Haumautveld, Kamstraat 27, 1547 Bever,

054 58 98 41, fax 054 58 70 79

website www.wezenswoord.be

e-mail wezenswoord@skynet.be

De Kamstraat in Bever telt verscheidene vertakkingen, maar wie doorzet en het nummer 27 vindt, ziet meteen dat het er goed is. De gerestaureerde hoeve met de donkerblauwe ramen en poorten getuigt van goede smaak, de weelderige plantengroei verraadt een doordacht opzet. Achter de gevel bevindt zich een kleine oase die rond een binnentuintje met vijver gedrapeerd ligt en achteraan uitloopt op de boomgaard met schapen en kippen en een licht heuvelend landschap. En dat op nauwelijks een half uurtje rijden van Brussel.

“Ik heb 47 jaar in de grootstad gewoond en 47 jaar gedroomd van een boerderij”, besluit de gastvrouw, een voormalige journaliste die meer heeft gedaan dan artikels schrijven. Sinds bijna drie decennia houdt ze zich bezig met de ontwikkeling van het bewustzijn, reisde de wereld af en deed stages in de Verenigde Staten en India om uiteindelijk in Bever een rustplek te vinden en er gelijkgezinden uit te nodigen voor een babbel of een voordracht. En verder is ze geobsedeerd gebleven door het woord. Le mot juste.

“Nu hoef ik niet verder meer te zoeken, ik heb hier gevonden wat ik zocht”, zegt Dominique Cooreman, die de boerderij Haumautveld acht jaar geleden ontdekte en nauwelijks kon wachten om er zich te vestigen. Toen de werken wat meer tijd vroegen dan voorzien, omdat ze een aantal biologische bouwoplossingen wilde uittesten, installeerde ze zich met haar drie kinderen in een caravan in de tuin. Toen één van de vier gebouwen klaar was, wierp ze zich met vernieuwde energie, en geholpen door een paar mensen, op het volgende. Daarbij werd het geheel vaak steen per steen uiteengehaald en weer opgebouwd. Wie er nu langskomt, staat versteld van de fraaie afwerking die ze de boerderij heeft meegegeven. En van de rust en harmonie die er heersen.

Het gebouw telt een paar zalen voor seminaries of voordrachten en vier gastenkamers. Twee daarvan bevinden zich op de benedenverdieping met bedden onder het dak. De andere twee bevinden zich op de eerste verdieping van het gebouw aan de straatzijde. Daar logeren we in een sfeer van naturel en soberheid : eenvoudige houten meubels, witgekalkte muren. De kamer is veeleer klein maar wie door het dakraam piept, kijkt uit op de gekasseide binnenkoer en het merkwaardige binnentuintje rond de kleine waterplaats. Een nadeel is wel dat de badkamer met ligbad en douche evenals het toilet op de gang liggen. Maar dat vonden we niet opwegen tegen de natuurlijke omgeving die rustgevend en inspirerend werkt en het fraaie tuinzicht.

De Haumautveld-hoeve telt vier kamers die voor 37 euro (single) en 67 euro (dubbel) worden verhuurd, inclusief ontbijt.

TEKST EN FOTO’S pierre darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content