HENDRIK AERTS

© FOTO CHARLIE DE KEERSMAECKER

THEATERMAKER

MET ZIJN TWEEËN TROKKEN WE DRIE MAANDEN NAAR BURKINA FASO. Wij – Maarten Goffin en ik, van het Antwerps Theatercollectief Bleeding Bulls – werkten er aan een nieuwe voorstelling van Sa Majesté des Mouches. Het stuk balanceert op de roman Lord of The Flies van William Holding, de theateradaptatie van Nigel Williams en de persoonlijke verhalen van de leden van de Troupe de Yamwekre. Samen met hen, acht jongeren tussen 16 en 28, vijf jongens, drie meisjes, maakten we een mix van Burkinees en westers theater, met woord, zang en dans.

HET WAS ONTROEREND OM TE ERVAREN HOE ZE ZICH ONTWIKKELDEN. Ze waren werkloos en kansarm, afkomstig uit zowat de armste sloppenwijk van de hoofdstad Ouagadougou. Ze hadden nooit op een podium gestaan, konden niet eens goed lezen en schrijven, durfden ons aanvankelijk niet in de ogen te kijken en zaten in de knoop met zichzelf. Toch waren we overtuigd van hun talent. Ruwe diamanten waren het, die geslepen konden worden tot prachtige kristallen.

IK WOON ZOWEL IN NEDERLAND ALS IN BELGIË. Ik ben afkomstig uit Rijkevorsel in de Kempen, maar ik volgde toneelopleidingen in Nederland. Ik ben daar blijven hangen, vooral omdat mijn netwerk daar ligt. Maar na elf jaar miste ik België zo erg dat ik er terugkeerde. Omdat ik daar een zoontje heb van net één jaar oud, woon ik nu toch weer wat vaker in Nederland.

MIJN ZOONTJE WOONT DE HELFT VAN DE TIJD BIJ ZIJN MOEDERIN AMSTERDAM, de andere helft bij mij, in een oude woonwagen die ik verbouwd heb. Die staat in Kockengen, een kwartiertje van Amsterdam, richting Utrecht. Voorlopig wordt er heel wat gereisd met Faber.

VEEL MANNEN DIE GAY ZIJN, WILLEN GRAAG EEN KIND. Ik heb het vaak genoeg te horen gekregen : “Wow, jij doet het ! Jij durft !” Maar als je echt graag een kind wil en je krijgt de kans, dan grijp je die toch ? Akkoord : het is een ingewikkeld parcours, een kind maken met iemand met wie je geen liefdesrelatie hebt.

IN 2006 HEB IK ANIEK VOOR HET EERST VOORGESTELD OM SAMEN EEN KIND TE MAKEN. Ze was al jaren mijn beste vriendin. Haar antwoord : “Daar mag je één jaar lang niet meer over spreken. Die tijd heb ik nodig om erover na te denken.” Na dat jaar begonnen de gesprekken. Lange gesprekken, over àlles en vooral over praktische zaken en bezwaren. Tot we er vier, vijf jaar later klaar voor waren. Eenmaal de beslissing genomen, ging het nogal snel. Ik functioneerde als donor.

“WAT ALS HET MISLOOPT ?” IS ONS VAAK GEVRAAGD. Maar waarom zou dat risico groter zijn dan bij andere ouders ? Wij hebben àlles doorgepraat. Elke relatie kan toch mislopen ? Ik wil daar niet op vooruitlopen. Ik ben single, en in principe ben ik vrij om een relatie aan te gaan, maar ik zou niet weten hoe ik dat in mijn leven moet inpassen.

SINDS WE SAMEN EEN KIND HEBBEN, KREEG DE RELATIE MET ANIEK EEN ANDERE DIMENSIE. We zijn niet alleen meer beste vrienden. Het gedeelde ouderschap heeft ons tot een soort levenspartners gemaakt omdat we samen de verantwoordelijkheid dragen voor een enorme onderneming : de opvoeding van een kind. Dat gaat veel verder dan vriendschap. Ik kan niet zomaar in mijn eentje beslissen om voor een paar maanden te verdwijnen.

Hendrik Aerts (35) volgde acteursopleidingen bij De Nieuw Amsterdam en de Arnhemse toneelschool. Sa Majesté des Mouches wordt in januari en februari 42 keer opgevoerd in België en Nederland. In het Frans, maar er is boventiteling voorzien. De volledige speellijst vindt u op www.bleedingbulls.be

DOOR GRIET SCHRAUWEN – FOTO CHARLIE DE KEERSMAECKER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content