?Er moet een sterk verhaal achter mijn werk zitten, anders doe ik maar wat of probeer ik te imponeren.”Voor zijn jongste film Sabrina vond Ford een goed verhaal.

LUAINE LEE

Na zijn eerste filmrol één enkel zinnetje als piccolo in Dead Heat liet de producer Harrison Ford bij zich roepen. ?Ik heb gekeken naar wat je gisteren presteerde. Je hebt het niet. Zou je niet beter naar iets anders uitkijken ?” Nochtans zou Harrison Ford (53) in dertig jaar een rijtje kaskrakers op zijn palmares verzamelen, waaronder Star Wars, Patriot Games en de Indiana Jones-sagen. Op dit moment komt Sabrina uit, de remake van de romantische driehoekskomedie van Billy Wilder uit 1954. Sydney Pollack regisseerde. Ford speelt de no-nonsense afstammeling van een rijke familie die in konflikt komt met het systeem op het ogenblik dat zijn hart belangrijker wordt dan zijn verstand.

Ford werd van de universiteit gestuurd vier dagen vóór hij afstudeerde. ?Het was een traag proces van akademische mislukking”, zegt hij. ?Ik had geen wilskracht om eindeksamens af te leggen en proefschriften op tijd af te geven. Eigenlijk wist ik niet goed wat me eigenlijk interesseerde, maar toen puntje bij paaltje kwam, vond ik dat ik ook wel akteur kon worden : die kon in mijn ogen veel verschillende dingen doen en dat trok me wel aan. Iedereen die in 1964 afstudeerde, vond een job in een of ander kantoor. En dat wou ik mezelf besparen.”

Een hele tijd duurde het eer Ford wist hoe je akteur kon worden. Samen met zijn eerste vrouw gooide hij kop of munt om uit te maken of ze hun kans zouden wagen in New York of in Los Angeles. ?Het werd kop”, glimlacht hij. ?New York dus.” Ze verhuisden naar de Amerikaanse Westkust, en Ford begon rolletjes te spelen in televisieprodukties. Ze konden net de eindjes aan elkaar knopen. ?Ik was vooral bang dat ik door die kleine rollen voortijdig opgebrand zou geraken en nooit een belangrijke rol zou kunnen krijgen.” En dus bleef Ford weg van de televisie, en verdiende hij vijf jaar zijn boterham als timmerman. Hij bleef zoeken naar een belangrijke filmrol. Terwijl hij American Graffiti, The Conversation en de tv-film The Court Martial of Lt. Calley draaide, verdiende hij nog altijd de kost als timmerman. ?Met die rollen timmerde ik opnieuw aan mijn reputatie als akteur. Het had allemaal niet veel om het lijf, maar zo kon ik mijn eigen territorium afbakenen.”

Ford was een van de nieuwe gezichten in George Lucas‘ film American Graffiti in 1973. Vier jaar later vroeg Lucas hem voor de rol van grapjas Han Solo in de kaskraker Star Wars. Daarna kon Harisson Ford zijn timmermansgerief definitief opbergen.

Over zijn werk spreekt Ford als over een ambacht. Hij gelooft niet in een of ander goddelijk erfrecht om de wereld te vermaken. Je kan moeilijk de hysterische Ford-mania in verband brengen met deze bescheiden man. Dat hij vaak afgeschilderd wordt als een van Hollywoods meest sexy sterren, heeft niets te maken met sex-appeal, vindt hij. ?Je moet er alleen in suksesvolle films voor spelen.”

Twee dingen zijn belangrijk in zijn leven : zijn werk en zijn gezin. ?Het ene brengt geld in het laatje voor het andere. Ik ga alleen graag aan de slag als ik zo hard kan werken dat ik me ook wat vrije tijd kan veroorloven.” Ford werkt uitdrukkelijk slechts één keer per jaar. ?Als ik het huis uitkom, is dat eerlijk gezegd om in vijf maanden de grootst mogelijke film te maken en zoveel mogelijk geld te verdienen, om daarna terug naar huis te gaan en andere dingen te doen die ik ook graag doe.”

Hij heeft twee volwassen zonen uit zijn eerste huwelijk, en hertrouwde met scenarioschrijfster Melissa Mathison ( E.T.). Ze hebben twee kinderen, van 5 en 8.

Ford houdt van akteren omdat het hem nog altijd een beetje afschrikt. ?Je hebt het gevoel in de eerste linie te strijden. Je bent zo bang om vergissingen te maken en de boel te verknallen, dat je het wel goed moét doen.”

Sabrina is vanaf 7 februari in de bioskoop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content