GROENER, ORIGINELER, PERSOONLIJKER, COMFORTABELER…

Wedden dat u hier geen wifi hebt ? © GF

Milieubewuste reizigers dwingen de reiswereld om groener te worden, hostels worden luxueuzer, en dineren doen we liever bij mensen thuis dan in restaurants : een vooruitblik op de trends die ons reisgedrag in 2015 zullen bepalen.

1 DIGITAAL DETOXEN

Het is ongetwijfeld bijzonder handig om op reis via mobiele apparaten alles zelf te kunnen regelen, maar het heeft ook een keerzijde. Onze aandacht wordt voortdurend afgeleid door mails, tweets, apps en telefoons. En zodra we op onze vakantiebestemming aankomen, posten we meteen een selfie of braggie (een foto bedoeld om je vrienden jaloers te maken) op Facebook en andere sociale media. De behoefte groeit dan ook sterk om eens even helemaal weg te zijn uit deze onlinewereld, en je volledig te richten op de omgeving en reisgenoten. Maar de aantrekkingskracht van de digitale wereld blijkt vaak toch te sterk om er vrijwillig afstand van te doen. Vandaar dat hotels en resorts speciale digitaledetoxarrangementen aanbieden, waarbij de gasten hun mobiele apparaten tijdelijk inleveren, waar wifi niet beschikbaar is en vaak ook geen televisie. Wat u er wel krijgt, zijn bijvoorbeeld massages, activiteiten in de buitenlucht, een goedgevulde bibliotheek, spelletjes… Digitaledetox-adressen in de hele wereld vindt u op de website digitaldetoxholidays.com.

2 DINEREN BIJ LOCALS

Onze zoektocht naar ‘authentieke’ en ‘echte’ vakantiebelevenissen verklaart voor een groot deel het succes van Airbnb. Maar overnachten in huizen van lokale bewoners vinden we niet meer genoeg. We willen echt deel gaan uitmaken van het dagelijkse leven van de locals. Hoe kun je dat beter doen dan bij mensen thuis te gaan dineren ? We kunnen proeven van de lokale lekkernijen, kennismaken met de plaatselijke eetgewoontes, en insidertips krijgen voor uitstapjes die je niet vindt in de reisgidsen. En dat alles ook nog tegen een redelijke prijs. Ook de gastfamilies profiteren ervan : ze kunnen op een leuke manier wat extra geld verdienen en mensen uit het buitenland leren kennen. Voor toeristen is het dan ook niet moeilijk om gastfamilies te vinden. Via websites als BookaLokal.com, Eatwith.com en Mealsharing.com kunt u in New York, Brussel, Montreal, Berlijn en zo’n twintig andere steden zoeken naar inwoners die hun kookkunsten graag delen met toeristen. U kunt zelfs kiezen of u wilt gaan ontbijten, lunchen of dineren, een kookcurcus wilt volgen, wijn wilt proeven of een culinaire tour door de stad wilt maken. De website travelingspoon.com is gespecialiseerd in landen in Zuidoost-Azië. U kunt bijvoorbeeld gaan dineren op een boerderij in de Indiase stad Jaipur, loempia’s leren maken in de Vietnamese stad Hanoi, of een culinaire tour maken over het Thaise platteland.

3 RIVIERCRUISES

Riviercruises hadden altijd een beetje een oubollig imago, maar dat beeld klopt al lang niet meer. Deze manier van reizen heeft juist heel wat voordelen, en is ook eens iets nieuws voor avontuurlijke reizigers. Riviercruises beperken zich immers niet tot een tochtje op de Rijn, Moezel of Seine, maar zijn er ook op rivieren als de Yangtze in China, de Amazone in Zuid-Amerika, de Douro in Portugal, de St. Law-rencerivier in Canada en de Mekong in Vietnam en Cambodja. Met een cruise op zee heeft een riviercruise weinig te maken, al was het maar omdat de schepen veel kleiner zijn en minder vertier aan boord bieden, alhoewel u zich ook op een rivierschip niet hoeft te vervelen. Vaak zijn er een zwembad, zonnedek, fitnessruimte en whirlpool. Bovendien ziet u vanuit uw eigen kamer voortdurend prachtige landschappen, dorpjes en steden voorbijkomen en meert het schip veel vaker aan. Tijdens één reis doorkruist u één of meerdere landen en hoeft u toch maar één keer uw koffer uit te pakken. De opkomst van de riviercruises past in de grotere trend waarin lokale vervoermiddelen zoals trein en bus een essentieel deel uitmaken van de reis en niet enkel een manier zijn om van de ene naar de andere plek te gaan.

4 ‘SMART’ REIZEN

De trend dat we op vakantie altijd en overal internet willen hebben, is niet nieuw. Wel nieuw is dat we onze smartphones, tablets en smartwatches gaan benutten voor zaken die tot voor kort nog niet mogelijk waren. Nu al gebruiken we ze om onderweg hotels te reserveren en routes, bezienswaardigheden en andere reisinformatie op te zoeken. Daar komt bij dat onze smartphone als kamersleutel in hotels gaat dienen, we kunnen ermee gaan betalen, hapjes en drankjes op onze kamer bestellen, en op vliegvelden zelf onze bagage inchecken. Volgens Expedia zullen reisagenten zich in de toekomst meer gaan toeleggen op het aanbieden van exclusieve deals via mobiele apparaten.

