Zarza biedt de nieuwe deftigheid waar Leuven blijkbaar op heeft zitten te wachten : reserveren is aangeraden !

:: Zarza : lunch, dinner, sweets, drinks,

Bondgenotenlaan 92, 3000 Leuven. 016 205 005, www.zarza.be.

Dinsdag tot zaterdag van 11 tot 24 u. non-stop, maandag van 19 tot 24 u., en zondag feesten in besloten kring.

Vanaf een rekening van 60 euro voor twee krijg je een parkeerkaart voor de Kinepolis-parking.

Zarza streelt de zinnen” is de slogan van het nieuwe, modieuze eethuis, gelegen in een herenhuis juist naast het vermaarde fijnkostrestaurant Belle Epoque. Twee restaurants en twee verschillende werelden : Belle Epoque verdedigt klassieke waarden, Zarza speelt in op moderne geneugten en doet dat via een gestileerde, hedendaags-knusse inrichting en een spijskaart die naar Leuvense maatstaven verrast. Zarza heeft de drempel een stuk lager gelegd dan de Belle Epoque : je bent er welkom voor een glaasje, een zoetigheid, een snelle lunch of een uitgebreid diner. Eigenaars zijn Ben Lelièvre, die als jobstudent met de horeca in aanraking kwam en tot voor kort verkoop-vestigingsdirecteur bij Renault vrachtwagens was, en partner en vennoot Brigitte Turloot, die uit een horecanest komt. Brigitte zocht een naam met de letter Z en vond in een Spaans woordenboek Zarza, wat staat voor ‘braamstruik’.

Avontuurlijke gerechten

Zarza verenigt in een exotische cocktail elementen uit grootstedelijke succeszaken. Het gelijkvloers is ingedeeld in drie in elkaar overlopende vertrekken, met drie verschillende inrichtingen die ieder hun eigen ambiance dicteren. Aan de straatkant is de zaal met loungezetels, verlichte sigarenbar en een sfeervolle kunstluchter met groen licht van Hans Weyers. In het middenvertrek is een schemerige bar met zuiderse sfeer en een lange, hoge gastentafel. In het achterhuis wacht de oranjerie met overdag veel licht en Engelse toetsen, zoals clubzetels op wielen. Chef-kok is Johan Franck. Hij is afkomstig uit het Antwerpse restaurant Park West en staat aan de basis van een spijskaart met actuele avontuurlijke gerechten zoals : tataki van rundfilet, tempura van kalfszwezerik en aioli van avocado (12,50 euro) of jong duifje uit Bresse met tarte tatin van rode ui, kalfszwezerik met gesauteerde asperges in vanilleolie, aardappelwafeltje en sausje van truffel (24,50 euro). Specialiteit is ‘salade Zarza’, samengesteld uit ganzenlever, gegrilde sint-jakobsvruchten, gerookte zalm, tempura van scampi en een salade met dressing van witte truffel (17,50 of 27,50 euro). Voor tussen de eeturen is er een kleine kaart met bruschettas, tapas, clubsandwiches, pastabereidingen en een bescheiden repertoire van pannenkoeken.

Place to be

Wij reserveerden tijdig, werden vriendelijk onthaald maar moesten bij een aangeboden glas wijn wachten op een vrij tafeltje. Onze keuze ging naar het Folie Menu van vier gangen (37 euro) met aangepaste wijnen (15,50 euro). Eerst was er carpaccio van sint-jakobsvruchten en tonijn met een kruidensalade (met bruine randjes !), een limoen-gembervinaigrette en een fris glaasje komkommergranité. Het glas werd gevuld met een correcte, Zuid-Afrikaanse Sauvignon Blanc, Devon View 2001. Het tweede gerecht was Andalouse van Noordzeetong of ontvelde tomaat met een stukje zeetongfilet, wat auberginekaviaar en coulis van gekonfijte tomaten. Hier misten wij wat punch ! Een mooi en vers stuk kabeljauw verscheen met kort gestoofde spinazie en een aardappelmousseline met amandelschilfers. Bij dit smakelijke gerecht werd een Exclusiv Vernatsh geschonken als gekruide en koppige rode wijn uit Zuid-Tirol. Een kelkvormig glas met een granité van citrusvruchten en reepjes mango, die blijkbaar op de uiensnijplank waren gesneden, sloten deze zomerse maaltijd af.

Wij betaalden cash en kregen een caffè lungo als beloning. Zarza beantwoordt aan hedendaagse behoeftes en is een prettige place to be.

Pieter Van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content