Paul en Ingrid verwennen hun gasten in een negentiende-eeuws pachthuis dat tegen een authentieke lokale vierkantshoeve aanleunt.

:: Het Pachthuis, Terhove 140, 3840 Bommershoven-Borgloon, 012 39 44 63, www.pachthuis.be, gastenkamers@pachthuis.be

We wisten nauwelijks dat het nog bestond. Een plek waar geen auto’s te horen zijn, waar alleen maar groen te zien is, waar het gastenhuis tegen een kasteelboerderij aanleunt en waar de gastvrijheid is zoals het hoort, ouderwets. En toch : Het Pachthuis in Bommershoven, waar Paul en Ingrid sinds april gasten ontvangen, heeft het allemaal. De namen van de twee kamers verwijzen naar de artistieke belangstelling van het stel en heten heel toepasselijk Côté Cour en Côté Jardin. De eerste geeft uit op de binnenkoer van de vierkantshoeve van de familie De Schaetze en heeft een eigen badkamer met douche. De tweede, die we zelf betrekken, kijkt uit over het zacht glooiende Haspengouw, waar appel- en perenbomen in het gelid gaan staan als de bezoeker voorbijkomt. Als de namiddag bijna om is, valt de zon heerlijk binnen in de Côté Jardin, die met oude fauteuils, een oude kast, een schrijftafeltje en een koloniaal bed is bemeubeld, maar die wel een volwassen badkamer op de gang heeft. Dat vinden we niet erg, omdat Paul en Ingrid badjassen hebben voorzien. En om alle vergissingen uit de wereld te helpen : beide kamers hebben hun toilet op de gang.

Het meubilair werd door het duo op rommelmarkten bijeengegaard en zorgt ook op de benedenverdieping in de zitkamer voor een pittige sfeer, in combinatie met een heel bijzondere vloer.

Paul bracht zijn jeugd door in een klein dorpje, in de schaduw van een burcht van de heren van Loon, en drie jaar studeren in Toscane wakkerde zijn passie voor voorname oude huizen enkel aan. In 1994 betrok de gastheer het kasteel Widooie, waar Ingrid hem vier jaar later vervoegde. Toen dat te klein werd, gingen ze op zoek naar een ander fraai onderkomen en de derde keer, bleek de goede. Toen de pachter van de kasteelhoeve Terhove met pensioen ging, werd het pand gerestaureerd, net op tijd voor het paar.

“Ik ben een meisje van de stad”, zegt de Haagse gastvrouw, “maar nu is het platteland van mij, en omdat het huis net iets te groot uitviel voor ons tweeën, vond ik dat er plaats mocht komen voor bezoek.” Inmiddels ontdekte ze ook de vreugde van de moestuin en houdt ze één kip, Frieda, die elke ochtend een vers eitje voor het bezoek legt. Terwijl de ochtendzon de binnenkoer in lichterlaaie zet, dekt Ingrid voor ons een hele tafel met broodjes, kaas, vlees en huisconfituren, vers ge-perst fruitsap en de ochtendkrant. Meer moet dat niet zijn.

Het pachthuis heeft twee kamers die aan 60 euro per nacht worden verhuurd, inclusief ontbijten. Voor wie één nacht blijft, wordt 70 euro aangerekend. Singles aan 40 euro.

Kort

Sfeer : gezellig ouderwets

Ligging : landelijk

Reistijd : 1 uur rijden van Brussel

Prijsklasse : aantrekkelijke prijzen

Tekst Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content