Tijdens het eerste ‘Gala van de Gouden Garde’, twee jaar geleden,

werden vijf koks gelauwerd. De opbrengst van het culinaire feest schonk Weekend Knack aan ‘Plan International’, ten voordele van een aids- project in Afrika. Net voor de lancering van de ‘Knack Restaurantgids 2005-2006’ en de bekendmaking van de nieuwe Gouden Gardes,

vroegen we onze vorige winnaars wat de prijs heeft teweeggebracht.

:: ‘Knack Restaurantgids 2005-2006’ ligt vanaf 23 november 2004 in de winkel en kost 21,50 euro.

De titel Beste Kok ging in 2002 naar Geert Van Hecke van De Karmeliet in Brugge. Geert Van Hecke : “Wij voelden opnieuw dat Weekend Knack en de Knack Restaurantgids veelgelezen publicaties zijn bij onze klanten. Weekend Knack is het enige blad dat commercieel interessant is voor een restaurant. Ik weet dat de restaurants anoniem worden bezocht en ik heb dat aan den lijve ondervonden toen de toprestaurants werden getest op vegetarische gerechten, zonder dat wij daarvan op de hoogte waren. Weekend Knack en de Restaurantgids zijn voor mij iets bijzonders. De gids vind ik interessant, niet zozeer voor de grote eethuizen, want die staan in alle gidsen, maar vooral voor de kleinere. Ik heb via de gids veel ontdekkingen gedaan en ik vind dat de eethuizen correct vermeld zijn.”

De titel van Beste Vrouwelijke Kok ging naar Patricia Desmedt van ’t Oud Konijntje in Waregem. Patrica Desmedt : “In ben altijd in de keuken en vertoon mij niet in de eetzaal. Ik hoorde dan ook vooral buiten het restaurant mensen positief over de Gouden Garde spreken. Ik vond het een hele eer om de prijs te winnen en een mooie erkenning voor mijn carrière. Ik twijfel als kok wel eens of ik de goede richting kies en zoek dan steun bij de familieleden. Op dergelijke momenten is de toekenning van zo’n prijs belangrijk : zo’n teken van appreciatie geeft je veel steun. Naar aanleiding van de toekenning kreeg ik ook een aanvraag om mee te doen aan een tentoonstelling rond gelauwerde mensen.”

Julien Burlat van restaurant Dôme in Antwerpen won de titel van Jong Talent. Julien Burlat : “De Gouden Garde was mijn eerste erkenning. Het was de belangrijkste gebeurtenis in het prille bestaan van ons restaurant en heeft eigenlijk alles losgemaakt. De Gouden Garde vormde het bewijs dat wij het serieus menen en de andere media zijn gevolgd. Er kwamen zeer veel mensen op de prijs af, zelfs nu nog en wij hebben alles in het werk gesteld om deze mensen niet teleur te stellen. Tijdens het Gala kwamen wij in contact met de andere winnaars, zoals Constantin Erinkoglou van Notos en Laurent Folmer van Couvert Couvert. Wij stelden vast dat de selectie pertinent was : het zijn verschillende eethuizen, maar zij worden stuk voor stuk gerund volgens een vast omlijnde filosofie. Wij zijn vrienden geworden en gaan geregeld bij elkaar eten.”

De trofee voor de Meest Inventieve Kok ging naar Laurent Folmer van Couvert Couvert in Heverlee. Laurent Folmer : “Wij hebben kunnen ondervinden hoeveel lezers Weekend Knack telt. Na een artikel en zeker na het winnen van de prijs schoot onze omzet omhoog. Inmiddels is het twee jaar geleden, er komen nog altijd nieuwe gezichten, klanten die de toekenning van de prijs hebben onthouden en er nu pas op afkomen. De prijs voor inventiviteit houdt ook risico’s in : soms vindt een klant deze of die bereiding te weinig creatief. Ik antwoord dan dat we dingen bereiden die wij lekker vinden en dat het echt niet altijd vernieuwend hoeft te zijn. De toekenning van de Gouden Garde is ook een steun geweest voor de hele keukenbrigade. Wij waren amper een jaar samen bezig en de prijs gaf het vertrouwen om op dezelfde manier verder te gaan.”

Constantin Erinkoglou van het Griekse restaurant Notos in Brussel verdiende de prijs Het Beste Uitheemse Restaurant. Constantin Erinkoglou : “De toekenning van de Gouden Garde bracht een mooie Vlaamse cliëntèle naar Notos. Er verschenen dagelijks nieuwe gezichten en de mensen kwamen niet om Grieks te eten, maar om goed te eten. Dat was voor mij een prachtig compliment. Er zijn veel gastronomen tussen die grote restaurants bezoeken en die in Notos kunnen genieten van de echte waarden van relatief simpele zaken. Ik kon vaststellen dat die bereid zijn om een andere keuken te begrijpen : Vlamingen zijn nu eenmaal nieuwsgieriger dan Walen. Ik merk dat de titel Gouden Garde voor veel klanten een referentie is en een aanzet vormt om relatief onbekende dingen te proeven. Daar zijn verwende lui bij die oprecht verrukt zijn als ze goede, maar eenvoudige gerechten met eerlijke smaken proeven. Mijn keuken is er een zonder franjes, oprecht en landelijk en dat heeft Weekend Knack begrepen.”

Tekst Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content