Een oosters geïnspireerde plek in het koude Noorden van Europa, aangekleed met veel hout, warme kleuren en mooie stoffen. Spullen van over de hele wereld combineren hier moeiteloos in een kleine maar erg knusse en open flat, waar de eigenares op adem komt van het vele reizen.

Bij de verhuizing naar haar nieuwe appartement in de Kopenhaagse wijk Osterbro verwijderde Trine Harbo alle deuren, op die van de slaapkamer en badkamer na, en verving ze door lichte gordijnen. Op die manier slaagde ze erin een gevoel van openheid te creëren, ondanks de beperkte oppervlakte van negentig vierkante meter, verdeeld over drie kamers en een bergruimte. “Elke centimeter heb ik proberen te benutten”, legt Trine uit. “En ik ben ook gek op die hoge plafonds.”

Inspiratie vond ze onder andere in de hotels met grote, open kamers op Bali en op de vele andere eilandjes in het Oosten. Haar tweelingzus is immers stewardess, en Trine reist vaak met haar mee. Overal ter wereld doet ze ideeën op, en heel regelmatig komt ze met exotische spullen thuis. Maar ook binnen Europa reist ze veel. Dat hoort nu eenmaal bij haar job op de exportafdeling van Malene Birger. Als ze dan ook maar even tijd vrij heeft, is ze te vinden op vlooienmarkten – “Je weet nooit wat je er tegenkomt en je kunt er afdingen, dat maakt het zo leuk” -, en in uitdragerijen of andere winkeltjes. En als ze nog eens op het Deense eiland Funen komt, vanwaar ze oorspronkelijk afkomstig is, kan ze het niet nalaten om thuis door oude spullen te snuffelen, om te kijken of er nog iets leuks tussen zit voor haar flatje.

Ondanks haar reislust ziet ze haar appartement als het middelpunt van haar wereld : “Ik vind het heerlijk om thuis te zijn. Hier bloei ik helemaal op.” Haar flat wil ze dan ook zo knus mogelijk inrichten. Al gaat ze voor haar interieur nooit bewust naar iets op zoek. “Ik koop gewoon dingen die ik tegenkom en die me aanspreken, en vind er vervolgens vanzelf wel een plaatsje voor. Ik vind het leuker om allemaal verschillende spulletjes bij elkaar te scharrelen dan alles in dezelfde stijl te houden. Ook vind ik het prachtig om voorwerpen uit hun context te halen en een nieuwe plek te geven.”

Toch zijn er ook enkel constanten. Haar voorkeur voor hout, natuurlijke materialen en warme kleuren bijvoorbeeld. Of haar mooie manden. Maar potten zijn Trines grootste passie. Ze heeft er al een hele verzameling van aangelegd, waaronder een aantal mooie rustieke exemplaren. En op de planken in haar keuken zijn er borden en potten van dik aardewerk te vinden. Het draagt allemaal bij tot de warme uitstraling van deze plek, die precies het persoonlijke interieur gekregen heeft dat Trine Harbo voor ogen had toen ze hier in mei 2004 kwam wonen.

Door Lykke Fogged Foto’s Morten Holtum

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content