Het bos in huis

“Stel je voor dat Bob Dylan te bang zou geweest zijn om zijn eigen composities te zingen ?” De Australische architect John Henry bouwde voor zichzelf en zijn vrouw een huis.

Een beetje Japans doet het aan, deze woning met klimplanten en bloemborders binnen. Maar het is te groot, en de gebruikte kleuren zijn te fel. Het is niet Japans, ” It’s Australian, mate.” “Het breekt met alle regels van traditionele Australische huizen,” vindt de architect John Henry als ik hem via e-mail uitleg vraag over deze woning. “Maar wel typisch is dat ik de traditionele boerderij- shed als het algemene beeld heb gebruikt. Daardoor wordt een opvallende ruimte met inheemse planten gecreëerd die binnen groeien.”

Wie zijn uw belangrijkste inspiraties voor deze woning ?

Mijn allereerste held was Frank Lloyd Wright. Mijn vader gaf me een boek over hem en ik vond hem meteen een genie. Ik ben ook sterk beïnvloed door de Australische architect Robin Boyd. En een van mijn vorige werknemers liet me kennismaken met Paul Rudolph. Ook hij was een genie op het vlak van manipulatie van licht en ruimten, ik heb veel van zijn gebouwen bezocht. Ik volg geen mode. Dat is saai en niet waardevol voor mij. Ik heb altijd geprobeerd mijn eigen stijl te ontwikkelen. Mijn hoofdinteresse gaat uit naar architectuur die haar wortels heeft in de jaren zestig en zeventig. Ik houd van die periode omdat ze evolutionair was en omdat architecten tradities doorbraken. Er ging veel aandacht naar ruimtebeleving en lichteffecten. Ik hou van de Japanse Metabolists en Britse Archigram en van het idee dat gebouwen niet eindig zijn en dat de mogelijkheid moet bestaan er zaken aan toe te voegen.

Toch doet het Japans aan, dit huis.

Ik heb Japan vorig jaar bezocht om gebouwen van Herzog & De Meuron te bezoeken, van Sanaa, Toyo Ito, Kisho Kurokawa, Kenzo Tange en Tadao Ando. Ik bezocht er ook het Imperial Hotellobby en het Meiji Mura Museumpark. Dat bezoek had een groot effect op mij, ik herontdekte Wright. Hij is een niet te evenaren meester.

U woont samen met uw vrouw in dit huis. Hoe moeilijk is het voor een architect om voor zichzelf te bouwen ?

Ik heb er zes maanden over gedaan om die architecturale elementen waar ik zo van houd in het huis te stoppen. Ik heb overal wat gehaald : bij Wright zijn gevoel voor ruimtegebruik, er zitten referenties in naar Rudolphs Manhattankantoor uit de jaren zestig en naar het Featherston House van Robin Boyd. Ik ben er blij mee. Het is immers een uitdaging om voor jezelf een huis te tekenen én het ook effectief te (laten) bouwen en erin te gaan wonen. Ik ken succesvolle architecten die anderen een huis lieten tekenen, maar dat vind ik een tekort aan verantwoordelijkheid voor jezelf. Stel je even voor dat Bob Dylan te bang zou geweest zijn om zijn eigen composities te zingen en dat hij bij covers was gebleven ? Dan zouden we nooit zijn talent ontdekt hebben. Het was een uitdaging voor mij om mijn eigen huis te ontwerpen op dezelfde manier als de Metabolisten deden in de jaren zestig : door te breken met tradities. Ik heb componenten gebruikt uit de industriële bouwwereld. Die zijn makkelijk te produceren, makkelijk te kopen én makkelijk te installeren. Je hebt alleen wat ervaring nodig om ze op een innovatieve manier te gebruiken.

Verschilt dit huis veel van je ander werk ?

Mijn ander werk is avontuurlijk en komt uiteraard vanuit dezelfde basisfilosofie. Ik wil de grenzen verleggen. Bij sommige klanten lukt dat beter dan bij andere klanten, natuurlijk. Nu werk ik aan een heel ruimtelijk experiment en we werken aan twee grote verzorgingstehuizen.

Hoelang woont u al in dit huis ?

Het is klaar sinds eind 2002. Ik woon er samen met mijn vrouw en het is er fantastisch wonen. Door van de ene in de andere ruimte te lopen, ervaar je heel bewust het licht en de ruimten. Vooral in de lente als de zon helder is en de Australische acacia in bloei staat is het hier fantastisch. Dan is het hier vredig en vrolijk. Dan lijkt het hier wel een vakantieresort, maar dan beter.

Info : www.johnhenryarchitects.com.au

DOOR LEEN CREVE – FOTO’S LUCAS ALLEN / gma / basset images

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content