HELENA CHRISTENSEN

© GF/NEIL KIRK

MODEL EN FOTOGRAFE

MIJN OUDERS GAVEN ME HET BESTE VAN TWEE WERELDEN. Want zo rationeel en stoïcijns als mijn Deense vader is, zo passioneel en temperamentvol kan mijn Peruviaanse moeder zijn. Bovendien hoorde ik als kind voortdurend twee talen, waardoor ik zelf ook al gauw meertalig was.

IK BEN LANG EEN KIND GEBLEVEN. Mijn zus Anita is vier jaar jonger, waardoor ik weinig omging met leeftijdsgenoten. Een oudere en wijzere zus ben ik echter nooit geweest. Ik geloof nog steeds dat een mens altijd een beetje kind moet blijven, hoeveel ervaring en wijsheid je ook vergaart.

PESTERIJEN OP SCHOOL HEBBEN ME LANG ONZEKER GEMAAKT. Ik was heel mager, zodat ik net als veel andere modellen weinig populair was in mijn kindertijd. Thuis kreeg ik gelukkig liefde en aandacht in overvloed, zodat mijn zelfzekerheid toch overeind bleef. Nadenken over mijn lichaam doe ik allang niet meer. Gezond leven en in conditie blijven : dat zijn mijn enige zorgen.

IK WIL NIET MEER OVER HET SUPERMODELLENTIJDPERK PRATEN. Dat was destijds al een mediahype en zoveel jaren later beginnen journalisten er nog steeds over. Het onderwerp verveelt me ! Net als mijn zwak voor kaas of mijn gewicht : ook dat is al voldoende besproken.

HET MOEDERSCHAP GOOIDE MIJN LEVEN OVERHOOP. Mijn levensritme vooral, want als model was ik een nomade en alleen verantwoordelijk voor mezelf. Mingus (nu 11 jaar) geeft me veel liefde terug maar het blijft een uitputtende baan. Ik ben de eerste om jonge moeders in mijn omgeving te hulp te schieten.

IK BEN VERSLAAFD AAN DE OPWINDING EN DRUKTE VAN NEW YORK. In Kopenhagen zijn de eerste dagen van de week vaak levenloos, hier kun je kiezen : gezellig thuisblijven of opgaan in de mensenmassa. Bovendien is de omgeving al even gevarieerd als de bevolking. Met de auto is een strand of berglandschap vlakbij.

LUXE IS VOOR MIJ EEN MENTALE ERVARING. Denk aan een wandeling in de natuur, een ogenblik met mijn zoon of andere momenten van intens genot. Voor objecten zal ik dat woord in ieder geval niet snel gebruiken. Ik houd trouwens meer van spullen met een bijzonder verhaal dan van dure hebbedingen.

IK HERKEN ME IN DE NUCHTERHEID VAN DE DENEN. Maar in de modellenwereld wordt een mens al gauw ‘normaal’ genoemd – gewoon op tijd komen, maakt al veel indruk (lacht). Bovendien durf ik mijn zelfbeheersing al eens te verliezen : onrechtvaardigheid en ongeoorloofd gedrag laat ik zelden passeren.

IK WAS AL FOTOGRAFE VOOR IK MODELLENWERK DEED. Die voorkennis maakt me er niet geduldiger op. Zelf maak ik de beste foto’s als ik impulsief en intuïtief te werk ga. Met fotografen die hun tijd nemen of een vast draaiboek volgen, gaat alle spontaniteit en intimiteit verloren.

CARRIÈREPLANNING IS NIETS VOOR MIJ. Er voor je dertigste helemaal voor gaan en dan je opdrachten terugschroeven om een gezin te stichten : zo doelgericht ben ik nooit geweest. Een week in het buitenland, ver van mijn zoon, hoeft trouwens geen ramp te zijn. Integendeel, ik kom altijd als herboren thuis, met dubbel zoveel energie om aan Mingus en het huishouden te besteden.

Helena Christensen (42) is geboren in Kopenhagen en woont sinds tien jaar in New York. Ze werd Miss Denemarken in 1986 en maakte kort daarna haar debuut als model. Dit voorjaar is ze samen met Nadja Auermann het gezicht van de Crystalcollectie van Silhouette : brillen en zonnebrillen met een kristalapplicatie. Info : www.silhouette.com.

DOOR WIM DENOLF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content