Wanneer het kwik voor de eerste keer boven de twintig graden klimt, moét ik dekbedden wassen, kasten in- en uitladen en het stof uit mijn zomergarderobe kloppen. Al enkele weken hangen luchtige rokjes en topjes te blinken in de kleerkast, maar voor de badkamerspiegel stel ik vast dat ook mijn lichaam een lenteschoonmaakbeurt nodig heeft.

Sofie Albrecht / Foto’s Diane Hendrikx

Een totaalprogramma voor het lichaam werd tot voor kort vooral door parfumeriemerken aangeboden, maar de warenhuizen halen hun schade in: Dove en Nivea hebben een uitgebreid aanbod, L’Oréal lanceerde onlangs het vijfkoppige Body Expertise, gevolgd door Garnier met de stimulerende Body Tonic-lijn en het hydraterende Body Cocoon.

De parfumerie gooit het over een andere boeg: Lancaster vertaalde het Aquamilk-concept in zachte lichaamsverzorging (scrubcrème, hydraterende crème, melkspray), Lancôme breidt systematisch zijn Aroma-gamma’s uit en Estée Lauder voegt met Private Spa (suikerscrub, douchegel, elixir van essentiële oliën, haarmasker en hand- en voetcrème) een tweede hoofdstuk toe aan de spa-trend. Ook antiverouderingsproducten voor het lichaam duiken steeds meer op, vooral bij duurdere merken zoals La Prairie (Cellular Body Emulsion), Estée Lauder ( Resilience Lift Body), Carita ( Progressif body firming lifting cream) en Dior ( Bikini Anti-Age).

schuren en boenen (scrub)

Met een assortiment nieuwe producten duik ik de badkamer in, om de winter van lijf en leden te wrijven. Eerst het gelaat reinigen en dan is het tijd voor een peeling . Orlane heeft een zachte gom (B21: 36,57 euro) op basis van bamboescheuten, Lancôme lanceert twee gelscrubs (27,67 euro): Exfoliance Clarté om de vale teint te verhelderen en het diepreinigende Exfoliance Controle voor de vette huid. Voor elke behoefte heeft Lancôme ook een masker voorzien: hydraterende Hydra Intense, Pore Controle voor een dieptereiniging met sauna-effect en een ijskoud Rénergie Intense Lift Masque (34, 77 euro).

De huid van je lichaam kan meestal een peeling met iets grovere korrel hebben. Heel zacht zijn de scrubs van Yon-ka en Nivea (7,59 euro), wie echt niets kan verdragen, moet Gommage Action Biologique (38 euro) van Yves Saint Laurent beslist eens proberen, die bevat geen schurende korreltjes maar plastic bolletjes die zwellen door het water en zacht over de huid glijden. Ook een zachte, bijzonder luxueuze methode is de Cellular Buffing Oil (99 euro) van La Prairie: een hydraterende olie met minuscule korreltjes die de huid zacht exfoliëren. De bijgeleverde loofah stimuleert de bloeddoorstroming, zodat afvalstoffen beter kunnen worden afgevoerd en de huid zacht is en glanst.

Voeten niet vergeten: die zijn doorgaans verwaarloosd in de winter. Naar de pedicure dus of zelf aan de slag met nagelschaar en vijl, puimsteen en aangepaste producten. Scholl biedt een uitgebreid gamma aan voor een totaalverzorging: een pittige voetenscrub, hydratatie in verschillende gradaties (fluïde voor de normale huid, crème voor droge voeten en een rijke versie in geval van zware schade) en een absorberende fluïde die een poederfilm op de huid legt, die elke druppel vocht absorbeert.

grasmaaien (ontharen)

Stoppelbenen onder een glad lichaam zijn geen gezicht, dus dringt een grondige ontharing zich op. Favoriet blijft het scheermesje ( Gilette, Wilkinson) wegens snel, makkelijk, (meestal) pijnloos en goedkoop. Nadeel: stoppels die vrij snel terugkomen.

