Het allemanshuis

De Hemnetwoning is het kind van de twee archetypische Zweedse huizen : de boerderij in falurood en de witte modernistische doos. © GF / ÅKE E : SON LINDMAN

Wat als je 200 miljoen clicks op een vastgoedsite verwerkt tot één woonontwerp ? Teken je dan de grootste gemene deler, het perfecte huis dat iedereen wil? Het Zweedse bureau Tham & Videgård pioniert met ‘big data-architectuur’.

Wie ooit op zoek ging naar een huis, kent het probleem : Immoweb en aanverwanten uitvlooien is een dagtaak. Ondanks de vele criteria waarmee je je speurtocht kunt verfijnen, zijn de voorgestelde panden lang niet altijd een perfecte match. Waarom klikt het zo moeilijk, ook na zoveel clicks ? De Zweedse vastgoedsite Hemnet kampt met hetzelfde probleem. De hamvraag blijft : welk huis zoekt onze klant en hoe kunnen we daarop anticiperen ? Bij wijze van denkoefening daagde het bedrijf Tham & Videgård Arkitekter uit om het perfecte huis te ontwerpen, op basis van het surfgedrag op Hemnet. “Tweehonderd miljoen clicks kregen we ter beschikking”, zegt architect Bolle Tham. “Goed voor de zoekresultaten van twee miljoen Zweden. Samen surften zij naar 86.000 panden. Met die info gingen wij aan de slag. Wij zetten de nullen en enen om in baksteen.”

NIEUW ARCHETYPE

Statistisch gezien is ‘Hemnet House’ het droomhuis van de gemiddelde Zweed. Of alvast : de woning voldoet maximaal aan de criteria van de Zweedse huizenzoekers. “Concreet : het huis van 120m² kost driehonderdduizend euro, grondprijs niet meegerekend”, zegt Martin Videgård. Huizen van 120m² worden het meeste aangeklikt op de site. Ook qua uiterlijk zochten Tham & Videgård Arkitekter naar de grootste gemene deler. Ze combineerden de twee archetypische woningen. Enerzijds de klassieke boerderij, afgewerkt met planken in falurood : hét symbool van nationale trots en lokale traditie. En anderzijds de modernistische witte doos .

HYPOTHESEHUIS

Levert het experiment ook spannende architectuur op ? Is het project meer dan doorsnee, zoals de andere Tham & Videgård-realisaties ? Op het eerste gezicht is de woning aan de buitenkant een vierkante doos, afgetimmerd met roodgeverfd hout. Niet in de klassieke Zweedse stijl, maar in een golvend patroon dat voor schaduwen én een semi-industriële containerlook zorgt. Omdat de klikstatistieken uitwezen dat een open keuken een must was, plaatste Tham & Videgård de lijnkeuken in een dubbelhoge eetruimte, waar zowel beneden als boven royaal licht invalt. “Hemnetsurfers willen een leefruimte in de keuken, geen keuken in de leefruimte,” zegt Martin Videgård, “vandaar de dubbele hoogte.”

Verrassend : van alle zoekwoorden was ‘balkon’ het populairst tussen januari en oktober 2014, de periode waarin de data zijn verzameld. Liefst 411.167 keer werd dat ingevoerd. De architecten kozen evenwel niet voor een apart balkon, maar voor een besloten terras, dat paalt aan de master-bedroom op de eerste verdieping. Afgeschermd van wind en inkijk, heb je er toch een aangenaam buitengevoel. “Wie daar een extra kamer wil van maken, hoeft enkel het dak dicht te leggen.” Voldoende bergruimte was logischerwijs ook een van de breekpunten voor Hemnetklanten. Die is hier vooral geconcentreerd in de hal, naast het toilet.

HEMNET-WOONWIJK ?

De vastgoedfirma en de architecten verzamelden ook info over de populairste interieurs. 54 procent van de aangeklikte woonadvertenties had een open haard of tegelkachel. De leefruimte voorziet Tham & Videgård ook van een grijsbeige bankstel, een neutrale tint die bij de meeste Zweedse (en Belgische) mensen aanslaat. Voor de vloer kozen de architecten parket, de muren sausden ze wit, zoals in twee op de drie Zweedse woonadvertenties.

Tham & Videgård Arkitekter pionieren met dit virtuele big data-project. Ook voor Hemnet blijft het niet bij een commerciële stunt. “In 2016 moet het eerste Hemnethuis opgeleverd worden”, zegt Martin Videgård. Geïnteresseerden kunnen ook de plannen downloaden van de website hemnethemnet.se. Typisch Belgisch tuinhek eromheen, crépi tegen de gevel, dezelfde beige bank erin : Immoweb hoeft zelfs al het data-experiment niet meer over te doen.

www.hemnet.se ; www.tvark.se

Door Thijs Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content