Veel goedkoper dan de nebbiolowijnen barolo en barbaresco (zie p. 42) zijn de drie Piëmontese barbera’s. Uit 174 blind geproefde stalen selecteert Herwig Van Hove nochtans een tafel vol excellente flessen.

:: Alle informatie over invoerders in België kan men krijgen bij

bruxelles@bruxelles.ice.it. Er is een bijgewerkte lijst van alle

Italiaanse wijnen in België met hun invoerders die op eenvoudig

verzoek wordt toegestuurd.

B arbera is zeker de belangrijkste druif van Piemont : 34 procent van de wijngaardoppervlakte is ermee beplant. Maar barbera is ook de meest intrigerende druivensoort. Nu levert die diepgekleurde, donkere wijnen op met een fris zuur accent en met matige tannines, maar nauwelijks twintig jaar geleden maakte men er schrale zure witte wijn van. Die moest dan wel ontkleurd worden met massieve dosissen actieve kool, het zwarte goedje dat sterk absorbeert en dat men ook aan al te winderige kinderen geeft. Barberadruiven werden toen enkel geplant op de ongunstig georiënteerde hellingen, waar nebbiolo nooit tot rijpheid kon komen, en kwam zelf ook nauwelijks tot rijpheid.

In het Alba-gebied, waar men van nebbiolo de beroemde barolo en barbaresco maakt, is het nog altijd een traditie om de beste hellingen voor nebbiolo te reserveren, barolo en barbaresco zijn trouwens minstens tien maal duurder. Zo komt het dat de barberawijn van Alba niet het niveau haalt van die van Asti of Monferrato. Dat blijkt ook uit de proeverij : in de reeks barbera d’Alba vinden we 5 excellente, perfecte wijnen op een totaal van 40 (12,5 procent), bij barbera d’Asti 25 op 115 (20,7 procent) en bij de barbera del Monferrato 4 op 19 (21 procent). De kans om in Asti en Monferrato excellente barberawijn te treffen is dus bijna tweemaal groter dan in Alba.

Barbera d’Alba is dan ook de kleinste DOC van de drie : 57.000 hl op 1700 hectare. Barbera d’Asti gaat over 4900 ha met een opbrengst van meer dan 300.000 hl en barbera del Monferrato met 95.000 hl van 2200 ha (cijfers 2003). Als de wijn een jaartje op hout is gerijpt, mag de term superiore aan de appellation worden toegevoegd.

Eigenlijk is het ‘wettelijke’ gebied van de barbera del Monferrato veel groter : in het hele gebied van barbera d’Asti mag ook Monferrato worden gemaakt, de wijnboeren hebben de keuze. De meesten kiezen voor de naam barbera d’Asti op hun etiket omdat die beter in de markt ligt. Toch is er ook een stroming voor meer Monferrato-eigenheid. Het gebied te noorden van de autoweg Turijn-Alessandria, met het stadje Vignale del Monferrato is van het mooiste en door toerisme van het minst geschonden van heel Italië : ronde heuvels met stadjes en kastelen erbovenop, met wat meer zand in de bodem, waardoor de wijnen wat vriendelijker en soepeler zijn.

Elite wijnmakers van barbera del Monferrato

Bij een dertigtal wijnmakers dat zijn stalen voorstelt, vinden we er vier die nu al twee jaar lang telkens van de beste wijnen maken : ze vormen onze ‘elite’.

Morando Silvio van Vignale Monferrato : goede wijn in 2003, perfecte superiore 2001 cru Le Coste, goede wijn in 2000 en ontroerend goede met zijn superiore 2000 cru Le Coste.

Accornero Giulio e Figli van Vignale Monferrato : goede superiore 2001, goede wijn in 2001 en perfecte wijn met zijn superiore cru Bricco Battista in 2000.

La Scamuzza van Altavilla Monferrato : perfecte superiore in 2001 en in 2000 met de cru Vigneto dell’ Amorosa.

Vicara van Ponzano-Treville : perfecte superiore Cantico della Crosia 2001 en goede superiore 2000 met de cru Vadmo.

Alessandra Colonna presenteerde dit jaar met haar cru Alessandra een goede superiore 2000. Casalone Paolo en Canato Marco die beiden verleden jaar een perfecte wijn voorstelden, deden dit jaar niet mee.

Elite wijnmakers van barbera d’Asti

Weer nemen we als norm dat er gedurende twee jaar minstens goed gescoord werd, dat wil zeggen goede wijn met licht voorbehoud, dat naar alle waarschijnlijkheid met de tijd zal verdwijnen. Perfecte wijn is goede wijn zonder enig voorbehoud. Hier komt de “elite”.

