De populaire wedstrijd ‘Hobbykok van het Jaar’ heeft dit jaar ‘Vlaamse streekproducten’ als thema. Iedereen die van kokkerellen houdt, is warm uitgenodigd om mee te doen. Om kans te maken op een van de vele mooie prijzen, is het echt niet nodig een kookkampioen te zijn.

Vorig jaar stuurden honderden kookliefhebbers hun recepten op voor de Hobbykokwedstrijd. De vakjury selecteerde tien finalisten die hun beste beentje voorzetten tijdens de eigenlijke wedstrijd begin december op de culinaire beurs Kokerello in Flanders Expo. Dit jaar vragen wij de finalisten om in team te werken, wat betekent dat de tien geselecteerde hobbykoks een commis (hulpje) mogen meebrengen. Zo komen tien keer twee kandidaten op het podium. Ook de families en fans zijn welkom om voor de kandidaten vanuit de publiekstribune te supporteren. Ieder team krijgt een volledig uitgeruste kooksectie ter beschikking. Het gebeuren in het kooktheater van Kokerello staat onder vakkundige leiding van Carine Vandeplas. Zij is de immer goedgehumeurde co- ordinatrice van de Weekend Knack Kookclub. Zij geeft vanaf het podium commentaar en uitleg. Alle kookteams krijgen evenveel tijd om hun gerecht te bereiden.

Vorig jaar won Geroen Rubens de titel Hobbykok van het Jaar 2007 met de bereiding van mezzaluna of met chocolade gevulde pasta in halvemaanvorm. Uit handen van Christophe Demeyere, die ook het professionele materiaal ter beschikking stelde, ontving de winnaar een cheque ter waarde van 1000 euro. Verder werd hij bedolven onder andere cadeaus, zoals een Philipscitruspers, een Magimix, een professionele snijplank van Bulthaup, 36 tabletten chocolade van Côte d’Or en een voucher voor een etentje voor twee in een toprestaurant.

Ons culinair erfgoed

Omdat wij trots moeten zijn op het goede van eigen bodem en omdat wij, in tijden dat alles in het werk wordt gesteld om CO2 te reduceren, de voorkeur moeten geven aan producten van dichtbij, kozen wij deze keer ‘Vlaamse streekproducten’ als thema. Streekproducten zijn traditioneel op een of andere manier verbonden met een bepaald gebied. Ofwel zijn de ingrediënten zelf afkomstig uit de regio, ofwel is de bereidingswijze streekgebonden. Het zijn altijd producten met een rijke geschiedenis of traditie. Om ons gastronomisch erfgoed veilig te stellen en zeker te zijn dat deze lekkernijen niet verdwijnen, zijn verschillende Europese en regionale labels in het leven geroepen. De producten die u moet gebruiken om voor de wedstrijd Hobbykok van het Jaar een persoonlijk gerecht te creëren, vindt u op de website www.streekproduct.be. Minimaal één van deze producten moet voorkomen in het opgestuurde recept. Het gebruik van meerdere streekproducten mag, maar is geen verplichting.

Het gerecht wordt door de vakjury beoordeeld op uitzicht, smaak en originaliteit en er wordt ook gekeken of het thema goed aan bod komt. Wij wensen u veel succes en verwachten veel inzendingen !

Praktische info, zie pagina hiernaast.

Door Pieter van Doveren I Foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content