Vlak voor het nieuwe seizoen weer volop van start gaat, zet het Theaterfestival – dit jaar van 27 augustus tot 13 september in Gent en Amsterdam – traditiegetrouw nog enkele producties uit het vorige seizoen in de bloemetjes. Strikt genomen zitten er in de selectie van de 12 meest belangwekkende voorstellingen van het voorbije seizoen uit Vlaanderen en Nederland, slechts drie producties uit ons land. Maar met de grote uitwisseling van theatermakers tussen Noord en Zuid wordt dat onderscheid vrij arbitrair. Aan Vlaamse kant viel vooral de onverwachte selectie van Dito’Dito en Antigone op. De derde uitverkorene, de monsterproductie “Ten Oorlog” door de BMCie, is de enige die voor het festival niet kon hernomen worden. Ze wordt wel later op het seizoen in Antwerpen opnieuw gespeeld.

“Hamlet” door De Trust, “Zinsbegoocheling” door Toneelgroep Amsterdam en “Faust” door het Zuidelijk Toneel spelen alleen in Amsterdam (er wordt een bus ingelegd). Het festival was anders een mooie gelegenheid geweest om zowel “Faust” als “Faust twee” (wel in Gent op het programma) kort na elkaar te zien. Beide zijn namelijk geregisseerd door Guy Cassiers, en vormen een soort van vervolg, al werden ze op een totaal andere manier opgezet. De andere producties spelen in de Minard, in de Vooruit of op locatie ergens in Gent. De meeste voorstellingen zijn al uitverkocht, maar met een beetje geluk zullen hier en daar toch nog kaartjes over zijn.

Maar het Theaterfestival is natuurlijk meer dan alleen voorstellingen. Al even traditioneel wordt, naar aanleiding ervan, of rond enkele voor de theaterwereld actuele thema’s, een uitgebreid randprogramma opgezet. Er zijn debatten en lezingen, over o.m. extreem-rechts in Europa; er wordt bijna dagelijks in het openbaar commentaar geleverd op de voorstellingen; er zijn theaterwandelingen door Gent; op 1 september is het de traditionele Dag van de Theaterkritiek van Thersites, enz. Gegarandeerd druk zal het ook zijn op 5 september, want dan doet Tom Lanoye in zijn eentje wat de hele BMCie voor dit festival niet kan: “Ten Oorlog” brengen, of toch tenminste stukken eruit.

Info: Tel. (09) 265.02.05

Bruno Koninckx

Partner Content