (zie ook Inzicht p. 22). De in Grasse geboren parfumeur leerde van jongs af aan de kneepjes van het vak. “Tegenwoordig wordt de markt overspoeld met nieuwe parfums. Wie zich te midden van die wildgroei wenst te onderscheiden, moet resoluut voor kwaliteit kiezen.”

Van die kwaliteit getuigt alvast de afwerking van beide handvervaardigde flacons. In het chique flesje van Miss Dior Chérie is een pied-de-poule gegraveerd. Dat motief sierde indertijd al de flacon van Miss Dior, het allereerste parfum dat door de ontwerper werd gelanceerd. De flessenhals is omgeven door een satijnen strik waarin zilverdraad verweven is. Bij de sensueel ogende flacon van J’adore voert gloedvol goud de hoofdtoon. De gouden ringen – een verwijzing naar de ketting van de Masai – werden met de grootste zorg aangebracht en gesloten met een onverbreekbaar zegel. Het flesje heeft een gepolijste, dolkvormige stop waarmee het parfum nauwkeurig gedoseerd kan worden. “Een parfumextract verdient een exclusieve flacon”, aldus François Demachy. “Door de minutieuze afwerking van de flesjes wordt het raffinement van de geuren kracht bijgezet.”

Demachy : “Voor de creatie van beide extracten werd gebruik gemaakt van essences en absolues. Telkens gaat het om vluchtige, natuurlijke oliën die uit plantaardige bestanddelen worden gehaald. Dat kan op verschillende manieren gebeuren, afhankelijk van het plantenmateriaal. Om een essence te bemachtigen worden de actieve geurstoffen doorgaans gewonnen door middel van destillatie. Dit procedé kan echter niet bij alle plantensoorten toegepast worden. Bij citrusvruchten perst men de essence uit de schil. Bij absolues worden de geurstoffen aan de planten onttrokken met de hulp van vluchtige oplosmiddelen.”

Kostbaar als een juweel

Parfumextracten zijn krachtige substanties en dat maakt ze ook zo uniek. François Demachy : “Er bestaat een duidelijk verschil in intensiteit tussen een eau de toilette, een parfum en een extract. Een eau de toilette heeft veel kopnoot, waardoor het geurspoor aanvankelijk veel groter is. Het midden weegt echter minder en de basis is zeer klein, vandaar de beperkte houdbaarheid. Een parfum is solider, heeft minder top- maar meer midden- en basisnoot. Bij een extract verschuift het accent nog verder naar de fond. Vandaar dat een extract uren na het aanbrengen nog altijd zijn aanwezigheid verraadt. Het onderlinge evenwicht tussen de bestanddelen is ook verschillend bij een eau de toilette, een parfum en een extract, zoniet zou de harmonie in de eindproducten verloren gaan. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen overeenkomsten zijn. Eigenlijk kan men het nog best vergelijken met eenzelfde muziekstuk, maar dan gespeeld in een andere uitvoering.”

Laat er echter geen misverstand over bestaan : het extract staat op dezelfde hoogte als haute couture. “Een extract is de ultieme vorm van parfum,” zegt Demachy. Het bevat een grote concentratie natuurlijke bestanddelen en is om die reden dan ook heel kostbaar. Een goede jasmijnplukster verzamelt een halve kilogram speciaal gekweekte jasmijn per uur. Vierhonderd kilogram, het equivalent van 640.000 bloemen, levert nog geen honderd gram absolue. Reken dus maar uit. Daarnaast bevat een extract ook synthetische bestanddelen. Een te hoge dosis natuurlijke ingrediënten zou te veel densiteit aan de geur verlenen. Synthetische ingrediënten laten de andere geuren beter tot hun recht komen en doen tevens dienst als fixeermiddel. Er is overigens geen reden om zich neerbuigend uit te laten over synthetische ingrediënten, want sommige zijn kostbaarder dan hun natuurlijke tegenhangers.”

Vakmanschap en kwaliteit hebben natuurlijk hun prijs. Aan een parfumextract hangt een flink kaartje, maar daar staat tegenover dat de geur acht uur blijft hangen. En precies omdat een extract zo’n hoge concentratie geurstoffen bevat, kan het spaarzaam aangebracht worden. Bij het contact met de huid treedt een wonderlijke chemie in werking. Demachy : “Een extract versmelt met de huid van de draagster zodat de geur als het ware tot leven komt. Geen wonder dat veel vrouwen hun favoriete parfumextract koesteren als een juweel. Omwille van die symbiose wordt een parfumextract het best aangebracht op pulserende plaatsen, zoals de polsen, het kuiltje van de hals, de binnenkant van de ellebogen of zelfs de knieholtes.”

Het extract is bedoeld om op exceptionele momenten gebruikt te worden. Alweer valt de vergelijking met een luxeproduct, champagne. U haalt het boven om iets te vieren, of gewoon omdat u uzelf eens extra wilt verwennen.

Door Anne Roggen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content