Cantine Sociale di Monbaruzzo : goede barbera d’Asti in 2003 en perfecte superiore cru Monbaruzzo in 2000.

Tenuta Olim Bauda van Nizza Monferrato : perfecte wijn in 2003 en een goede in 2001 (ook een misser met superiore Nizza 2000).

Cossetti Clementi e Flli van Castelnuovo Belbo : een goede wijn in 2002 en 2001 en een perfecte met de cru Venti di Marzo in 2001 (ook een misser met de Nizza superiore 2000).

Batasiolo van Costigliole d’Asti : perfecte wijn met de cru Sabri in 2002 en een goede met dezelfde cru in 2001.

Marchesi Alfieri van San Martino Alfieri : goede wijn met La Tota in 2002, perfecte La Tota in 2001 en perfecte superiore met de cru Alfiera in 2001.

Vietti van Agliano Terme : perfecte wijn met de cru La Crena in 2001 en met dezelfde cru perfecte wijn in 2000.

Coppo van Castelnuovo Calcea : goede wijn met de cru Pomorosso in 2001 en perfecte in 2001. Ook perfecte wijn met de cru Camp du Rouss in 2001.

Braida van Nizza Monferrato : goede wijn met de beide crus Bricco dell’Ucellone en AiSuma in 2001 en een perfecte wijn met de Ai Suma in 2000.

Chiarlo Michele : goede wijn met La Court in 2001 en 2000, perfecte met Cipressi dellaCourt in 2001.

La Gironda van Nizza Monferrato : goede wijn met de cru Le Nicchie in 2001 en perfecte in 2000.

Eredi di Chiappone Armando van Nizza Monferrato : goede superiore met zijn cru Ru in 2001 en perfecte wijn met dezelfde cru in 2000.

Cantine Sociale Barbera dei sei Castelli van Castelnuovo Calcea : een perfecte cru LeVignole in 2001 en in 2000, maar ook de ‘gewone’ wijn van 2001 is perfect.

Cantina Sant’Agata van Monbaruzzo : een perfecte superiore cru Aluffo in 2001 ook een perfecte cru Cavale in 2000, maar ook een wat gewone cru Altea in 2000.

Tenuta La Meridiana in Montegrossi d’Asti : een perfecte superiore cru Tra la Terra e il Cielo in 2001 en een goede in 2000. Ook goede wijn met de cru Bricco Sereno in 2000.

Cantine Sociale VinchoVaglio Serra : perfecte wijn in 2001 met de cru Sei VigneInsynthesis, ook perfect in 2000. Perfecte wijn met de cru Vigne Vecchie in 2001.

Dezzani Flli in Terzo d’Acqui : perfecte cru Gli Scaglioni in 2000, het jaar voordien dezelfde wijn ook perfect bevonden. In 2000 ook perfecte wijn met de cru I Ronchetti.

In de proeverij van dit jaar ook nog perfecte wijn bij Villa Giada, Cascina Caritina, Arbiola, Pavia Agostino, Poderi Rosso Giovanni, Tenuta Castello di Razzano, Scagliola, Villa Giada, Boeri Alfonso, Cascina Monreale, Baldi Pierfranco en Alfiero Boffa. Bij Bel Sit van Castagnole Lanze : perfecte superiore wijn met de cru Sichivej in 2001, een jaar eerder haalde dezelfde wijn een ‘goed’, we rekenen hem nog niet tot de elite.

De elite van barbera d’Alba

Cascino Chicco van Castellinaldo : goede wijn in 2003 en in 2001.

Tenuta Rocca van Monforte d’Alba : goede wijn in 2003 en een perfecte cru Vigna RoccaNeira in 2000.

Terre da Vino in Vezza d’Alba : goede cru Ansisa in 2003 en perfecte cru Croere in 2001.

Negro Angelo e Flli van Monteu Roero : goede wijn met de cru Nicolon in 2002 en perfect in 2001. Ook perfecte wijn met de cru Bric Bertu in 2001.

Prunotto van Monforte d’Alba : goede wijn met de cru Pian Romualdo in 2001 en perfect in 2000.

Deltetto van Castellinaldo : perfect met de cru Rocca Marasche in 2001 en met dezelfde cru in 2000.

Dit jaar ook perfecte wijn bij Morra Stefanino, Farina Stefano, Corregia Matteo en Marsaglia Emilio.

Tekst Herwig Van Hove

Het succesverhaal van de barbera intrigeert, twintig jaar geleden leverde de druif schrale, witte wijn op.

De kans om in Asti en Monferrato excellente barberawijn te treffen is bijna tweemaal groter dan in Alba.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content