Het huidige modebeeld geeft de voorkeur aan gezond, glanzend en soepel aanvoelend haar. Uiteraard sluit de nieuwe generatie haarverzorgingsproducten daar piekfijn op aan.

Méér nog dan om hun kledij zijn vrouwen bekommerd om hun haar. Logisch, want het is letterlijk een verlengstuk van het lichaam. En net zoals een goed functionerend lijf bovenaan de verlanglijst staat, moet ook de haardos in de eerste plaats blijk geven van gezondheid. Die gezondheid is bij het haar uitgesproken zichtbaar en tastbaar. Glanzende en streelzachte lokken zijn echter meer dan enkel een teken van wellness. Ze symboliseren bij uitstek de vrouwelijke verleidingskracht. Mooi en soepel haar prikkelt de fantasie en nodigt uit tot aanraking. Als booster voor het zelfvertrouwen kan dat tellen. Vrouwen hebben dan ook een liefdesrelatie met hun haar. Welke nobelere taak kunnen verzorgingsproducten vervullen dan die liefdesrelatie te honoreren ?

SCHITTERING VAN WORTEL TOT PUNT

Van nature kan een haar moeilijk een eeuwigdurende glansrol opeisen. Zijn levensverhaal is er immers één van voortdurende aftakeling. Wanneer een kersverse haarschacht uit de wortel tevoorschijn komt, is die doorgaans glanzend. De schubben die de haarschors omgeven, liggen glad over elkaar en kaatsen het licht dus optimaal terug. Maar naarmate het haar groeit, gaat de kwaliteit ervan onvermijdelijk achteruit. De schublaag staat eerst en vooral bloot aan factoren waar we geen vat op hebben, zoals zonlicht en pollutie. Mettertijd stapelen stof, spoortjes stylingproduct, vet, rook en roetdeeltjes zich op en nemen de gloedvolle sprankeling weg. Ook föhnen, hardhandig borstelen en chemische behandelingen beloven weinig goeds. Onder hun invloed gaan de schubben steeds meer openstaan. De onderliggende vezellaag begint daardoor vocht te verliezen. Het vervolg laat zich raden : de haren worden dof en broos. Vooral de punten zijn hier gevoelig voor. Uiteindelijk kan de beschadiging zo ver gaan dat de schubbenlaag helemaal verdwijnt en de schors bloot komt te liggen. Gespleten punten zijn het trieste slotstadium van deze evolutie. Als enige remedie rest dan nog de schaar.

Voor een hernieuwde glans dienen verschillende voorwaarden tegelijk vervuld te worden. Enerzijds heeft het haar behoefte aan een shampoo die mild is, maar toch ook krachtig genoeg om de dof makende onzuiverheden weg te nemen. Anderzijds moet men het zo verzorgen dat poreuze gedeelten een vochtinjectie krijgen en de schubbenlaag wordt verzegeld. En hier zit alweer een addertje onder het gras. Een overdaad aan verzorging werkt immers contraproductief.

Precies omdat verzorgingsproducten een beschermende film geven, kunnen ze de gezonde haren verzwaren. Het komt er dus op aan selectief te werken met ‘slimme’ producten. Die herstellen wat beschadigd is en laten ongemoeid wat gezond is, zodat het haar zijn luchtigheid en volume behoudt.

HOGE AAIBAARHEIDSFACTOR

Mooi haar moet niet alleen glanzen, het moet ook uitnodigen om aan te raken en dus zacht aanvoelen, twee factoren die worden bepaald door de conditie van het haar. Stugge, doffe lokken wijzen doorgaans op droogte en beschadiging, twee problemen die volgens Sabine Ignoul, opleidingsverantwoordelijke van Kérastase, opgelost kunnen worden met voedende (in geval van gewoon droog haar) of herstellende (in geval van bros, beschadigd haar) verzorgingsproducten.

Je haar zacht houden én stylingproducten gebruiken is een uitdaging, aangezien die haast onvermijdelijk merkbare sporen nalaten. Michael Douglas, stylist bij Wella, verwoordt het als volgt : “Wat je helemaal niet wilt als je door iemands haar strijkt, is een vettig en kleverig gevoel, of met je vingers vastraken in een keiharde, starre structuur. Wat je wilt voelen is een kapsel met een mooie textuur dat eruitziet alsof het soepel zal bewegen als je ermee speelt.” Een stylingproduct ontwikkelen dat een loopje neemt met de tastzin is echter geen sinecure. Uit onderzoek is immers gebleken dat een hand al de minste hoeveelheid residu op het haaroppervlak kan voelen. Maar ook daar zijn oplossingen voor.

Door Anne Roggen / foto’s etienne tordoir

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content