Keuken : 7,5

Decor : 7

Comfort : 7,5

Service : 7,5

Prijs/kwaliteit geproefde menu : 7,5

Komt het omdat koks te ver zijn gegaan met hun moleculaire kunsten of komt het omdat wij leven in economisch onzekere tijden, dat eters massaal terugvallen op klassieke waarden ? Het publiek staat in de rij voor de nostalgische stoofpotjes van Geert Van Hecke in zijn nieuwe Brugse bistro Refter. In Kortrijk loopt het publiek warm voor coq au vin (25 euro), tête de veau à la lyonnaise (25 of 30 euro) en navarin d’agneau (25 euro) in Le Bistro du Chef. Ook daar koos een grote kok voor simpele maar smakelijke gerechten uit de keuken-van-toen.

Jacques Pélissier verkocht zijn gastronomisch eethuis St.-Christophe aan souschef Olivier Dewulf. Het creatief koken op hoog niveau en het permanent opleiden van personeel eisten meer en meer energie. Jacques wilde aanvankelijk helemaal stoppen maar het nietsdoen viel tegen. Eerst is hij gaan helpen in Kwizien Céline, de bistro van zijn dochter Céline (Gouden Garde Gastvrouw van het Jaar 2007 in de Knack Restaurantgids). Het duurde echter niet lang voor de ambachtsman besloot om samen met zijn vrouw, in een voormalige banketbakkerij aan de overkant van de straat, zijn eigen bistro in de markt te zetten. Le Bistro du Chef opende in 2008, maar kreeg kort na de opening af te rekenen met een opgebroken straat. Sinds januari zijn de putten gedicht en loopt het storm.

Het eethuis heeft een comfortabele, knus-nostalgische inrichting. Er is een beknopte spijskaart met smakelijke, eenvoudige bereidingen, die ook voorkomen in menuvorm. Je bent welkom voor één gerecht, maar meestal kiezen de bezoekers voor het keuzemenu van drie gangen (45 euro). Zo deden ook wij.

Erwtensoep met spek, garnaal en zalm aan spies was het machtige hapje vooraf. Er waren twee voorgerechten : aan de ene kant verscheen perfect gegaarde tonijn met crème van amandelen, groenten en beignet met courgette en koriander, en aan de andere kant gemarineerde sint-jakobsvruchten met bieslook in een bereiding met knolselder, wittewijnsaus en aardappelzalf. Er waren ook twee hoofdgerechten : biefstuk en rug van hert was gestoofd en het vlees was droog. Daarbij kwam peer in rode wijn, confituur van veenbessen en gegratineerde aardappel. Opgerolde rogvleugel verscheen met kappers en citroen, zacht gestoofde prei en een lekkere jus van schaaldieren en dragon. Gebakken vijg en appel met vanille, jus van framboos en vanille-ijs sloot deze ouderwets rijke maaltijd af.

AMBACHTSMAN DOET ZIJN DING

Jacques Pélissier (58) staat 42 jaar in de keuken. Hij is geboren in Lyon en opende op 25-jarige leeftijd met zijn Vlaamse echtgenote restaurant St.-Christophe in Wevelgem. Elf jaar geleden verhuisden potten en pannen naar een burgerpaleisje achter het station van Kortrijk, dat anderhalve eeuw geleden door een Engelse vlashandelaar was gebouwd. St.-Christophe werd verkocht en sinds een half jaar is er Le Bistro du Chef, waar Jacques zich bevrijd voelt en weer kookt waar hij zelf zin in heeft.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content