Heeft een vrouw nooit genoeg schoenen?

Pumps van A.F. Vandevorst.

Er past altijd nog een paartje in de kast. Maar waarom eigenlijk ?

DE FASHIONISTA : “OMDAT ER ZOVEEL MOOIE SCHOENEN ZIJN”

Tiany Kiriloff (32 jaar) is modejournaliste en bezielster van belmodo.tv. Ze bezit ongeveer 150 paar schoenen en voedt haar verslaving door te surfen op het internet. In the name of research, uiteraard.

Over klassiekers “Mijn collectie is erg gevarieerd. Ik grijp niet snel naar dezelfde schoenen, al kun je natuurlijk nooit genoeg kleuren hebben van een klassieker als de Mary Jane (lacht). Er zijn gewoon ook zoveel mooie schoenen. Ik kan ’s ochtends niet altijd kiezen welke ik aan wil, daarom ligt mijn koffer vol schoenen, zodat ik in de loop van de dag, naargelang de gelegenheid, kan wisselen.”

Over verslaving “Ik zou het geen verslaving noemen, veeleer een uit de hand gelopen hobby. Hoewel, ik kan moeilijk een winkel als Coccodrillo binnenstappen zonder met een paar buiten te komen. Ik koop altijd in een vlaag van verliefdheid, en als ik dan toch probeer te weerstaan, blijven ze door mijn hoofd spoken. Zo ben ik voor een paar gouden schoenen van Dries Van Noten eens over en weer naar Nieuwpoort gereden. Het is dus toch een beetje een verslaving.”

Over mannen “Schoenen geven vrouwen de kans om total loss te gaan. Eens lekker gek doen, zonder dat iemand het merkt. Ik heb een vermoeden dat mijn man wel weet dat ik een grote collectie heb, maar hij beseft het niet helemaal. En als hij me dan vraagt of ik nieuwe schoenen aanheb, antwoord ik steevast : ‘Nee hoor, die heb ik allang’.”

DE PROFESSOR MARKETING : “OMDAT WE VERWACHTEN DAT VROUWEN ER ALTIJD GOED UITZIEN”

Luk Warlop (46 jaar) is hoogleraar aan de faculteit economie van de KULeuven. Hij heeft slechts twee paar schoenen, een zomer- en een wintermodel, maar bezit meer boeken dan hij ooit zal kunnen lezen.

Over vrouwen “Er wordt verwacht dat vrouwen er altijd en overal goed uitzien. Dat is een culturele norm die de maatschappij, maar ook andere vrouwen, hen oplegt. Voor mannen is het veel eenvoudiger. Zij kunnen met hoop en al drie outfits in de tuin werken, naar kantoor gaan en een huwelijk bijwonen. Ook het sociale aspect van winkelen is niet onbelangrijk : vrouwen shoppen graag en vaak samen. En tot slot, winkelen is een belangrijke vorm van emotionele troost. Want wie er goed uitziet, voelt zich ook onmiddellijk beter.”

Over vrouwen en hun schoenen “Voeten zijn wat ze zijn, maat 36 of 42, de juiste maat zit altijd goed. Het kopen van nieuwe schoenen is dus een eenvoudige ingreep om te komen tot een ‘nieuwe ik’.”

Over verleiding “Het is overdreven om te spreken van een verslaving, want het kopen van schoenen heeft niet meteen destructieve gevolgen. (lacht) Vrouwen kopen graag schoenen, zoals mannen graag een biertje drinken. Het is een sociaal-cultureel fenomeen. Algemeen kan men stellen dat vrouwen zelfs minder beïnvloedbaar zijn in hun koopgedrag : zij hebben in het gezin de financiële touwtjes in handen. Schoenen, en kleding, zijn in feite een uitzondering op de regel.”

DE SCHOENEN- VERKOOPSTER :“OMDAT VROUWEN GEDREVEN WORDEN DOOR EMOTIE”

ChristelCoenen (36 jaar) is al veertien jaar verkoopster bij schoenwinkel Van Loock in Zandhoven. Haar collectie telt zo’n dertig paar en wordt ieder seizoen groter.

Over emotie “Vrouwen worden gedreven door emotie. Wil ze elegant voor de dag komen, dan draagt ze een hakje. Heeft ze een slechte dag, dan zal ze sneller platte schoenen aantrekken. Ervaren verkoopsters kunnen hun klanten perfect lezen. Na een kort gesprek weten we meestal wat vrouwen zoeken.”

Over esthetiek “Een schoen moet niet alleen goed zitten, hij moet vooral ook mooi zijn. Daarom lopen we op hoge hakken en wringen we ons in knellende schoenen. Mannen zijn veel rationeler ingesteld. Als de schoenen gemakkelijk zitten, zijn ze al half verkocht. De keuze is ook veel eenvoudiger : er is zwart, bruin en plat. Hoewel, ook de metroseksueel heeft duidelijk de weg naar de schoenwinkel gevonden.”

Over maken of kraken ” Schoenen kunnen je kleding heel erg opwaarderen. Omgekeerd werkt dat meestal niet : combineer een duur ensemble met de foute schoenen, dan is het geheel verknoeid. Schoenen maken of kraken je outfit.”

DOOR ELLEN DE WOLF – FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content