:: La Ferme des Templiers, 10 Chemin du Temple, 1300 Waver, 010 22 53 48, 0476 88 85 66, www.lafermedestempliers.com

Op twintig minuten van hartje Brussel ontvangt een stralende gastvrouw haar bezoek in een unieke zeventiende-eeuwse kasteel- boerderij.De weg naar La Ferme des Templiers is niet meteen opwindend en de streek niet meteen toeristisch, maar wie de N4 in de buurt van Waver tegenover de radiomast verlaat en de hobbelige kasseiweg inslaat, komt in een andere wereld terecht. Die wereld ligt heerlijk intiem achter een toegangspoort waar op een omsloten binnenkoer de Zweedse gastvrouw in een deuropening wacht. Een stralende vrouw die de zeventiende-eeuwse hoeve en de kapel, die ruim een eeuw ouder is, nieuw leven heeft ingeblazen.

Het prachtige domein, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1135, toen Godfried de Eerste van Brabant het oorspronkelijke gebouw aan de tempeliers schonk, had zeven jaar leeggestaan toen de schoonvader van de gastvrouw het in 1958 aankocht. De man handelde in antiek, had een neus voor oude schatten en zag in de boerderij de perfecte opslagplaats voor zijn spullen. Op het einde van zijn leven schonk hij aan elk van zijn drie kinderen een vleugel van de vierkantshoeve, en omdat geen ervan kon scheiden, besloten de drie families er te blijven wonen. De man van Amia, die schrijnwerker is, restaureerde het huis en nam ook de tuin onder handen.

“Maar zelfs voor drie families is dit een veel te groot gebouw”, zegt Amia, “en daarom besloten we anderhalf jaar geleden om vier kamers open te stellen voor gasten.” Drie daarvan delen een gemeenschappelijke badkamer en toilet, de vierde heeft dat allemaal en suite en die kiezen we voor de nacht. Die kamer is ruim, gaat gebukt onder de leeftijd en staat vol met prachtig, oud meubilair, sleetse tapijten, een volwassen kerkhaan en een tabakspot uit Saint-Omer. Tegen de muur boven mijn bed zweven twee prachtige, meer dan levensgrote engeltjes, klaar om over mijn nachtrust te waken. Ook de badkamer is behoorlijk ruim maar de lavabo’s konden een beurt gebruiken : de afloop ervan werkt verre van vlekkeloos.

’s Avonds gaan we nog even aan een ouderwets metalen tafeltje op de gekasseide binnenkoer met de bomen zitten schrijven. En terwijl de gastvrouw geruisloos een glas witte wijn komt serveren, luisteren we naar de vogels en de vliegtuigen : dit uitgelezen plekje ligt op amper twintig minuten van de Brusselse binnenstad. ’s Morgens wordt er in een kader vol historische meubels, en met uitzicht op de tuin, aan een zeer oude Spaanse tafel een compleet ontbijt met een vers gekookt eitje geserveerd.

La Ferme des Templiers telt vier kamers. Die met gemeenschappelijke badkamer worden tegen 75 euro verhuurd, die met eigen badkamer tegen 100 euro. Een eenpersoonskamertje met gemeenschappelijke badkamer voor 50 euro. Inclusief ontbijten.

Tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content