Le Nord-Pinus is in het Provençaalse stadje Arles een begrip. Halverwege vorige eeuw was het hotel een ontmoetingsplaats van acteurs, diva’s en kunstenaars.

Honderden vergeelde brieven en verschraalde postkaarten in sierlijke, krullerige handschriften, de inkt verbleekt door de jaren, sieren een glazen kastje. Onthullingen van diepe zielenroerselen of een simpele groet uit de tijd dat communicatie nog een postzegel nodig had. Niets buitengewoons, droegen ze niet de signatuur van Marcel Pagnol, Simonne Signoret, Fernandel, Maria Callas, Pablo Picasso, Jean Cocteau, Ernest Hemingway, Graham Greene en tientallen andere beroemde, beruchte of verlichte geesten. Met zijn allen lieten ze zich in Grand Hôtel Nord-Pinus verwennen door de flamboyante madame Germaine. Die is er niet meer, maar de eigenzinnige sfeer van de legendarische plek is gebleven.

De restauratie was echter enorm. Het hotel had gedurende vijftien jaar zo goed als leeggestaan. Op de luchters en de meubelen van la chambre des torréadors na kon niets worden gerecupereerd van het oorspronkelijke meubilair. En dus liet Anne zich inspireren door oude foto’s, door de prachtige ruimtes en de kleurrijke corrida’s waarvoor de stad Arles beroemd is. In Spanje kocht ze metershoge affiches van stierengevechten, vanuit Marokko sleurde ze karrenvrachten tapijten en sierlijk ijzerwerk aan, en haar reizen naar India inspireerden haar voor de kleuren en sferen.

Ze ging impulsief te werk en liet zich ten volle meedrijven door de sfeer van weleer. Dit zou opnieuw een plek worden waar vrijheid van geest heerst, een oord vol poëzie, een ontmoetingsplaats voor mensen voor wie reizen, zich goed voelen, genieten van het leven en mooie dingen belangrijk zijn. Aan bevriende kunstenaars had ze alvast geen gebrek. Zelf is ze een echte kunstfreak met een liefde voor fotografie in het bijzonder. Ze was dan ook vijftien jaar lang de eega van de wereldberoemde modefotograaf Peter Lindbergh. Resultaat : zowel in de kamers als in het salon vallen prachtige zwart-witfoto’s te bewonderen van onder meer Peter Béard en uiteraard ook Lindbergh.

Logeren in het Nord-Pinus is zonder meer een echte belevenis. Niet dat het hotel baadt in een overmatige luxe. Het is er uiteraard fraai, comfortabel en met veel smaak ingericht. Maar het zijn vooral de uitstraling en de eclectische zuiderse sfeer die het bijzonder maken. Kortom, het is een plek met een ziel, waar je nog de aanwezigheid voelt van beroemde en beruchte geesten. En als je bij een stralende sterrenhemel door het raam van je kamer in het smalle straatje kijkt waar iets verderop Café La Nuit zijn deuren sluit, ontwaar je in gedachten de schim van Vincent van Gogh, die met de schildersezel onder de arm, beneveld door de absint, langzaam sloffend huiswaarts keert.

SAMENGEVAT

Design

8 Authentiek

Rustig

8 Romantisch

Zwembad

8 Restaurant

Wellness

Celebrity spotting

8Trendy

Kindvriendelijk

In de buurt

Arles, de poort tot de Camargue, staat bekend voor zijn uitbundige dorpsfeesten, de feria’s. Te midden van de Camargue, in een authentieke manade, opende Anne Igou een biorestaurant met eigen groenten : La Chasagnette, Route du Sambuc, 13200 Arles, +33 490 97 26 96, www.chassagnette.fr

In de buurt is er het prachtige ommuurde stadje Aigues-Mortes en het populaire strandplaatsje Saintes-Maries-de-la-Mer. Buiten het seizoen valt er volop te genieten van de rust en de natuur. Flamingo’s, paarden en stieren behoren tot de natuurlijke fauna.

Praktisch

Grand Hotel Nord-Pinus telt 25 kamers en een suite op de dakverdieping. Het hotel is het hele jaar open. Place de Forum, 13200 Arles, +33 490 934 444, www.nord-pinus.com

Aan het hotel is een leuke boetiek verbonden waar originele interieurspulletjes vanuit alle hoeken van de wereld en kleurrijke modeaccessoires worden verkocht : La Boutique du Voyageur. Het restaurant Brasserie du Nord-Pinus heeft een gezonde, verfijnde brasseriekeuken met Italiaanse inspiratie. Er worden geregeld fototentoonstellingen gehouden.

Tekst en foto’s Kat de Baerdemaeker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content