Met een ontharingscrème groeien de haartjes een beetje zachter terug. De ontharingsschuim van Veet (met citrus of aloe vera: 6,69 euro) ruikt fris en is makkelijk aan te brengen. Jammer dat je de spuitbus niet op zijn kop kunt gebruiken, zodat je je benen in alle mogelijke bochten moet wringen om elk plekje te kunnen bedekken. Lijkt me ook geen product voor nonchalante types of verstrooide professors: de gebruiksaanwijzing stelt dat je het product maar acht minuten mag laten inwerken, en zeker nooit langer dan tien minuten. Dat klinkt nogal dreigend en ik neem er dan ook mijn horloge bij om acht minuten lang nauwkeurig te letten of ik niets voel prikken of branden. Voor mijn oksels probeer ik de Perfect Touch stick (5,53 euro) van Veet, speciaal ontwikkeld voor die gevoelige zone. Makkelijk aan te brengen en te verwijderen, dankzij bijgeleverd spateltje en ook hier weer een frisse geur.

Mijn andere been is voorbehouden aan het wasexperiment. Met was blijven je benen enkele weken glad en de haartjes groeien zacht terug, maar het is niet pijnloos en vereist ervaring, anders wordt het een knoeiboel. Ik testte de Aquasystem roll-on met oriëntaalse was (8,90 euro) van Veet: een handige roller die je vult met warm water, de wascassette erin en drie minuten op temperatuur laten komen. Strookje was aanbrengen, papiertje erop en trekken maar. Dezelfde fabrikant biedt ook nog een grote pot was (oriëntaalse was met groene thee: 8,49 euro) die je in de magnetron of au bain-marie kunt opwarmen. Twee praktische oplossingen, maar de nadelen van was blijven: je moet een beetje masochistisch zijn aangelegd om krachtig de strook eraf te trekken, je moet vooral snel werken, want het goedje wordt snel stroef als het afkoelt, en het belangrijkste van alles: behendig genoeg zijn om het product op je benen aan te brengen in plaats van elders. Gelukkig is deze was met water te verwijderen, want niet alleen mijn benen, maar ook de douche zat onder de was. Dit is een typische instituutbehandeling: een professionele hand zorgt voor snel resultaat met minimale pijn.

Mijn engagement reikt niet ver genoeg om ook nog de nieuwste epileerapparaten uit te testen, dus geloof ik Braun op zijn woord. Het merk brengt een beginnerversie van hun Silk-épil Eversoft uit, dat minder pincetten dan een doorsnee apparaat heeft, zodat er maar een kleine hoeveelheid haartjes tegelijk wordt verwijderd. De Easy Start (vanaf 64,99 euro) heeft extra’s, zoals een ijshandschoen om de huid af te koelen, een ingebouwde huidverzachter met microbolletjes en een scheeropzetstuk voor oksels en bikinilijn.

Wie de grove middelen wenst in te zetten, kiest voor definitieve ontharingsmethoden die meestal door schoonheidsspecialistes, dermatologen en plastische chirurgen worden aangeboden. Je kan elektrisch ontharen, waarbij een naald met een stroomstoot het haarzakje vernietigt of met lasers die hetzelfde resultaat behalen door warmte. Eeuwige gladheid klinkt aanlokkelijk, maar de nadelen zijn ook niet mis. Je hebt tijd en geduld nodig, want een haar kent verschillende groeifases zodat je meerdere sessies nodig hebt om alle haren te kunnen verwijderen. Dat maakt het ook vrij duur: een lasersessie van vijftien minuten kost al snel 150 euro of meer. Bovendien is het niet zonder risico: check de referenties en ervaring van je dermatoloog of schoonheidsspecialiste, of je houdt er littekens aan over.

polijsten (afslanken)

Afslankende producten pur sang lijken steeds meer in te boeten aan geloofwaardigheid bij het publiek, bodylotions met toegevoegde waarde zoals verstevigende of drainerende eigenschappen doen het dan wel weer goed, zoals Hydraflex van Biotherm, de verstevigende Body Expertise-melk van L’Oréal en de tonifiërende Body Tonic-gel van Garnier.

De merken werken vooral aan de gebruikersvriendelijkheid van hun producten: alle geteste formules dringen snel in, hebben aangename, niet-vette texturen en een aangename geur.

