Bronkhorst, dat aan de uiterwaarden van de IJssel ligt, is een uitzonderlijke plek. Het kleinste stadje van Nederland, dat tegenwoordig nog slechts honderd vijftig inwoners telt, heeft grotendeels zijn oude karakter weten te behouden: straatjes geplaveid met veldkeien, keurig gerestaureerde historisch waardevolle huizen en een rust die niet meer van deze eeuw is, zetten de toon. In deze unieke stadskern vormt herberg De Gouden Leeuw een waardevol rustpunt waar fijnproevers en romantici elkaar kruisen. Het hotel, dat niet toevallig tot de groep Romantik Hotels is toegetreden, bestaat eigenlijk uit drie gebouwen: de burgemeesterswoning uit 1575, de stadsboerderij die bijna een eeuw jonger is en de rosmolen uit 1750, waar het restaurant is ondergebracht.

Op een koude winteravond schuiven de gasten aan rond de open haard voor het aperitief en brengen dan de rest van de avond door in het restaurant, waar ze het eerste deel van hun diverse arrangementen savoureren en onderhands door sommelier Paul Hoeré, die vorig jaar de Alliance-Hennessy-gastvrijheidsprijs won, worden verwend. Na het diner blijven de moedigsten nog even napraten bij de haard.

Sinds vorig jaar wordt De Gouden Leeuw, waar de houten vloeren en de balken voor een warme sfeer zorgen, door Han van der Aa en John van den Berg gerund, nadat het pand door de echtelieden Arvid en Wendie Oechies tot een zeldzaam hoog niveau was getild. Dat die goede traditie zich nu op alle niveaus verder doorzet, blijkt onder andere uit de keuze van Schotse maltwhisky’s in de bar, waar onze persoonlijke favoriet, de zeldzame Springbank, tussen prijkt.

De Gouden Leeuw telt zes kamers, waaronder twee suites die in Engelse countrystijl werden ingericht en qua gezelligheid niet onderdoen voor de warmte van de kamers op de benedenverdieping. Die zijn niet alleen gezellig, de afwerking benadert er de perfectie. Het is duidelijk dat bij de inrichting ervan niet over één nacht ijs werd gegaan. Zelf sliepen we in de Dickens-suite, waar het bed diagonaal in de hoek werd geïnstalleerd zodat rondom veel ruimte werd vrijgehouden. Het ontbijt is uitgebreid, maar wordt helaas in de minst gezellige kamer van dit romantische hotel geserveerd.

De Gouden Leeuw telt vier kamers die tegen 98 euro worden verhuurd en twee suites waarvoor 108 euro wordt gevraagd, telkens inclusief ontbijt. Verscheidene culinaire arrangementen werden voorzien, waaronder een tweedaags knuffelarrangement met onder meer een gastronomisch zesgangendiner met bijpassende wijnen (330 euro voor twee). Herberg De Gouden Leeuw, Bovenstraat 2, NL-7226 LM Bronkhorst, Nederland, Tel. +31-575-45 12 31, fax +31-575-45 01 23, www.herbergdegoudenleeuw.com

Tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content