5 WEG VAN BEGANE PADEN

Het merendeel van de vakantiegangers kiest nog altijd voor een strandvakantie en zal dat waarschijnlijk altijd blijven doen. Maar een groeiende groep reizigers snakt naar iets helemaal anders : ze willen een traditionele ceremonie van een sjamaan in Machu Picchu bijwonen, een marathon lopen in Noord-Korea, een wandeltocht maken in het spoor van Boeddha, logeren bij de indianen in het Amazoneregenwoud, of wegrennen voor de stieren in de Spaanse stad Pamplona. Ze zoeken naar plaatsen waar weinig toeristen komen of willen niet-alledaagse ervaringen opdoen. Andere reizigers zoeken het minder extreem, maar willen gewoon graag hun vakantie combineren met een hobby. Bijvoorbeeld een fotografiecursus volgen aan boord van een zeilschip, leren koken in Italië, gaan schilderen in de Provence, of zich in de watten laten leggen met exotische wellnessbehandelingen in landen als Thailand, India, Singapore of Costa Rica.

6 IEDEREEN OP FIETSVAKANTIE

Fietsvakanties zijn al een tijdje populair, maar ieder jaar komen er weer nieuwe soorten bij, waardoor vakantiegangers die vroeger niet kozen voor een reis op de fiets dat nu wel doen. De komst van de e-bike zorgt er bijvoorbeeld voor dat ouderen en recreatieve fietsers ook berg- en heuvelachtige gebieden aankunnen. En het groeiend aantal kant-en-klare reizen, waarbij u overdag een bepaald traject aflegt en ’s avonds overnacht in comfortabele hotels, vaak met wellnessfaciliteiten, haalt nog meer toeristen over de streep. Het in de natuur vertoeven, de vrijheid, het trage tempo, de sportiviteit en het milieuvriendelijke zijn dan ook erg fijne aspecten van een vakantie op de trappers. Er bestaat ondertussen voor iedereen een geschikte fietsvakantie : voor gezinnen met kinderen zijn er reizen met extra rustdagen en staan er kinderzitjes of kindermountainbikes ter beschikking, en de sportieve en avontuurlijke reiziger neemt zijn eigen tentje mee en ziet wel waar hij overnacht. Touroperator Eigenwijzereizen.nl biedt fietsvakanties aan over de hele wereld : van Cambodja tot de Nederlandse Antillen, en van de VS tot Frankrijk en Duitsland. Voor reizigers die niet kunnen kiezen tussen de fiets en een riviercruise : u kunt tijdens sommige cruises de fiets mee aan boord nemen en af en toe naar de volgende halteplaats fietsen in plaats van varen.

7 LOGEREN IN POSHTELS

De economische crisis heeft ervoor gezorgd dat we op zoek gaan naar goedkopere maar toch comfortabele verblijfsadresjes. En op die behoefte springen hostels handig in door de service van een hotel te combineren met de prijzen, kleinschaligheid en vriendelijkheid van een jeugdherberg. Onder de naam poshtel vallen hostels die meer luxe bieden dan de traditionele jeugdherbergen, en veel aandacht besteden, vaak op een onconventionele manier, aan het design. De gasten hoeven er niet langer in stapelbedden in slaapzalen te overnachten, maar kunnen kiezen voor een eigen kamer met sanitaire voorzie- ningen. De poshtels bieden bovendien allerlei fijne extra’s zoals gratis wifi en andere hightech faciliteiten, en-suitekamers voor gezinnen en gratis ontbijt, om er maar een paar te noemen. Een van de snelst groeiende poshtel-ketens is Generator, met vestigingen in populaire steden als Barcelona, Berlijn, Kopenhagen, Londen en binnenkort Amsterdam en Parijs. Ieder Generatorhostel wordt zorgvuldig ingericht door het Canadese Design Agency. Een aanrader in Londen is de Safestay at Elephant & Castle, gevestigd in een achttiende-eeuws gebouw dat vroeger diende als het hoofdkwartier van de Labour Party en is ingericht met kunstwerken van Banksy en andere Britse kunstenaars. Meer adressen zijn onder andere te vinden op de websites poshtels.com en theposhpacker.com.

8 GROEN EN DUURZAAM

Voor een nieuwe generatie reizigers staat de impact die hun vakantie op het milieu heeft voorop. Bij ieder deel van de reis willen ze hun ecologische voetstap zo klein mogelijk houden. Ze bekijken vliegmaatschappijen, touroperators en hotels kritisch, en bepalen hun keuze aan de hand van de inspanningen die de bedrijven leveren op het vlak van duurzaamheid. Biedt de vliegmaatschappij green seats, gebruikt het hotel zonnepanelen of andere hernieuwbare energiebronnen, investeert de touroperator in lokale projecten of zorgt hij voor werkgelegenheid ter plekke, en hebben trektochten door de natuur een negatieve impact op de flora en fauna ? Op die manier worden de bedrijven uit de toeristische industrie alsmaar meer gedwongen rekening te houden met de leefomgeving. Organisaties die zich inspannen om milieuvriendelijk te zijn, herkent u aan de Groene Sleutel (www. groenesleutel.be), die ze kunnen ontvangen van Toerisme Vlaanderen en de Bond Beter Leefmilieu. Internationaal kunt u te rade gaan bij de Green Keys (www.green-key.org) van de Foundation for Environmental Education.

DOOR MAAIKE SCHWERING

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content