Producten die weinig moeite kosten, zijn me op het lijf geschreven, zoals de sprays van Dior en Daniel Jouvance, speciaal ontworpen voor luieriken die tegen het smeerwerk opzien. Dior brengt een trio sprays uit met verschillende opdrachten: Bikini Aqua (42,04 euro) vermindert door zijn drainerende werking dat opgezwollen gevoel, Bikini anti-cellulite (42,04 euro) pakt de sinaasappelhuid aan en de Anti-Age (51,74 euro) versie werkt vooral verstevigend. Ook met de Océalgue-verstuiver (29 euro) van Daniel Jouvance zou je vetbultjes met een druk op de knop wegspuiten. Zo’n spray houd ik voor moeilijke dagen, producten die een minimale massage vragen voor mijn betere momenten, omdat ik rotsvast geloof dat het stimuleren van de bloedcirculatie de helft van het werk is. De retinol body contouring triple action is een verbeterde versie van Roc’s succesnummer dat twee jaar geleden werd gelanceerd en waar ik al zeer tevreden over was. Elke toegevoegde waarde kan het plezier en het resultaat alleen maar vergroten. Leuk vond ik ook de twee nieuwigheden van Yves Rocher: de Resculpt stick (21 euro) en de cooling gel Ice Impact (20 euro), die een warme huid langdurige verfrissing biedt. Elancyl (30 x 5 ml: 27,40 euro) introduceert de chronobiologie in deze sector met twee verschillende formules waarvan de activa zijn afgestemd op het biologisch ritme van het lichaam: de ochtendversie van Chrono-actif stimuleert vooral de afvoer van vetten en de nachtformule werkt meer op de drainage van vetten en het afremmen van vetvorming.

Voor wie meer vertrouwen heeft in technologie dan in crèmes, bestaan er verschillende machines die een manuele massage of lymfedrainage nabootsen (info Endermologie: 02-332 25 85, Vacustyler: 055-20 91 61), werken met ultrasone golven ( Medi-cellu-care: 03-232 31 30) of infrarode stralen ( Alice: 02-374 72 64). Doorgaans zijn die toestellen vrij duur, wat de prijs van een behandeling de hoogte injaagt. Elke behandeling vereist ook meerdere sessies waardoor een volledige kuur makkelijk oploopt tot 1000 euro en meer.

luchten (deo)

Hoe warmer het wordt, hoe meer we zweten en dus stijgt onze belangstelling voor een goede deodorant evenredig met de thermometer. Transpiratie op zich is geurloos, pas in contact met bacteriën ontstaat een kwalijke geur. Wie weinig transpireert, maar vooral bang is om te ruiken, kiest best voor een deodorant die de zweetgeur neutraliseert of camoufleert met een welriekender aroma. Wie zich vooral stoort aan het vochtige gevoel, is gebaat met een antiperspirant. Door middel van adstringerende stoffen vernauwen de poriën, waardoor de vochtstroom wordt afgeremd. De meeste producten zijn een mix van de twee en bevatten zowel parfum als adstringerende stoffen (meestal aluminiumchloraat). De laatste lanceringen zijn hebben vooral een verzorgende meerwaarde, zoals de antibacteriële verzachtende deodorants ( roll-on, crème, stick: 15 euro) van Clarins en het Press control-trio (4,10 euro) van Sanex.

beitsen (zelfbruiner)

Een zomerlichaam met melkwitte benen eronder is geen goed idee, dus ronden we af met een zelfbruiner. Elk merk heeft er ondertussen al wel een in het gamma, vaak zelfs meerdere versies. Makkelijk zijn de gekleurde formules, zodat je ziet waar je smeert en je het product gelijkmatig kan verdelen (Lancaster vanaf 25 euro, Clinique vanaf 19,55 euro, Guerlain vanaf 24 euro). Sprays zijn snel aangebracht ( Helena Rubinstein 26,05 euro, Vichy vanaf 12,65 euro, Nivea, Ambre Solaire en Garnier ca. 9 euro) en producten met glanspigmenten zorgen voor instant kleur en filmsterallure (Helena Rubinstein 26,05 euro, Dior vanaf 24,30 euro, Biotherm 22,19 euro, Decléor 25 euro).

Voeten zijn doorgaans verwaarloosd in de winter. Naar de pedicure dus of zelf aan de slag met nagelschaar en vijl, puimsteen en aangepaste producten.

Hoe warmer het wordt, hoe meer we zweten en dus stijgt onze belangstelling voor een goede deodorant evenredig met de thermometer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content