Reacties van de ontwerpster op begrippen die steevast aan haar collecties gelinkt worden:

ANDROGYNIE

Ik denk niet dat ik ooit kleren zal maken waarin borsten en heupen zwaar geaccentueerd zijn. Ik werk liever met een mix van het mannelijke en het vrouwelijke. Ik vind het veel boeiender om een jongensachtige jurk te creëren dan met cups en heupen te spelen. En inderdaad, de modellen die voor mij defileren zijn geen vrouwelijke archetypes. Een mix kan iemand zo interessant maken. Maar met androgyn wil ik niet zeggen dat mannen en vrouwen gelijk zijn. Natuurlijk zijn er verschillen. Waar het bij mij om gaat, is het wegwerken van de cliché geworden archetypes.

ASYMMETRIE

Als asymmetrie natuurlijk ontstaat, vind ik het heel mooi. Maar als het gebruikt wordt om een keer iets asymmetrisch te doen, interesseert het mij niet. In mijn collecties zit veel asymmetrie omdat je daar vanzelf bij uitkomt als je gaat wikkelen en met beweging werkt. Stel: ik wil een jurk waarin je aan de ene kant duidelijk het lichaam ziet, en aan de andere kant wil ik het abstract houden. Alsof de wind van rechts komt en de jurk tegen het lichaam is gewaaid. Dan rust ik niet voor ik de oplossing heb om zo’n jurk te maken. Met die beweging erin, ook als je stil voor de spiegel staat. Om beweging te knippen, heb je asymmetrie nodig.

BEWEGING

Ik probeer altijd beweging in de kleren te krijgen. Dat is technisch moeilijk, maar die techniek moet de draagster niet begrijpen om het resultaat te zien. Ik kan een topje en een jurk ontwerpen waarbij het lijkt alsof ze van je schouder vallen. Maar ze vallen niet. De beweging is erin geknipt. Dat geeft een zekere nonchalance en maakt voor mij een kledingstuk minder dood. Ik bestudeer al heel lang beweging. Het is een gevecht met de zwaartekracht. Ik zoek dan oplossingen voor schijnbaar onoverkomelijke problemen, omdat ik per se wil dat iets zo hangt of valt. In elke collectie zit wel een kledingstuk waarbij ik een bepaald zwaartekrachtprobleem overwonnen heb.

ONCONVENTIONEEL

Er is in mijn kleren altijd plaats voor een zekere nonchalance. Al is dat misschien niet het juiste woord. Vrijheid is beter, het niet vasthouden aan conventies, het proberen verleggen van grenzen. Wat zeker het begrip elegantie niet uitsluit. Alsof alleen een klassiek pakje elegant kan zijn. Hoe een vrouw zich voelt in een kledingstuk, vind ik belangrijk. Ik wil iets brengen waar ze zich mooi in voelt, zonder conventioneel te zijn.

Trui Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content