Harde noten

Welk dier ben jij? Het is een vaste vraag in ludieke persoonlijkheidstesten. Het is me nog nooit gevraagd, maar in gedachten heb ik mijn antwoord klaar: een eekhoorn. Zo’n dier dat hupt van tak tot tak – en dus altijd een goed overzicht heeft – en zijn hele leven nootjes eet. Dat huppen moet ik nog leren, maar noten eten kan ik heel goed. Meer nog, ik ben er lichtjes aan verslaafd. En dan komt het goed uit dat onder invloed van de vegetarische en de keuken uit het Midden-Oosten er steeds meer recepten passeren waarin noten zorgen voor een krokante beet en een zo typische smaak.

De herfst is noten- en kastanjetijd. De beukennootjes waaraan de eekhoorns zich tegoed doen, zijn vervelend om te pellen, laten we ons dus toeleggen op de noot der noten: de walnoot of okkernoot. Ze worden geoogst van september tot eind oktober, en met een beetje geluk vind je ze dan vers bij de groenteboer (of bij een vriend met een notelaar, die er steevast te veel heeft). Let wel, de ‘natte’ noten bewaren niet langer dan ander fruit en worden best binnen twee weken na de pluk gegeten. Als er al wat schimmel op de dop zit, laat je ze beter liggen.

Er worden tal van helende eigenschappen aan de noten toegeschreven, maar eentje om te onthouden is deze: vanwege de gelijkenis met een hoofd – de bast is de schedel, de noten de twee hersenhelften – beval men vroeger walnoten aan tegen hoofdpijn en gekte. Kraak nog een paar noten, zou ik zeggen.

Door het hoge gehalte aan meervoudige onverzadigde vetten, kan de olie die men ervan perst gauw ranzig worden. Let dus op de datum. In landen als Turkije, Griekenland en Bulgarije houdt men erg van noten en een lekker souvenirtje is een pot honing met stukjes walnoot, die je door dikke yoghurt roert.

Een eenvoudig recept met veel impact uit de Ligurische keuken is salsa di noci, vergelijkbaar met pesto, voor bij ravioli, tagliatelle of gnocchi: week 25 gram wit broodkruim in water of melk en druk het vocht eruit. Stamp 100 gram gepelde walnoten (dus zonder bruin velletje) samen met een knoflookteen in een vijzel of maal ze in een foodprocessor. Meng het broodkruim en de noten met 3 eetlepels geraspte parmezaan, drie eetlepels olijfolie, vier eetlepels (zure) room en wat zout. Schep over de warme pasta.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content