Maak een somber rijtjeshuis helder, kies voor een rustig maritiem kleurenpalet en voor degelijke materialen en je voelt je bijna op vakantie.

Dit huis ligt net naast Het Zwin in Knokke, in een minder trendy wijk, de Oosthoek, die momenteel erg in trek is. Het is een eenvoudig rijtjeshuis zonder franje. “Dat is juist goed, want in een rijtjeshuis heb je meer comfort, plaats en privacy dan in een kleine villa”, stelt Peter Segers vast, die hier zijn weekendverblijf heeft. Bovendien houdt hij van deze rustige en zelfs ietwat landelijke wijk : “Je bent hier dicht bij de mooie wandelpaden en voelt de sfeer van het platteland. Deze buurt is minder chic dan de klassieke wijken van Het Zoute, maar de sfeer is er gemoedelijker en gezelliger.” Wat zich meteen ook weerspiegelt in de ontspannen stijl waarin dit interieur is opgevat. “Maar zo zag het er aanvankelijk niet uit”, legt Sybille Barsamian uit, die het interieur in samenspraak met de bouwheer vormgaf. Voor het uitwerken van de plannen deed ze een beroep op architecte Kristina Potvlieghe. “Het huis zag er vóór de ingreep grijs, donker en klein uit. De gelijkvloerse verdieping bestond uit kleine kamers naast elkaar met een simpele achterkeuken. We besloten al snel om vrijwel alle muren te slopen en kozen voor de volledige heropbouw van de keuken met eetruimte. Qua concept is het dus modern en hedendaags, maar de algemene lijn van de afwerking heeft iets klassieks en maritiems.” Voor Peter Segers moest het een vakantiehuis worden met een sfeer die naar de Noordzeekust verwijst. Daarom koos Barsamian voor een zeepalet met blauwgrijze en zandsteenkleurige tinten. De oplossingen mochten modern zijn van aanpak, zoals de grote ramen en het kookeiland, maar de detaillering moest landelijk zijn. “Dus kwamen er eikenhouten vloeren, deuren zonder omlijsting en kregen de ramen een kleine roedeverdeling, wat meteen de intimiteit versterkt. Ook de open haarden zijn belangrijk. Ze geven de keuken en de living een gezellige sfeer, vooral in de winter.”

Leuk om thuis te komen

Het is een woning die ’s avonds heel huiselijk is. Het is meer dan zomaar een slaap- en eetplek, zoals veel weekendverblijven in Knokke : “Het is hier leuk om thuis te komen na een stevige wandeling.” De afwerking oogt vrij rijk, maar alles bleef betaalbaar. Sommige ingrepen gebeurden met een beperkt budget, zoals het opfrissen van de gang. De oude trap werd gewoon met houtplaat bekleed en geschilderd, waardoor hij toch heel modern is. Ook in de slaapkamer en badkamer werd vernuftig omgesprongen met schrijnwerk. De lavabo werd in een plankenkast verstopt, dezelfde planken als van de deuren en keukenkasten. Het bed werd tegen een houten blok geplaatst, die als een soort nachttafel dienstdoet. “De inrichting laveert dus tussen strak modern en warm klassiek, maar niet trendy. Het ziet er tijdloos en fris uit. We hadden het natuurlijk een meer hedendaagse allure kunnen geven met een grootstedelijke touch. Maar past dit wel in een rijtjeshuis en in Knokke ? Een trendy stijl vind ik meer geschikt voor een stadswoning. Trouwens, ik woon in een grote stad, in Antwerpen, en zoek hier juist in het weekend de rust op, vandaar die ongedwongen vakantiesfeer”, aldus Peter Segers. n

Tekst Piet Swimberghe I Foto’s Jan Verlinde

Omdat het een vakantiehuis moest worden in een sfeer van de Noordzeekust, koos de vormgeefster voor een zeepalet met blauwgrijze en zandkleurige tinten.

De inrichting laveert dus tussen strak modern en warm klassiek, maar niet trendy. Alles ziet er tijdloos en fris uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content