Er zou iets mis zijn met de bouwvergunning voor het huis waarin het allemaal moet gebeuren, maar als dat in orde komt, dan zijn we binnenkort zover: dan hebben we onze eigen Big Brother. Tien vrijwilligers die een maand of drie gaan samenwonen, om te zien wie dat het langst uithoudt. Zij worden dag in, dag uit gefilmd, zodat wij hun gedrag en relatievorming kunnen observeren. Een wetenschappelijk experiment waar sociologen vroeger alleen maar van konden dromen, want waar vond je mensen die zo gek waren? Maar in tegenstelling tot sociologen hebben televisiemakers wel wat geld achter de hand.

Zo de deelnemers aan Big Brother al niet rijk worden, dan toch beroemd: alle dagen op tv en bijna even dikwijls in de krant of een weekblad. Om u een idee te geven van wat ons te wachten staat: een voorbeeld uit Spanje.

De Spaanse versie van onze Dag Allemaal heet Pronto. Het nummer dat ik toevallig onder ogen kreeg, gaat bijna helemaal over de gebeurtenissen bij Gran Hermano. Het blad had ook een paar getrukeerde foto’s van Charles (met Camilla in bruidsjurk), een bijdrage over een bedrijfje voor zwakbegaafden en een artikel over vasectomie. Al betwijfel ik of de Spaanse man voor dat laatste veel interesse opbrengt. In hoofdzaak ging het blad over een nieuwe ontwikkeling in “het huis”.

Interviu, als tijdschrift een wellustige combinatie van Knack en Kwik, was aan de weet gekomen dat Monica, een van de deelneemsters, in een vorig leven weliswaar bij een ferrybedrijf werkte, maar ook een tijdlang tippelde. Toen Tele 5, de organisator van Gran Hermano de deelneemster met het artikel confronteerde, besloot die uit vrije wil het huis te verlaten.

Nu werd er al veel geschreven: voor, tegen en over de deelnemers van het huis, maar dit zorgde voor een exponentiële groei in de berichtgeving. De baas van Interviu kwam naar de populaire talkshow op de concurrerende zender Antena 3, om het over het geval Monica te hebben en over het recht op privacy en over Gran Hermano in het algemeen. Die talkshow liep op net hetzelfde uur in de namiddag als Gran Hermano en haalde meteen een aantal kijkers weg bij “het huis”. Tele 5 boos, want Gran Hermano was van hen, ook als onderwerp.

Daarover ging alvast het eerste artikel in Pronto. Daarna volgde een interview met de moeder van Monica, die haar dochter omschreef als “nobel, eenvoudig en humaan”, met foto’s uit Monica’s jonge jaren waarop zij nobel, eenvoudig en humaan stond te wezen tussen een groep brandweermannen. Vervolgens de grootmoeder die de journalist “opgewekt te woord staat, hoewel ze aan een terminale ziekte lijdt”. Passeren verder de revue: de vrienden van Monica, en haar collega’s bij de ferrymaatschappij. De laatsten vonden Monica een beetje verwaand geworden nadat ze op video het gebruik van de zwemvesten had mogen demonstreren. Dan werden er pagina’s gevuld met commentaar van de achtergebleven Gran Hermano-deelnemers over het vertrek van Monica en een dagboek over de dagelijkse gebeurtenissen in het huis. Er was ook interessante “randinformatie”, onder meer over een soortgelijk programma op een tv-kanaal in Malaga, maar dan wel in porno-versie. ( Capital tv, als u in die buurt op vakantie gaat). Het geheel werd afgerond door twee psychologen die het karakter van de overgebleven deelnemers van Gran Hermano nog even analyseerden: één flauwe plezante, één agressieveling, één wantrouwige intellectueel en twee vrouwen, van wie één, een rustig type dat naar harmonie streeft, de meeste kans krijgt om de eindstreep te halen.

Zelfs als u niet kijkt, is er geen ontkomen aan: de bladen zullen vol staan. Maar zoals ik u en mezelf ken: we zullen allemaal wel eens kijken. Er zit een voyeur in ieder van ons. Al kwam ik voorlopig wel aan mijn trekken met een dagelijkse aflevering van Thuis.

Tenminste zolang de Frank door de scenarioschrijvers niet naar een vreemd land of de dood in wordt geschreven.

FRIEDA VANWIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content