Hartenpijn

Het Museum of Broken Relationships in Zagreb, Kroatië, staat vol objecten die getuigen van trieste relatiebreuken en verzuurde liefde: een broodrooster, een ongeopend verjaardagscadeau, een afgeknipte staart dreadlocks. De stukken worden ingezonden door mensen van overal ter wereld die net gedumpt werden of de liefde niet langer voelen. Ze kiezen een voorwerp dat hun relatie symboliseerde, schrijven het bijbehorende verhaal van zich af en sturen alles op.

De oprichters, twee ex-geliefden, willen met hun museum thema’s als verlaten worden, culturele verschillen in liefdesverdriet of het onbegrip tussen ex-partners belichten en tegelijk de pijn verlichten van wie met een gebroken hart zit.

Ook de pandemie leverde het museum nieuwe verhalen op. In New York werd iemand gedumpt terwijl ie in quarantaine zat. In het VK belandde een man op de intensieve afdeling van een ziekenhuis en besliste: als ik dit overleef, begin ik een nieuw leven. Een Duits-Amerikaans koppel was op reis door Kroatië toen wereldwijd de grenzen sloten en ze 48 uur hadden om elk in hun land te geraken. Rennend door de straten van Zagreb, in paniek om die laatste trein en vlucht te halen, liep ook de latrelatie op haar eind.

Scrollend door de verhalen en voorwerpen die het museum ook op zijn website deelt, kan ik me niet voorstellen dat ik zelf de moeite zou doen om een postpakket samen te stellen als mijn lief me zou verlaten. En toch vind ik het een fijne denkoefening: welk voorwerp in mijn huis straalt liefde uit?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content